Bővülés és racionalizálás a DMG MORI idei terve

A DMG MORI idén február 18-22. között rendezte meg a szokásos pfronteni házi kiállítását. Idén 8 világpremierrel várták az érdeklődőket határokon belülről és túlról. A felhajtás most sem maradt el, az 5 napos rendezvényre mintegy 6000 látogatót vártak.

A magyar sajtós delegációt idén négyen képviseltük. Kis csoportunk 18-án Bartha-Bíró Barna, a DMG Mori Seiki Hungary Kft. értékesítési asszisztensének kíséretében repült Münchenbe, majd innen kisbusszal utaztunk Pfrontenbe a Deckel Maho gyárához. Érkezésünket követően egy körsétát tettünk a kiállítás és az üzem területén, mely során Dorin Schäffer, a DMG Mori Seiki Hungary Kft. ügyvezetője emelte ki számunkra a legfontosabb tudnivalókat. A termelés természetesen ilyenkor is szakadatlanul zajlott, így remek alkalmunk nyílt betekinteni a gyártási folyamatokba.

2014_02_18-22_DMG_MORI_Pfronten_020A hivatalos sajtótájékoztató délután 2-kor kezdődött Dr. Rüdiger Kapitza, a DMG Mori Seiki Részvénytársaság igazgatótanács elnöke, Dr. Masahiko Mori, A DMG MORI Seiki Co. Ltd. elnöke, és Christian Thönes, a DMG MORI Részvénytársaság igazgatótanács tagja prezentálásában. A sajtótájékoztató idén is telt házzal zajlott, Dr. Kapitza örömmel köszöntötte a résztvevő újságírókat. A prezentációt a Német Szerszámgépgyártók Egyesületének (VDW) piackutatási elemzésével kezdte. A felmérések és becslések szerint 2014-ben Ázsia és Közép-Afrika esetén számítanak a legnagyobb, kb. 10-15%-os növekedésre. Az éves piacot 64,6 Mrd euróra becslik, melyből 68%-ot öt ország szakít ki: Kína (21,8 Mrd; 34%), USA (7,0 Mrd; 11%), Japán (5,6Mrd; 9%), Németország (5,5 Mrd; 8%) és Dél-Korea (3,7 Mrd; 6%).

A DMG MORI szeretne minél nagyon részt magáénak tudni a fenti becslésből, ennek érdekében világszerte mintegy 100 bemutató központban 496 kiállított szerszámgéppel várja meglévő és leendő ügyfeleit. A technológiai központok sora idén is bővül: az utolsó negyedévben 1.000 m2-es kiállítói térrel nyílik meg a wintethur-i bemutató csarnok, míg a  az 1.350 m2-es bemutatótermű tokiói székház július 17-18-án tartja ünnepélyes megnyitóját.

Saját gyártókapacitását 20.000 darabosra saccolja a DMG MORI 2014-ben, melyet a bergamói technológiai központ évente kb. 380 géppel, valamint 100 db NLX 2500-as esztergával növeli meg a június 3-7. között tartott megnyitója után. Az NLX gépek európai gyártásának köszönhetően a továbbiakban nem lesz szükség a tengeren túli gyárakból áthajóztatni ezen esztergákat.

A pfronteni gyár bővítésének köszönhetően évente 12-14 db DMU 600-as szerszámgép gyártását tudják kivitelezni

A pfronteni gyár bővítésének köszönhetően évente 12-14 db DMU 600-as szerszámgép gyártását tudják kivitelezni

Made in China – Made for China jelmondattal nyílik meg a 22.000 m2-es tiencsini gazdasági-technológiai fejlesztő központ, ahol havonta 100 horizontális gép gördül le a gyártósorokról. Az uljanovszki központ Oroszország termelését erősíti majd, 2014 végére tervezik a 21.000 m2-es létesítmény elkészülését. Itt évente mintegy 1.000 db ecoline gépet fognak előállítani. Ottjártunkkor már javában folyt a pfronteni gyár bővítése is, mely az grandiózus méretekkel rendelkező DMU 600 szerszámgép gyártókapacitását duplázza meg évi 6-7 darabról évi 12-14 darabra.

A folytatásban Thönes úr ismertetője következett az EMO Hannover 2013 kiállításon debütált CELOS kezelőfelületről, mely a vásárlók számára 2014 áprilisától lesz elérhető, illetve a kiállított 8 világpremierről is, melyekről beharangozó cikkünkben már írtunk. Szó esett továbbá a DMG MORI automatizálási megoldásairól és a magas szintű ügyfélkiszolgálásról illetve szervizszolgáltatásokról: A DMG és a Mori Seiki egyesülésekor óriási termék- és alkatrész portfólió jött létre, melyet a részvénytársaság racionalizálni és egyszerűsíteni fog. Összesen 28 projektet indítottak el, melyek az együttműködésen átívelve sztenderdizálják a komponenseket és az alkatrészeket. Ennek következményeként csökken az alkatrészek szerteágazósága és  sokfélesége, és a megmaradt komponensek fejlesztésére több idő, energia és pénz jut majd, valamint a gyártásütemezés is jelentősen egyszerűsödik.

5 nap alatt mintegy 6000 látogatót vártak a kiállításra

5 nap alatt mintegy 6000 látogatót vártak a kiállításra

A világszerte kiterjedt gyártókapacitással rendelkező gyáróriás a TAKT (Transparezn verbessern – átláthatóság javítása; Aufträge klären – rendelések tisztázása; Komplexität beherrschen – bonyolultság kezelése; Termine einhalten – határidők betartása) mozaikszó fémjelzése alatt újragondolja a gyártás racionalizálását, a produktivitás tovább növelését, a szállítási idők csökkentését, a minőség növelését és a folyamatok egyszerűsítését.

A termékcsaládok átalakítása mellett további minőségi javulást is előirányzott a DMG MORI, így a szerszámgépeken minden esetben legalább 100 órányi tesztüzemet végeznek el az ügyfelekhez történő kiszállítást megelőzően.

Az új szerszámtár beépítés közben

Az új szerszámtár beépítés közben

A sajtótájékoztatót követően kis csoportokban vezették körbe az újságírókat, ismertetve a kiállított gépeket és a gyártás folyamatát. A mi csapatunk számára Oliver Simon, a pfronteni üzem gyártásvezetője részletezte a tudnivalókat. Megtudtuk, hogy a portál- és duoBLOCK gépeket egy, a monoBLOCK gépeket kettő, míg az alkatrészeket három műszakos munkabeosztásban termeli a cég. Éves szinten pl. 2.600 db 10-18.000 percenkénti fordulatszámmal rendelkező orsót gyártanak, ami azt jelenti, hogy fél óránként gördül le egy-egy újabb darab a gyártósorról.

Változást láthattunk több szerszámgép szerszámtárának kialakításában is, így pl. az NHX 4000 / 5000 esztergákhoz már revolveres szerszámtárat szerelnek, de ezek a típusú szerszámtartók önállóan is rendelhetők. Előnyük, hogy gyorsabbak a korábbi láncos rendszerű szerszámtárakhoz képest. Zárásképpen a lenyűgöző és egyben legnagyobb gépet, a DMU 600-as portálgépet láthattuk építés közben.

A DMG Mori Seiki Hungary Kft. kettő, a viszonteladója egy busznyi magyar látogatót vitt el a nyílt napra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

A DMG Mori Seiki Hungary Kft. kettő, a viszonteladója egy busznyi magyar látogatót vitt el a nyílt napra (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

A nap szakmai része ezzel lényegében le is zárult, az újságírók busszal a schwangaui Gasthof am See fogadóba utazva foglalhatták el szálláshelyüket. A helyzet komikuma volt, hogy bár a fogadó – nevéhez hűen – egy tó partján állt, a tavat éppen leeresztett állapotában találtuk, amint kotrási munkálatokat végeztek benne. Az est folyamán az újságírók számára rendezett fogadáson vettünk részt, ahol Dorin Schäffer, Bartha-Bíró Barna és egy időre Markus Piber, a pfronteni gyár ügyvezetője ünnepelte velünk együtt a szakmai nap sikereit.

Bár a sajtósok számára szervezett nap hamar elrepült, a hét további részében mintegy 6000 látogatót vártak. Köztük volt az a három autóbusznyi magyar is, akik a DMG Mori Seiki Hungary Kft. munkatársaival együtt érkeztek a helyszínre, hogy részesei lehessenek a nagyszabású pfronteni kiállításnak.

[nggallery id=168]

További információ:

A DMG Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]