Húszmilliárd forintos beruházásra készül a Takata cég hazánkban

Fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a japán Takata cég több mint húszmilliárd forintos magyarországi beruházásának létrejöttével.

Az elmúlt öt év legnagyobb, új befektető általi zöldmezős beruházását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű Takata járműipari beszállító vállalat elnöke a Parlamentben. A Miskolcon felépülő légzsák- és autóbiztonsági rendszereket gyártó üzemben foglalkoztatottak száma 2017-re eléri az ezer főt, a gigaberuházás létrejöttét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA koordinálta.

takata_1

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a beruházásról elmondta: a projekt létrejöttét az első pillanattól kezdve a HITA felügyelte és munkájával segítette. „A versenyképes közigazgatás mintapéldája ez a beruházás. A TAKATA már a kezdetektől teljes bizalmat szavazott a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnak, és valamennyi partnernek, akiket a HITA ajánlott. Bebizonyosodott tehát, hogy a magyar szakértelemre már az előkészítés folyamatában is számíthatnak a befektetők” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Ilyen nagy volumenű beruházások esetén egyedülálló, hogy a projekt teljes időtartama alatt, egészen a döntésig, a befektető egyedüli magyarországi tanácsadója a HITA, amely lehetséges telephelyek kiajánlásával, mikro- és makrogazdasági információs anyagokkal, potenciális magyar beszállítók felkutatásával és a támogatási csomag kidolgozásával támogatta a döntéshozókat. A japán vállalati kultúrától szokatlan módon, sem a Big 4 tanácsadó cégek valamelyike, sem a JETRO (Japanese External Trade Organization), nem vett részt a folyamatban.

Az autóipar mára kiemelt jelentőségű szektor lett Magyarországon, olyan nagynevű beruházóknak köszönhetően, mint az Audi, a Bridgestone, a Hankook, a Mercedes-Benz, az Opel, a Suzuki és a Takata. Az autóipar több mint 100 000 fő számára biztosít munkahelyet, 15 milliárd eurónyi terméket állít elő éves szinten, és a magyar export közel egynegyedét adja.

Háttér:

A Takata Corporation a világ egyik vezető, autóipari biztonsági rendszereket (köztük kormánykerekeket, légzsákrendszereket, biztonsági öveket, elektronikát, érzékelőket, belső berendezéseket, biztonsági gyermeküléseket) gyártó cége, illetve beszállítója a világ valamennyi jelentős autógyártójának. A tokiói központú cég jelenleg több mint 36 100 alkalmazottat foglalkoztat, és 55 gyárral rendelkezik a világ 20 országában. A cég ügyfelei között található az Audi, a BMW és a Daimler is.

Az Automobil Produktion 2013 TOP 100 kiadvány ranglistája alapján a Takata az 50. legnagyobb autóipari beszállító a világon.

forrás: HITA

További információ:

A Takata hivatalos oldalán.