A Delcam is belép a Bloodhound szuperszónikus autó szponzorai közé

A Delcam is belép a Bloodhound SSC (SuperSonic Car) szponzorainak táborába, amit hivatalosan a birmingham-i National Exhibition Center-ben megrendezett Autosport International kiállításon jelentettek be januárban. A Bloodhound SSC célja egy új, 1000 mérföld per órás (~1610 km/h) szárazföldi világrekord felállítása Dél-Afrikában, 2016-ban.

A Delcam csapata a Bloodhound SSC standjánál részletezte a vállalat szerepét a projekt szempontjából. Gyártószoftvereik és szakértelmük révén technikai támogatást nyújtanak a majd projekthez, valamint az Advanced Manufacturing Facility elnevezésű gyártóüzemük az alkatrészek előállításában is részt fog venni. A Delcam számos ügyfele és technikai partnere már most is a vállalat CAD/CAM szoftvereit használja a Bloodhound rakétahajtású versenyautó alkatrészeinek előállításához.

A Delcam ezen kívül az motorsportipar számára tartogatott legújabb fejlesztéseit, az új megmunkáló és ellenőrző szoftvereit is bemutatta. A Delcam szoftvereket az ipar minden szintjén alkalmazzák, a vezető tervezőktől a specializált alvállalkozókig, és minden esetben nagy segítséget nyújtanak a fém és kompozit alkatrészek gyártóinak a termelékenység maximalizálásában, a minőség növelésében és az átfutási idő csökkentésében.

Bloodhound SSC (credit: Siemens NX)

Bloodhound SSC (credit: Siemens NX)

A Delcam PowerSHAPE CAD szoftvere a robosztus testmodellezés, a rugalmas felületmodellezés, a gyors és egyszerű közvetlen modellezés, valamint a háromszög modellezés egyedi kombinációját kínálja. Ez utóbbi az STL és egyéb háromszög formátumok szerkesztésére teszi alkalmassá. Végeredményben az egyetlen CAD programon belül elérhető modellezési módszerek legszélesebb kínálatát nyújtja. Mivel az összes technológia egyetlen csomagon belül található nincs szükség a különböző szoftverek közötti adatátvitel problémájának megoldására, ezzel felgyorsítva a teljes termékfejlesztési folyamatot.

A funkciók széles választéka teszi a PowerSHAPE-et ideálissá a már meglévő termékek továbbfejlesztésére, vagy azokból egyedi darabok létrehozására, amilyenek például az egyes pilóták számára készült egyedi felszerelések. A PowerSHAPE legújabb kiegészítése a számos új modellező eszköz, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a koncepciófejlesztést, és lehetővé teszik a formatervezők számára, hogy egyszerűen orvosolják az összes olyan gyakran előforduló problémát, mint például a nem elegendő falferdeségek vagy a nem megfelelő lekerekítési sugarak.

A Delcam díjnyertes PowerMILL CAM szoftvere számos iparágban, így a motorsportban is piacvezető, ha nagysebességű öttengelyes megmunkálásról van szó. A legfontosabb új opció a PowerMILL 2014-es kiadásában az új Vortex stratégia. A szabadalmaztatás alatt álló Vortex technológiát kifejezetten a tömör keményfém szerszámokkal történő forgácsolás sebességének maximalizálására fejlesztették ki.

A Vortex stratégia olyan szerszámpályákat generál, melyekben az átfogási szög a teljes megmunkálás során kontrolált, így optimális forgácsolási körülményeket biztosít a szerszámpálya elejétől a végéig. Ennek eredményeképpen a marási művelet lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, maga a folyamat pedig sokkal egyenletesebb anyagleválasztási és előtolási sebesség mellet zajlik, ami a berendezés élettartamát növeli.

A Delcam PowerINSPECT a hardverfüggetlen ellenőrző szoftverek piacán világelsőnek számít. Ezt a pozíciót azon páratlan képességének köszönhetően érte el, hogy segítségével a prototípusok, a szerszámok és a gyártott alkatrészek könnyedén összehasonlíthatók az eredeti CAD modellekkel, és ezek alapján olyan jelentések készíthetők, amiket minden mérnök tud értelmezni, nem csak a specialisták és metrológiával foglalkozók. A legutóbbi fejlesztések között szerepel például az alkatrészek élének ellenőrzésére szolgáló fejlesztett automatikus mérőalgoritmus, a geometriai alaksajátosságok szélesebb körének támogatása, valamint az új „best-fit” opció az öntvények és kovácsdarabok méréséhez.

Ezeken felül a PowerINSPECT egyedülállóan már kétműszeres üzemmódban is működhet, amely lehetővé teszi a mérés két hordozható műszerrel történő egyidejű lebonyolítását, valamint hatékony mérési ciklusokat is képes létrehozni kétoszlopos CNC koordináta mérőgépek számára.

Forrás www.delcam.com