Évtizedek tapasztalatával az élvonalban

A japán Amada konszern – amelyet 1946-ban alapított Amada Isamu – a világ egyik vezető és legnagyobb gépgyártója a fémmegmunkálás területén. Az elmúlt közel 70 év kutatásainak, fejlesztéseinek és a felhasználói tapasztalatok hasznosításának köszönhetően az Amada megoldásai a lemezmegmunkálás szinte valamennyi területét lefedik. Innovatív szemlélete, kiemelkedő műszaki színvonalú termékkínálata és hozzáértő terméktámogatása jó befektetés a siker felé.

Az cég nem csupán gépeket gyárt, hanem a használatukhoz szükséges szerszámaival, kiegészítő berendezéseivel és szoftvereivel teljeskörű megoldást kínál. Ez a teljeskörűség magában hordozza a termékek beüzemelését, betanítását, karbantartását, szervizelését és alkatrészellátását is.

Az Amada megoldásai lefedik egyebek mellett a darabolás, a lézervágás, az élhajlítás, a stancolás, a nibbelés, a kombinált kivágás, a préselés, a mélyhúzás, a hegesztés, a fűrészelés és a marás területeit. A minőség és megbízhatóság iránti elkötelezettségét több tízezer vevő, több százezer beüzemelt gép és rengeteg szakmai elismerés igazolja.

Kutatás és fejlesztés globális hálózatban

Az Amada csoport több kutató- és fejlesztőközpontot működtet valamennyi kontinensen. Ezek egymással együttműködve készítik évről évre progresszív termelési megoldásaikat a felhasználók ipari lemezmegmunkálása számára.

Az vállalatnál a felelősségteljes munka nemcsak a legmagasabb műszaki és minőségi elvárásoknak való megfelelés jelenti, hanem a környezet védelmét is. Ezek a szempontok jelen vannak a termelési folyamatoktól az épületek gépészetén keresztül a csapatépítő közmunkákig, de megjelennek a konszern szabadalmaiban is. Így például szabadalmazott szervoelektromos hajtású stancológépei nem csupán az elvárt termelési és anyagi előnyöket nyújtják, de a felhasználók általuk környezeti erőforrásokat is megtakarítanak.

Az Amada fejlesztései szigorúan vevőorientáltak: felhasználókkal együttműködésben és olyan hosszú távú szemléletben készülnek, hogy az általuk elérhető fejlődés nemcsak a jelenlegi elvárások között biztosít versenyképességet a felhasználók számára, hanem közép- és hosszú távon is. A vállalat globális K+F hálózatában dolgozó mérnökök közös platformokon cserélik ki tudásukat, tapasztalatukat, kísérleteiket és véleményüket, ami nagyban segíti a hatékonyságot a csúcsminőségű termékek fejlesztése során.

Termelés és megoldások biztos alapokon

A beruházásoknál gyakran szempont a gyors gépszállítás. Ugyanakkor fontos, hogy a megvásárolt technológia üzembiztos, pontos, gyors és értékálló legyen. Ezt is szem előtt tartva az Amada évtizedek óta olyan jól megtervezett és kivitelezett gépeket készít, amelyeket nemcsak rendelésre gyárt, hanem a raktárra gyártásnak sincs kockázata. Ennek természetesen a mérnöki és technológiai magabiztosságon felül feltétele az anyagi biztonság is. A világszerte együttesen több mint százezer négyzetméternyi üzemterületen készülő Amada gépek gyártása raktárra történik, így a megrendelő készletről azonnal hozzájuthat kívánt gépéhez.

Példaként a cégnek csak Japánban több mint 800 ezer négyzetméter alapterületen működik az ishiharai és a fujinomiyai két nagy központja. Ezek közül csak lézergépből havi 100–140 darab készül raktárra a fujinomiyai lézerüzemben annak érdekében, hogy azonnal szállítható legyen a gép. A minőségi színvonalnak köszönhetően az Amada gépek értékállósága példa értékű, így nagyon könnyen finanszírozhatók, és akár pályázati támogatás nélkül is jól megtérülő beruházást jelentenek.

1_Fujinomiya_EM-Produktion

Az Amada fujinomiyai üzemében készülő szervoelektromos stancológépek a high-tech minőséget és a környezettudatosságot egyesítik

Megoldások egy kézből

Az Amada átfogó lemezmegmunkáló gépkínálata nemcsak egy berendezést, hanem komplex megoldást is jelent a felhasználóknak, az egyéni igényekre, feladatokra. Legyen szó akár egyedi termékek gyártásáról, akár egy automatizált gyárról, a cég olyan megoldást ajánl, amely a felhasználó személyes elvárásaihoz és feladataihoz legjobban illeszkedik. A vállalat termékeivel bárki a következő fejlettségi szintre emelheti a termelését.

Az igények teljes mértékű kielégítése nem csupán abból áll, hogy a vevő számára a megfelelő gép leszállításra kerül. Az Amada vallja, hogy a mai rendkívül kiélezett piaci versenyben a felhasználóknak teljesen egységes megoldásra van szüksége. A cég kínálata egyesíti a szerszámgépek, szerszámok, szoftverek és automatizálási megoldások legújabb generációi mellett azt a műszaki támogatást is, amellyel a felhasználók maximálisan meg tudnak felelni a saját piacaik elvárásainak, és ki tudnak emelkedni versenytársaik közül.

Az egyes országokban a műszaki támogatást az cégcsoport kizárólagos képviseleteinek évtizedes tapasztalattal rendelkező, szakképzett mérnöki és technikusi csapatával látja el. A gépek beüzemelése, betanítása, szervizelése és karbantartása mellett a szerszám-, szoftver- és alkatrészellátást is a képviseletek biztosítják közvetlenül a cég európai raktáraiból. A támogatás teljeskörűsége érdekében az Amada szoftverek betanítása is a vevő telephelyén történik helyi nyelven, így a képzés nemcsak olcsóbb, de az anyanyelvi oktatás miatt hatékonyabb is. Ezt a feladatot Magyarországon az EPL-Tech Kft. látja el. A hajlításhoz, lyukasztáshoz szükséges szerszámok kiválasztása sem minden esetben egyértelmű feladat. Előfordul, hogy egy komplett termelési folyamatot kellene hatékonyabbá tenni, akár új technológiák bevonásával, a meglévő termelés hatékonyságának elemzésével. A hazai képviselő mérnökei ebben is teljeskörű segítséget nyújtanak.

Átfogó termékpaletta

Lemezhajlítás Az Amada átfogó élhajlítógép-kínálata maximális rugalmasságot és költséghatékonyságot tesz lehetővé. Könnyű működtetés, innovatív szerszámmegoldások és intuitív szoftverlehetőségek garantálják a vevő folyamatos eredményességét. Az 50–600 tonna közötti nyomóerő- és az 1250–6000 mm asztalhossztartományban mindenki találhat számára megfelelő gépet akár hidraulikus, elektromos vagy hibrid hajtással. A kiválasztott gépet számtalan kényelmi és biztonsági kiegészítővel, valamint többszintű automatizálási megoldásokkal lehet személyre szabni. Az automatizálás terén a hajlításkövető, lemezmozgató segédtől az automata szerszámcserélőn keresztül a teljesen önálló termelésre képes, többrobotos hajlítócelláig sok minden közül választhatunk. Az Amada saját hajlítószerszámai pedig „szamurájkardként” emelkednek ki minőségben a piaci kínálatból, versenyképes áron.

2_Amada_landshut_Astro100 hajlítórobot

Az Amada Astro robotizált hajlítócentrumok az automatizált élhajlítás csúcsát jelentik

Lézertechnológia A kisasztalos mikrogéptől az 5g-s gyorsulású legújabb száloptikás lézergépig az Amada a lézeres kivágóberendezések széles skáláját kínálja. Az első, fémlemezek vágására gyártott lézergép óta a japán vállalat folyamatosan bizonyítja innovatív szemléletét. Gépei 1000–6000 W teljesítménytartományban készülnek 1212, 2415, 3015, 4020 és 4222 asztalméretekben. Ezeket a gépeket is többféle automatizálási megoldással illeszthetjük egyéni igényeinkhez. Az Amada lézergépekkel bárki nyugodt szívvel mérettetheti meg magát a legélesebb piaci versenyben is.

Stancolás Ebben a termékkörben is élen jár az innovációban az Amada. Revolveres szerszámtára mára ikon lett a piacon. Az általa elsőként alkalmazott szervoelektromos hajtást szintén követte a piac. A termékskálájában található stancolóberendezések takarékosabban bánnak az elektromos árammal, pontosabbak, halkabbak, üzembiztosabbak hidraulikus versenytársaiknál és akár termelékenységben is legyőzik a hagyományos hidraulikus gépeket. A 20–30 tonnás nyomóerejű stancolás, nibbelés és alakítás termelékenysége mára az automata anyagkezelésen túl akár több száz szerszámhelyes, a szerszámok egyéni kopását is figyelő, jelző és a szerszámokat stancolás közben cserélő automata rendszerrel fokozható.

Kombinált technológiák Az Amada  a kombinált technológiák terén páratlan szintű feldolgozóképességet és termelékenységet kínál. A piacon már bizonyított stancoló- és lézergépek, párosulva a legújabb technológiával és rugalmas automatizálási lehetőségekkel, a lehető leginnovatívabb megoldásokat kínálják.

3_EML10_1

Amada EML stancoló-lézer kombinált gép automata alkatrészkiszedővel. Tökéletes választás, ha a minőség és a termelékenység a cél

Lemezdarabolás Az Amada lemezollók kiforrott konstrukciók, 3 vagy 4 méter vágáshosszal. A nagy sebességű, programozható műszerezettségű berendezések szögbeállítási lehetőséggel, változtatható nyomású lemezfogással, valamint a karcolás lehetőségét csökkentő funkcióval ellátott, gyorsan tisztítható gépek.

Automatizált rendszerek A világszerte megtalálható, több ezer Amada automatizált rendszerrel ellátott üzemek bizonyítják, hogy a vállalat jó és megbízható megoldást kínál a kapacitás és a hatékonyság növelésére.

Egyéb kiegészítő megoldások Az Amada számos olyan gép választékát tudja kínálni, amelyek a gyártási műveletet támogatják, mint például felügyeleti eszközök, mérőgépek, ponthegesztő berendezések, egyéb csiszoló- és köszörűgépek.

4_AMADA Haan perspektiva

A haani vagy landshuti megoldásközpont magában is tükrözi az japán Amada minőséget

 

Forrás Illyés Péter, EPL-TECH Kft. info@epl.hu

További információ

Az AMADA gépek magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]