Mark One – a világ első kompozit 3D nyomtatója

Gregory Mark, az Aeromotions egyik társtulajdonosaként számítógép vezérelt légterelőket készít versenyautókhoz. Hogy a légterelők egyszerre erősek és könnyűek is legyenek, szénszálas anyagból készítik őket. Ez persze nem meglepő, számos fejlett járműalkatrész készül ilyen alapanyagból. A problémát az jelenti, hogy a szénszálas alapanyagból készített egyedi versenyautó alkatrészek gyártása nem éppen egyszerű feladat. Lényegében az egyetlen járható út az egyes rétegek kézzel történő felépítése, ami egy igen költséges és időigényes folyamat.

MarkForged Mark One

MarkForged Mark One

A folyamat továbbfejlesztésére Mark a 3D nyomtatásban látott lehetőséget. A piacon azonban egyetlen olyan rendszert sem talált, ami ki tudta volna elégíteni az igényeit. Nem volt hát más lehetősége, elkészítette a saját megoldását. Így született meg a MarkForged Mark One, a világ első szénszálas 3D nyomtatója.

A bostoni székhellyel rendelkező MarkForged a SolidWorks World 2014-en debütált egy már működő prototípussal. A Mark One egyaránt képes szénszál, üvegszál, nylon és PLA nyomtatására. “A 3D nyomtatás alapkoncepciójából indultunk ki, és ezt a gyártási eljárást használtuk fel kompozit alkatrészek előállításához.” – nyilatkozta Gregory Mark.

A MarkForged 3D nyomtatójáról először az egyszerűsége tűnik fel. Az anodizált alumínium unibody kialakítás és az áttetsző nyomtató asztal teljesen az Apple formavilágát tükrözi. A Mark One kinematikai kapcsolással biztosítja az asztal szintezését, így a felhasználónak nem kell minden nyomtatást megelőzően a szintezéssel foglalkoznia. A nyomtatót asztali használatra tervezték, méretei 575 x 360 x 325 mm.

A Mark One legnagyobb előnye, hogy 20-szor merevebb és 5-ször erősebb alkatrészek készíthetők vele, mint a hagyományos ABS alapanyagot használó 3D nyomtatókkal. A Mark One által gyártott alkatrészek fajlagos szakítószilárdsága még az alumíniumét is felülmúlja. A versenyautók légterelőihez készülő alkatrészek például egy külső nylon burokkal, méhsejt felépítéssel és egy belső szénszálas maggal rendelkeznek. Mark elmondása szerint ez a gép azok számára készült, akik alumínium szilárdságú alkatrészeket szeretnének nyomtatni. A versenyautókon felül pedig számos más területen, például protézisek gyártásánál is jól hasznosítható.

A Mark One ráadásul nem csak a kereskedelmi piacra készült. 5.000 dolláros árával Mark azt szeretné biztosítani, hogy a fogyasztói réteg számára is elérhető maradjon.

Ez a fejlesztés nagy előrelépést jelenthet a 3D nyomtatási technológiákban, amik eddig túlnyomó többségükben egyszerű polimer alapanyagokra voltak korlátozva. A MarkForged Mark One február óta rendelhető elő a cég hivatalos weblapján, az elkészült 3D nyomtatók postázását pedig 2014 második felére ígérik.

Forrás PopularMechanics

További információ:

A MarkForged hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]