Hatékonyabb öntőformagyártás 3D nyomtatással

3D nyomtatott és hagyományosan megmunkált öntőformák egymás mellett

3D nyomtatott és hagyományosan megmunkált öntőformák egymás mellett

Habár az emberek többsége nincs tisztában vele, a mindennapi használati tárgyaink jelentős része fröccsöntéssel készül. Fröccsöntéssel világszerte gyártanak alkatrészeket változatos anyagokból, leggyakrabban hőre lágyuló műanyagokból.

A fémből készült fröccsformák, avagy szerszámok darabonkénti ára több tízezer dollárra rúghat, CNC szerszámgépekkel történő előállításuk pedig akár több hétig is eltarthat. Mielőtt a tömeggyártás megkezdődhetne az első fröccsöntött alkatrészeket teljesítmény és minőség szempontjából elemezni kell. Ha jelentős változtatások szükségesek egy teljesen új alumínium vagy acél öntőformát kell gyártani, ami a költséges és időigényes gyártási folyamat újrakezdését jelenti.

A németországi Feketeerdő peremén található Seuffer, egy háztartási eszközök és haszongépjármű alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalat azonban már megtapasztalta az additív gyártásban rejlő lehetőségeket. A cég Stratasys 3D nyomtatókkal készített öntőformákat használ, amivel drasztikusan sikerült csökkenteni az első minták elkészítéséhez szükséges idő és pénz mennyiségét.

https://www.youtube.com/watch?v=clD1kE1ej7E

„Néhány nap alatt létrehozhatjuk a fröccsformák első vázlatait, majd additív elven kevesebb mint 24 óra alatt kinyomtathatjuk és ellenőrizhetjük az alkatrészeket.” – mondta Andreas Buchholz, a Seuffer kutatás és fejlesztési vezetője. „Hagyományosan nagyjából nyolc hetet venne igénybe a szerszám legyártása a megszokott CNC technológiával, és amíg a hagyományos szerszám nagyjából 40.000 euróba kerül, a 3D nyomtatott szerszám összköltsége kevesebb mint ezer euró, ami 97%-os megtakarítást jelent.”

forrás: blog.stratasys.com

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

[
    ]