Miért nem lehet a szerszámválasztást önállóan kezelni? I.

A cikk második része ITT, a harmadik része ITT érhető el.

A szerszámválasztás elképesztően bonyolult feladat is lehet, “civilek” néha el sem tudják képzelni, mekkora felelősség hárul egy technológus szakemberre. Azonban egy rossz megmunkálás miatt kár lenne csak a szerszámot hibáztatni, hiszen a nem megfelelő eredmény egy rossz választás eredménye is lehet. A SECO Tools ad pár tippet a jó döntés meghozatalához.

A marási stratégiák és szerszámok fejlődésével a szerszám- és formagyártók rövidebb ciklusidőkkel számolhatnak, a pontosság, ismétlési pontosság, a felületi minőség és ezek következtében a gyártási költségek rengeteget javultak.

A teljesítményben és termelékenységben végbement fejlesztések közvetlen eredményeként a szerszámgyártó vállalatok újból versenyképesek lettek a jelentősen olcsóbban dolgozó gazdaságok termelőivel szemben. A megmunkálási teljesítmény javításához elengedhetetlen, különösen ebben a gyártási  szegmensben az optimális szerszám megválasztása. Azonban, akár mennyire is alapvető kérdés a megfelelő szerszám, az egyenletnek csak egy változója, nem lehet önállóan kezelni, függetlenül a többi befolyásoló tényezőtől. A szerszámgép típusa, képességei, az alkalmazott marási stratégia, a megmunkáló program, a készülékezés mind-mind fontos tényező, melyeknek közvetlen befolyásuk van a szerszámválasztásra.

szerszámválasztás_01

Ugyanilyen fontos  a kopott szerszámok elemzése is, hogy el lehessen érni velük a legnagyobb élettartamot, illetve, hogy megjósolható legyen a tönkremenetel.

A gyors és nagy teljesítményű szerszámgép jó programozhatósággal alapvető fontosságú, ha a lehető legjobban ki akarjuk aknázni a legfejlettebb szerszámokban és legmodernebb maró stratégiákban rejlő lehetőségeket. A nagy előtolású marás (HFM), illetve a nagy sebességű marás (HSM) a manapság legnépszerűbb technológiák, melyek speciális, erre a feladatra szánt szerszámokat igényelnek.

A HSM marás hihetetlen népszerűségnek örvend. Különösen tömör keményfém szerszámok használatával hatékony eljárás. Ez a technológia optimalizált nagyolási módot alkalmaz, mely nagy fogásmélységet ötvöz relatív kis sugárirányú fogással. Ez a technológia 60 HRC és annál nagyobb keménységű anyagok megmunkálására is alkalmas.

HFM marás esetén speciálisan erre a célra tervezett lapkás marók használata javasolt nagy anyagmennyiség eltávolítására. A folyamat relatív nagy méretű nagyoló lapkák alkalmazásával indul, majd a végső geometriához közelítve egyre kisebb méretű gömbvégű és tömör keményfém sarokmarók használata javasolt.

A legmegfelelőbb szerszámméret megválasztása a munkadarab geometriájától, különösképpen a belső rádiuszok méretétől függ. A HFM lapkás marószárak átmérője 15 mm és annál nagyobb. Kisebb méretigény esetén tömör keményfém szárakat kell használni. HFM marás esetén a lapkák kiválasztását a munkadarab anyaga határozza meg, de majd minden esetben a PVD és CBN bevonatos szerszámok használata javasolt.

Forrás etmm-online.com, secotools.com

A cikk második része ITT, a harmadik része ITT érhető el.

Megosztás
[
    ]