Iparilézer-laboratóriumot avatott a tatabányai főiskola

A beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd az Edutus Főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki.

Valenta László, a főiskola műszaki intézetének vezetője elmondta, a környező országokat tekintve is egyedülálló létesítmény beruházási összege meghaladja a 950 millió forintot, amely két pályázat eredményeként állt rendelkezésre. A főiskola a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplőjének szakmai támogatásával pályázott.

ipari_insert

A TISZK-ben elhelyezett létesítményben egy 400 millió forint értékű, 4000 watt teljesítményű lézer van, amely nagy sebességgel és nagyon magas precizitással képes vágni, valamint egy kisebb lézer és a hozzá tartozó robot. Ez a berendezés szabadabban mozog, ezért bonyolultabb felületek megmunkálására alkalmas, és lehetővé teszi a legnehezebb programozási feladatok gyakorlását.

A főiskola épületében befejezéséhez közeledik négy mérő- és oktatószoba kialakítása, ahol gyártástechnológiai, automatizálási és robottechnikai, valamint számítógépes tervező-modellező és méréstechnikai ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal.

A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.

Forrás MTI

Via www.hirado.hu

MTI Fotó Beliczay László