Radan 2014: Újdonságok mindenkinek

radan_4Sikeres bétatesztelési időszak után jelentette meg a lemezmegmunkálási specialista Radan Software a Radan 2014-et. Az új verzióban egyaránt találhatóak teljesen új és továbbfejlesztett funkciók, amik magukba foglalják a 3D-s munkafolyamat fejlesztését, egy biztonsági megoldást lézervágókhoz az alkatrészek bebillenése ellen, közösvágás engedélyezését stancoláshoz, valamint csoportszerszámok és aszimmetrikus görgők támogatását.

A Radan 2014-et 12 hónapon keresztül fejlesztették, és a bétatesztelők, viszonteladók, és számos kiválasztott végfelhasználó visszajelzésének köszönhetően mindenki számára tartogat valami újat.

A szimuláció és idő kalkuláció számottevően javult, miután áthelyezték az NC szimuláció fázisából a megmunkálási sorrendtervezéshez. „Akár automatikusan, kézzel vagy interaktívan készült a megmunkálási sorrendterv, a szimuláció ebben a fázisban elérhető. Korábbi verziókban ebben a fázisban a felhasználóknak jóval kevesebb információjuk volt a szerszámról, a szerszámgépről és az elérhető gyorsulásokról.” nyilatkozta Olaf Körner termékmenedzser.

„Ennek a két funkciónak az áthelyezése azt eredményezi, hogy minden szerszámgépnél elérhetőek a szimuláció fejlesztett grafikájának előnyei, növelve az átláthatóságot és átfogó információkat nyújtva a megmunkálási sorrendről.”

A 3D munkafolyamat fejlesztései drámaian lecsökkentették az alkatrészek beillesztési idejét a kiosztásba. Korábban számos manuális lépést kellett végrehajtani, beleértve a modell kiterítését, alkatrészként történő elmentését és a megfelelő darabszám megadását az alkatrész listában. Most minden lemezalkatrész, ami lehet egyetlen darab vagy akár szerelés, kiteríthető és hozzáadható az alkatrész listához automatikusan. Ez lecsökkentette az egérkattintások számát egyes alkatrészek esetén 26-ról csupán 3 vagy 4 kattintásra. „Ez jelentős időmegtakarítást eredményez, miközben a lehetséges hibák számát is csökkenti.”

radan_2

Csoportszerszámok támogatása azt jelenti, hogy ezek most egyszerűen hozzáadhatóak a szerszámlistához, és a Radan automatikusan gondoskodik a csoportszerszámok legoptimálisabb alkalmazásáról. „Az automatikus szerszámozás megvizsgálja a geometriát és alkalmazza a helyes szerszámokat vagy szerszámkombinációkat a lyukasztási mintán.”

Hasonló fejlesztések vannak az aszimmetrikus görgőszerszámoknál is, mivel ezek egyre népszerűbb alternatív stratégiát nyújtanak mind vágáshoz és formázáshoz. „ Amint beszerez egy görgőző szerszámot, a Radan-ban hozzá tudja adni azt a szerszámlistához, és mindent paramétert be tud hozzá állítani, beleértve a grafikus megjelenítést a szimulációhoz.”

Kieső darabok feldarabolása: Ezt a biztonsági lehetőséget a síkágyas lézerek vágófej ütközésének elkerülése érdekében vezették be. Úgy küszöböli ki az ütközést, hogy azokat a kieső elemeket, amelyek megbillenhetnek, kisebb darabokra vágja, mielőtt teljesen körbevágná a formát. Ahelyett hogy egyből kivágná a formát, a Radan most először „berácsozza” azt, és így a rács kis darabjai egyszerűen leesnek, a végleges kontúr körbevágása során.

A Radan 2014 ugyanazt azt a közösvágás stratégiát alkalmazza a stancoláshoz, amit profilozó gépeken már korábban is használt. Ez lehetővé teszi automatikus kiosztás készítését közösvágáshoz, ennek keretében a felhasználó például megadhatja hány alkatrész lehet egy közösvágási csoportban, ezzel csökkentve a tábla instabilitását. A közös vágások tagolását szintén fejlesztették. „ A maradék rács hiánya miatt – ami jellemző a közös vágásra – a tartóhidak elhelyezkedésének tökéletesnek kell lenni.” – nyilatkozta Olaf Körner.

A táblakiosztás project munkafolyamatot összhangba hozták azzal, ahogy azt a Radan tréningek szakértői tanítják. „A Radan mindig jelezte a felhasználónak, amikor az alkatrész nem zárt, amikor a szerszámozás nem naprakész, vagy mit kell tenni, hogy kijavítsuk a kiosztást – de most ezt abban a sorrendben teszi ahogy tanfolyamon használják, és grafikus és interaktív segítséget nyújt amikor szükséges.”

Továbbiak röviden:

  • Gyorsabb, hatékonyabb 3D fordítók bevezetése.
  • Geometria megjelenítést jobban áttekinthetővé teszi a képernyő felosztása. A fő geometria látható az egyik oldalon, míg a másik oldal összefoglalja az alkatrész topológiáját. Például, ha az összes hajlítás ki van választva, az összefoglaló képernyőn frissíthetők azok adatai.
  • Rajz minták: Amikor egy importált geometria túl komplex és nehezen kezelhető, a Radan 2014 átlátható módon mutatja az információkat, ezáltal megkönnyíti a rajz feldolgozását. „A felhasználó ki tudja emelni azokat az információkat amik fontosak a megmunkálás szempontjából.”

Forrás www.hu.radan.com

További információ

A Radan magyar nyelvű oldalán.

Radan 2014 bemutató videó sorozat.

Megosztás
[
    ]