Ultrarövid impulzus lézer nyerte a German Future Prize díjat

A German Future Prize Németországban az egyik legrangosabb elismerésnek számít a kutatás és az innováció területén. A díj 250.000 Eurós támogatást jelent, és sokkal többnek számít mint egy egyszerű tudományos kitüntetés. A German Future Prize célja, hogy segítsen az olyan projektek azonosításában, melyek a nagy tudományos értékük mellett már konkrét alkalmazásokat is fel tudnak mutatni, és készen állnak a kereskedelmi piacon való megjelenésre.

Tavaly decemberben ezt a díjat a TRUMPF, a Bosch és a Jénai Egyetem közös fejlesztőcsapata vehette át. A hivatalos ceremóniát Berlinben tartották, ahol a díjat Dr. Jens König (Bosch), Dr. Dirk Sutter (TRUMPF) és Stefan Nolte professzor (Jénai Egyetem) vette át a német szövetségi elnöktől, Joachim Gauck-tól. A három kutató ultrarövid impulzus idejű lézereket fejlesztett ki ipari alkalmazásokhoz, gyakorlatilag végtelen felhasználási lehetőséggel.

team 1

A kifejlesztett ultrarövid impulzus idejű lézer akár 24.000 nagyenergiájú impulzus leadására is képes a másodperc tört része alatt, amivel bármilyen anyagot pontosan és nagy termelékenységgel képesek megmunkálni. Az alkalmazási lehetőségek között felsorolható az ultrafinom furatok készítése fém alkatrészeken, sztentek kivágása apró polimer csövekből, törhetetlen érintőképernyők gyártása okostelefonokhoz vagy éppen vékonyréteg napelemek felületének megmunkálása.

“Az ultrarövid impulzus idejű lézerrel egy teljesen új területet tártunk fel, aminek a méretét vagy részleteit még egy jó ideig nem fogjuk pontosan ismerni.” – mondta Dr. Peter Leibinger, a TRUMPF GmbH + Co. KG alelnöke és a Lézer technológia és Elektronikai divízió elnöke. “Ezért mondjuk azt, hogy a lézerrel történő mikromegmunkálás a jövő gyártási technológiája – és a német vállalatok ebben piacvezetőnek számítanak. A German Future Prize díjra úgy tenkintünk, mint a közös fejlesztésünk ipari és politikai jelentőségének elismerése, és ez nagy büszkeséggel tölt el minket.” – tette hozzá Leibinger.

Az ultrarövid impulzus idejű lézer egy nagyon fontos fázisban kapta meg ezt a kitüntetést. Maga a technológia már alkalmazások széles körében bizonyította ipari hatékonyságát, és három műszakos üzemelés mellett is képes a folyamatos minőség és termelékenység biztosítására. Manapság viszont a technológia új, tömeggyártást igénylő területekre is elkezdett betörni, ezzel felváltva a hagyományos fúrást, eróziót és kémiai marást. Az ultrarövid impulzus idejű lézernek köszönhetően olyan termékek is gyárthatóvá válnak, amire korábban nem volt lehetőség.

“Várhatóan a legyártott gépeink száma továbbra is meredek növekedést fog mutatni, mivel ez egy olyan technológia, ami számos területen képes nagy előnyöket nyújtani.” – mondta Dr. Dirk Sutter, a TRUMPF Laser GmbH + Co. KG kutató és fejlesztő szakembere. A technológia legfontosabb jellemzői, hogy a folyamat során nincs hőközlés az alkatrész felé, és a megmunkálás után nem marad vissza semmilyen hulladék. Ez annak köszönhető, hogy az ultrarövid impulzus csak lokálisan hevíti az alkatrészt, egy adott kis régióban viszont olyan nagy mértékben, hogy az anyag egyből elpárolog, így nem tudja átadni a hőt a környezetének. Ebből adódóan néhány mikrométer átmérőjű területeket is ki lehet vágni – visszamaradó olvadék és környezeti hőátadás nélkül, így semmilyen utókezelésre sincs szükség.

A TRUMPF már gyártja az ultrarövid impulzus idejű lézerek következő generációját. Az úgynevezett femptoszekundumos lézerek, melyek még rövidebb impulzusokat hoznak létre, még tovább bővítik majd az alkalmazási lehetőségek tárházát. Ebben a technológiában nagy potenciál rejlik, amit a piac még csak most kezd felismerni.

forrás: trumpf.com

Megosztás
[
    ]