A X. CAD-CAM Solutions Konferencia

Annak ellenére, hogy a konferencia hete dugig volt rendezvényekkel, a CAD-CAM Solutions kétnapos, pécsi, gyárlátogatással is egybekötött évzáró előadásait közel hatvan érdeklődő követte figyelemmel.

Tóth Péter rövid megnyitója és a csapat bemutatása után, áttekintő képet kaphattunk a cég által forgalmazott megoldásokról és szolgáltatásokról. Az ügyfelek egyedi igényeire kialakított szoftverkínálat mellett, külön kiemelték a scannelési és reverse engineering szolgáltatásokat (Handyprobe) illetve az ipari szoftverek révén egyre nagyobb hangsúlyt kapó 3D nyomtatást, melyekkel a partnereik rendelkezésére állnak.

Az újonnan bevezetett vállalatirányítási rendszerrel és a megújult weboldallal is a minél hatékonyabb terméktámogatás megvalósítására helyezték a hangsúlyt. Az új oldalon, a letöltések menüpontban, egy rövid regisztrációt követően az érdeklődőknek lehetősége van letölteni a szoftvereik demo és végleges verzióit, illetve hamarosan hatékony terméktámogatással, oktató videókkal és egy interaktív, webes ügyfélszolgálattal is segítségükre lesznek a jövőben.

Mérési szolgáltatások

Két területen érhetőek el ezek a szolgáltatások. A z első a 3D szkennelés és a koordináta mérés CMM mérőgéppel melyeket a Shining 3D fehérfény és a Handyprobe mobil CMM mérőgép családdal valósítanak meg.

Schveighardt Zoltán előadása során egy látványos videón keresztül minden látogató pontosan megismerhette a fehérfény lézerek működését és gyakorlati felhasználási területeit. Illetve konkrét megoldásokat láthattunk különböző típusú alkatrészek (akár egy teljes gépjármű karosszériájának) bedigitalizálási lépéseiről és a helyes technológia választásáról.

Fraisa szerszámok

Fraisa Hungária Kft - Cad-Cam Solutions konferenciaA következő előadást a Fraisa Hungária Kft. értékesítési vezetője és kollégája tartotta. Az 1934-ben Svájcban alapított vállalkozás, mely kezdetben a svájci óraipar részére gyártott szerszámokat, mára több mint 460 alkalmazottal 7 országban képviseli magát. A magyarországi piacra lépésük 1999-ben kezdődött egy budaörsi kereskedelmi központtal, majd a sárospataki Szerszámköszörűcentrum megvásárlásával 2001 óta saját hazai gyártóközponttal is rendelkeznek. Itt olvadt össze 2009-ben a gyártás és a kereskedelem.

Előadásából megismerhettük a Fraisa által gyártott keményfém és gyorsacél marószerszámok mellett a viszonylag fiatal váltólapkás szerszámokat, és svájci precizitásról lévén szó az idomszerek kínálatát.

A szerszámok újraélezését Svájcban és Sárospatakon kívül csak Németországban végzik és egy jól futó élezési programban akár 30%-os megtakarítást is elérhetünk.

Továbbá részletes információkat kaphattunk a Toolcare, az egyedi szerszámgyártás lehetőségei, a ToolExpert és a ToolSchool szolgáltatásokról, melyeket egy vevői szeminárium keretében évente kétszer (tavasszal és ősszel) előzetes regisztráció után bárki megismerhet.

 

Kitamura – 80 év fejlesztési és gyártási tapasztalat

A harmadik előadást a TST Machine Kft. ügyvezetője Tari Attila tartotta. Cége 1991 óta piaci szereplője a hazai szerszámgép kereskedelemnek és gépfelújításoknak, illetve 2010 óta CNC oktató szoftverekkel is segítik az iskolákat, illetve a szakmát elsajátítani vágyó hallgatók munkáját. (a Swansoft CNC oktató szoftver demó verziója oldalunkról is letölthető)

x_cadcam_konferencia méréstechnika

Előadásában egy ultra-precíziós mintaalkatrész gyártásán keresztül mutatta be a JAPÁN KITAMURA megmunkálóközpontok különleges képességeit egyedi tulajdonságait és szabadalmait amelyekkel akár ±0,002 mm pozicionálási és 0,001 mm-es ismétlési pontosságot garantálnak teljes lökethosszon 5 éves garanciával. Ezt az elképesztő pontosságot a precíziós szerszámgépek nagy merevsége, edzett köszörült egyedileg hántolt csúszófelületei, intelligens hő kompenzációs rendszere , 1 nanométeres felbontású mérőrendszere biztosítja. Az X-, Y- és Z- tengelyeket olaj-levegő kenésű csúszófelületeken 50 méter/perces sebességgel duplikált hűtött golyósorsó mozgatja. Az olaj hőmérsékletét egy olajhűtő állandó hőmérsékleten ±0,1°C-on tartja. A gépeket abszolút pontossággal NASA szabvány szerinti nagy-tisztaságú termekben gyártják és szerelik .

Továbbá érdekes összehasonlító adatokat láthattunk a gépek energiatakarékosságáról, illetve a szintén saját szabadalommal rendelkező új fejlesztésű négyfokozatú hajtóművel ellátott főorsók leadott nyomaték értékeiről.

 

Metris3D Méréstechnikai bemutató

Az ebédszünetet követően a Metris3D Méréstechnikai Kft. előadása következett, amelyben bemutatták termékkörüket és szolgáltatásaikat. Elsőként kiemelték a japán NIKON által fejlesztett és gyártott 3D méréstechnikai berendezések előnyeit és pontosságát. Bemutatták, milyen a teljes körű gyártástámogatás a Metris 3D értelmezésben a reverse engineering termékfejlesztéstől a befejező minőség ellenőrzésig. A bemutatóra magukkal hozták a Tomelleri Engineering által gyártott SPACE Plus mérőkart is, mellyel akár 10 µm pontossággal is lehetséges alkatrészeket mérni. A mérőkart szabadon tesztelhették a résztvevők a helyszínen.

 

WorkNC V.22.

Az előadások sorozatát a Work NC újdonságainak ismertetése folytatta. A WorkNC a felhasználó számára rendkívül egyszerű eszközökkel lehetővé teszi a magas színvonalú és rendkívül megbízható NC adatok létrehozását. Az 5 tengelyes szerszámpályákat  tartalmazó programcsomagot, jelentős mértékben finomították, 6 új szerszámpályát kapunk a meglévő 12 mellé. A nagyobb hatékonyság kedvéért. (Nagyoló szerszámpályákban hatékony oldallépéses pálya érthető el kúpos szerszámra. Simításban, spirális mozgás, határgörbe kiterjesztés, megállitási lehetőség az íveknél, éleknél 3D kontúr ceruza nyomvonalának lehetőségei) Illetve továbbfejlesztették a fúráskezelőt is.

A program kezelőfelülete akár magyarul is elérhető. Érdekes újdonság a képbeillesztés, a szerkesztés funkcionál, illetve a munkaterületbe exportálható koordináta rendszer.

A leglényegesebb különbség talán más CAM rendszerekhez képest, hogy ez egy felület alapú rendszer.

 

TopSolid 7 – Forradalom a tervezésben

Az első nap záró előadásában Takács Imre a TopSolid új, 7-es verzióját mutatta be a gyakorlatban. A program teljesen új alapokra helyezte a tervezés folyamata közben használt és létrehozott adatok kezelését a korábbi programokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a PDM modul használatakor egy új projekt indításakor az bármilyen tervezéshez szükséges adatot és fájlokat tartalmazhat. (PDF-et, összeállítást, CAM-et) S már abba az irányba mutat, hogy nem kell fájlkezelőt használni és másik céggel való közös munka esetén elegendő egy export package fájlt létrehozni, amely az összes adatot és fájlt viszi magával. A PDM modul bármely számítógépre feltelepíthető, ezáltal a tervezőkön kívül akár a gyártás, akár a logisztika megnyithatja a projekteket és egy betekintő ablakkal böngészheti/ellenőrizheti az adatokat.

Az új programot eleve 64 bitre és multiprocesszoros környezetre fejlesztették, ezáltal nagyon erős CAD/CAM rendszert sikerült a Misslernek létrehozni. A tervezést tovább gyorsítja, hogy már “insitu” tudunk modellezni, azaz akár az összeállítási térben is tudunk alkatrészeket létrehozni.

Makerbot CAD-CAM Solutions

 

A TopSolid 6 egyik előnye a sok közül az intelligens szabványelem család kidolgozottsága volt. Az új verzióban is egy egyre bővülő szabványelemtárral rendelkezik.

Jövő hónaptól (február) már elérhető lesz a 7.8-as verzióban a magyar kezelőfelület is.

A gyakorlati bemutató egy teljes részletességgel kidolgozott RC modell autó összeállítási környezetében, a kerekek lemodellezésén keresztül zajlott, amelyet a konferenciára elhozott MakerBot 3D-s nyomtatón a nap végén le is gyártottunk.

Az alábbi rövid, angol nyelvű videóban az új verzió kezelőfelületét és egy alkatrész modellezésének a lépéseit ismerhetjük meg.

 

Bock pincészetA nap végén egy rövid buszozás után érkeztünk meg a villányi Bock pincészetben, ahol egy kellemes vacsora mellett kóstolhattuk meg a pincészet remek borait, illetve csoportunkat a pincében is körbevezették, ahol további érdekességeket tudhattunk meg a borkészítés fortélyairól. Érdekes volt látni, hogy az új EU-s előírásoknak megfelelően a falakon nem lehetett látni a kisebb pincékre jellemző fekete színű nemespenészt (amely csakis az ideális hőmérsékletű és páratartalmú pincékben tud megélni) mivel ezeket el kell távolítani a falakról, és egy automatizált infravörös rendszer és párásító berendezés segítségével tartják fent a pincében a pontos hőmérsékletet és páratartalmat.

Második nap

A második napot ott folytattuk, ahol az első véget ért. Egy élő demó keretében megismerkedhettünk a TopSolid 7-es CAM-es funkcióival. Az integrált CAD modulban pillanatok alatt tervezhetünk új szerszámokat, amit egyből beszállítóhoz rendelhetünk. A FreeShape eljárásnak köszönhetően nincs probléma a nem tűrésezett modellek tűrésezett megmunkálásával. Automatikus alkatrész megmunkálás felületi és fúrási sajátosság felismeréssel könnyedén elvégezhető (furatok, menetes furatok, zsebek, kontúrok, hornyok és egyéb elemek megmunkálása automatikusan). Illetve számos további újdonság mellett a egy kattintással megoldható gépkezelői lapok létrehozása az előre feltöltött dokumentum sablonok alapján.

 

A két napos előadás sorozat végeként csapatunk a Hauni Hungária Kft. gyárába tett látogatást, amely Európa egyik legjelentősebb TopSolid CAM felhasználója. Több mint 80 megmunkáló központtal és 12 CAM munkaállomással rendelkezik.  A pécsi székhelyű Hauni Hungária több mint 900 magasan képzett dolgozójával széleskörű szolgáltatásokat nyújt a berendezés- és gépgyártás területén: a konstrukciótól a forgácsoláson, lemezmegmunkáláson, szerkezeti egységek és gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig.

CAD-CAM Solutions - Hauni

A CAD-CAM Solutions és a TopSolid számára a Hauni igazi sikertörténet, amely jól példázza, hogy a megfelelő szoftver és a szakképzett embergárda által nyújtott oktatás és technikai támogatás segítségével fennakadás mentesen biztosítható ekkora volumen esetén is a gyártás.

[nggallery id=162]

 

További információk:

A CAD-CAM Solutions Kft. weboldala
A Fraisa weboldala
A TST Machine Kft honlapja
A Metris 3D weboldala
A Hauni weboldala

 

Megosztás
[
    ]