CAM a felhőkben – nemsokára itt az Autodesk CAM 360

Az Autodesk 360 felhő alapú szolgáltatásának részeként jövő év elején várható a felhő CAM rendszer érkezése. Ez a jövőbe mutató megoldás érdekes technikai megoldásokat és kiterjesztett felhasználási lehetőségeket tesz lehetővé. Vizsgáljuk meg kicsit, miért is lehet jó egy CAM rendszer a felhőben?

Nemrégiben Carl Bass, az Autodesk vezérigazgatója beszélt Las Vegasban az Autodesk egyetemén milyen előnyökkel jár a felhő alapú CAM megoldásuk.

Az Autodesk 360 részeként érkező megoldás a már működő PLM 360, SIM 360 és Fusion 360 mellé kerül a palettára a felhő alapú szolgáltatások sorát bővítve. A felhőben történő számításokról korábbi cikkünkben már hírt adtunk (Autodesk 360), ahol megismerhettük milyen szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé az Autodesk a felhőjében.

A felhőben történő CAM programozás meglehetően kecsegtető előnyökkel jár mind a kis, és közép vállalkozásoknak, de semmikép nem figyelmen kívül hagyható a nagy vállalatoknak sem. A felhő szolgáltatásokat eddig legfőképpen az adattárolás és megosztás révén ismertük meg, de természetesen a virtuális szerverek (VPS) révén számos egyéb szolgáltatások kapcsán is kapcsolatba kerülhettünk velük, ahol már nem csak egy “sima” adat-tárolási lehetőséget biztosítanak számunkra, hanem virtuális számítási lehetőségeket is kapunk. (Az egyik ilyen legismertebb megoldás az Amazon EC2 például)

Egy felhő alapú CAM rendszer tehát a következő előnyöket biztosítja számunkra:

1. Nagyobb számítási kapacitás – Nem szükséges erős géppel rendelkeznünk a programozás helyszínén, hiszen az virtuálisan egy akár dinamikusan skálázható szerveren történik, ahol jóval nagyobb erőforrások érhetőek el (megfizethető áron) az aktuális igényeinknek megfelelően.

2. Optimálisan skálázható kapacitás – Lehetőségünk van az aktuális projektünk bonyolultságától függő erőforrás “bérlésére”, így nem szükséges drága asztali számítógép(ek)et vennünk “feleslegesen”, mikor azok lehet, hogy a beruházás időtartama alatt az idő nagy részében nincsenek kihasználva. (például nem minden alkalommal van szükségünk nagy számítások elvégzésére.)

3.  Az erőforrások “bárhonnan” elérhetőek! – Ez talán az egyik legnagyobb előnye a felhő alapú CAM rendszereknek, ugyanis a felhasználás helyén nem szükséges, hogy erős hardverrel rendelkező gép legyen a programozónak, hiszen a felhőbe feltöltött modellen a tényleges számítások a felhő szerverén történnek. Így lehetőség nyílik akár a megmunkáló gép mellett egy gyengébb teljesítményű géppel is a szerszámpályák programozására.

4. Pontosabban tervezhető költségek – Nincsenek “előre nem látható” költségek, melyek lehetnek akár véletlen hardver meghibásodásokból adódó leállások vagy akár a PC-k amortizációjából keletkező költségek. Mivel a szolgáltatás béreljük, amíg fizetjük a megválasztott kapacitást az rendelkezésünkre áll.

Az Autodesk CAM 360 tehát egy olyan megoldást nyújt a vállalkozások számára, melyet semmikép nem szabad figyelmen kívül hagyni. Várjuk a fejleményeket, melyet a jövő év elejére ígér az Autodesk.