A profik hobbija: T-NC Technika Kft.

Az autóipari beszállító a TopSolid szoftverben találta meg az ideális megoldást

Ahogy egy jó kávéháznak vagy étteremnek, úgy egy fémmegmunkáló üzemnek is megvan a saját légköre. A veszprémi T-NC Technika Kft. jó példa erre. Az odalátogatót csúcskategóriás szerszámgépek veszik körül, és egy átlagos munkanapon is olyasfajta igyekezettel találkozhat, amelyből érződik: az ott dolgozók szakmaszerető emberek.

T-NC Technika csarnok

Szerencsés ember vagyok. Egyrészt olyan közegben kezdhettem a forgácsoló szakmát, ahol a „nagy öregek” tényleg tanították az embert, akár úgy is, hogy hagyták, egyszer-kétszer saját kárunkon okuljunk. Másrészt a szakmám a hobbim is: folyamatosan igyekszem fejleszteni a tudásom, keresem az új megoldásokat a fémmegmunkálás minden összetevőjében, így a szoftverek, illetve az informatika, a gépek, a vezérlések és a programozás, valamint a szerszámok esetében is – mondta Takács András ügyvezető, CNC-technológus, a cég alapító tulajdonosa, aki saját tapasztalatait átülteti a vállalkozása gyakorlatába is. Ideje túlnyomó részét az üzemben, a gépek mellett tölti, és szívesen segít a pályakezdőknek a fejlődésben. A T-NC üzem kapuja nyitva áll a szakmát szerető vagy egyszerűen csak tanulni és dolgozni akarók előtt. Az ügyvezető megjegyezte: aki fejlődni szeretne, annak minden lehetőséget meg kell adni erre, mert ezen keresztül épül fel az igazi szaktudás, amelyre egy gyártó cég hosszú távon is támaszkodhat.

Minőséget a minőséggel

A távlatokban gondolkodó tulajdonosi szemlélet jól érezhető az üzem kialakításából, felszereltségéből is. A gyártási infrastruktúra a legkorszerűbb szerszámgépeket vonultatja fel, köztük olyan automatizált, robottechnikával integrált megoldásokat, amelyeket a japán és német prémiumkategóriás gyártók csak a közelmúltban dobtak piacra. Takács András szerint jó piacokra csak kiváló eszközökkel lehet dolgozni, és ez nem csak a szerszámgépekre igaz. A T-NC éppen ilyen igényes az üzemi informatika, vagy éppen a szerszámozás területén is: keresik a haladó technikákat, amelyeket rendszeresen tesztelnek, illetve megfelelőség esetén alkalmaznak is. Ennek köszönhetően folyamatosan javítani tudják a termelékenységet és a gazdaságosságot, a felszabaduló kapacitásokat így újabb megrendelésekkel tudják lekötni. A T-NC Kft.-t – azonos tulajdonosi háttérrel – két másik vállalkozás is segíti. Míg az egyik a fémalapanyag-beszerzésre szakosodott, addig a másik mérnöki tervezői tevékenységet végez.

Jövőkép a jelen sikere

A T-NC a Top Solid-ot választotta

Amikor azt hallom szakmai körökben, hogy a CAM rendszerek jelentik a jövőt, egy kicsit mindig elszomorodom. A CAM-ről ugyanis nem a jövő eszközeként kellene gondolkodni, hanem már évtizedes alkalmazói múlttal kellene rendelkeznie a gépi megmunkálással foglalkozó hazai vállalkozásoknak – mondta Takács András. A T-NC Kft. tulajdonosa megjegyezte: bizonyos szempontból vállalkozása is a magyar ipar megkésettségére épült. Korábban CNC technológusként dolgozott hazai és külföldi vállalatoknál, majd tudását – megbízásos projektekben – már vállalkozóként hasznosította. A piaci keresletet, illetve lehetőségeket látva indította el saját vállalkozását, amelyben felesége is aktívan részt vállal. A 2009-es induláskor még kérdésként sem vetődött fel, hogy egyáltalán szükség van-e CAM rendszerre. Megvehetjük a legjobb szerszámgépeket, megtalálhatjuk a legjobb szakembereket, ha már lassan elavultnak tekinthető módon, vagyis kizárólag rajzok alapján, vezérlőből programozva látunk neki a munkának, még azelőtt lemaradunk, hogy beindítanánk gépet. Éppen ezért csak azon gondolkodtunk, melyiket válasszuk a sok CAM rendszer közül, mert a kínálat kétségtelenül nagy, ráadásul az árak között nem észleltünk különösebb eltérést. Innentől kezdve vált döntővé, hogy mit kaphatunk a pénzünkért. Megvizsgáltuk tehát a tartalmat, és úgy találtuk, hogy a TopSolid CAM szoftver az, amely tökéletesen kiszolgálja igényeinket – fogalmazott a tulajdonos-ügyvezető.

Ezért választották a TopSolid-ot

T-NC Kft.Hosszú lenne a lista, ami miatt éppen e rendszer mellett tettük le a voksunkat, de van néhány nagyon lényeges pont, amely kiemelhető – mondta Takács András. Hozzátette: az egyik fontos tényező az volt, hogy a T-NC Kft. nagy volumenben gyárt alkatrészeket, fröccsöntő- és egyéb gyártószerszámokat elsősorban autóipari vállalatok és beszállítóik számára. Az autóiparban pedig már nem igazán dolgoznak rajzokkal – ajánlatkéréskor is egyszerűsített modellt küldenek a megrendelők, illetve egy olyan fájlt amely a végleges kontúrt tartalmazza. Ezt kell „rászabni” a modellre. Annak a vállalkozásnak, amely ezen iparág számára dolgozik, rendelkeznie kell olyan szoftverrel, amellyel modellezni is képes, és az sem hátrány, ha ez a szoftver kezelni tudja az egyik legelterjedtebb CAD rendszer színjelöléseit (színkódjait). – A TopSolid képes erre egy külön e célra fejlesztett modulja révén. Modellezhetünk vele, és hiba nélkül áthozza az autóiparban népszerű CAD szoftver színjelöléseit, ráadásul arra is „megtanítható”, hogy adott színjelölésekre ofszetet (pályát? görbét? ) tegyen rá. Döntésünkben ez is meghatározó tényező volt, ahogy sok minden más. Például az, hogy olyan alkalmazásra volt szükségünk, amely egyszerre 3D és 2-2,5D megoldás, képes modellezni, és ezeket nem külön szoftverrészek megvásárlásával érhetjük el. Egyrészt, mert az növeli a beszerzési árat, ráadásul a munkatársakat több szoftver használatára kellene betanítani, ami jelentős teher.

A TopSolid azonban az igényeinknek önmagában is megfelelt – utalt vissza a kiválasztás folyamatára Takács András. Elmondta azt is: üzemükben DNC hálózatot építettek ki, amelyhez valamennyi korszerű CNC szerszámgépük csatlakozik. A programokat így a hálózaton keresztül tudják a vezérlőbe tölteni, illetve lementeni a központi szerverre. Lényeges volt, hogy a beszerzendő CAM szoftver képes legyen kiszolgálni ezt a rendszert. A TopSolid-nak ez sem okozott problémát, így rendkívül hatékony folyamatokat tudtak kialakítani. Komplett technológiákat (befogás, szerszámozás, műveletek) képesek egyik gépről a másikra áttölteni, ha az egyiken éppen nincsen szabad kapacitás. A TopSolid-ban erre szolgál a gépcsere funkció. Emellett a megmunkálandó, hasonló alkatrészek cseréje is könnyen végrehajtható: ha megvan a megmunkáló pálya, a szoftver rövid idő alatt újragenerálja/átalakítja azt az eltérő alkatrészre.

Egy megrendelőnk számára gyártószerszámokat (késeket) készítünk több változatban, amelyek között csak kisebb eltérés van. Ebben az esetben nem szükséges külön-külön programokat írnunk, csak behelyezzük a megmunkálandó darabot a munkatérbe, a TopSolid pedig újrakészíti a pályát. A járműiparban jellemző tükörkép alkatrészek (jobbos/balos) esetén ez a funkció rendkívül sok időt takarít meg számunkra – ecsetelte a szoftver előnyeit a tulajdonos-ügyvezető. Kitért arra is, hogy előnyös a folyamatképzési lehetőség is, hiszen hasonló alkatrészek esetén egyszerűen be lehet hívni az előre kialakított (betanított) folyamatokat, és indítható a marás. Ilyenkor a programozási idő legfeljebb 10 percnyi. A mindennapi munkában nagy segítség az is, hogy a TopSolid automatikusan (színkódok alapján) felismeri a furatokat, „tudja” a mélységet, menetemelkedést vagy éppen azt, hogy milyen szerszám szükséges a furat elkészítéséhez, és elkészíti a programot a műveletekhez. – Bátran próbáljuk ki a haladó technológiákat, így például az új szerszámokat is. Ezeknél az egyik legnagyobb kérdés, hogy a gyorsaság, teljesítmény és precizitás „katalógusígérete” megfelel-e a valóságnak. Erre is kiváló eszköz a szoftver: még az éles teszt előtt, adott feladathoz rendelve bevisszük a katalógusparamétereket, a TopSolid pedig kiszámolja a megmunkálás idejét, így egyrészt látjuk, mennyi időt nyertünk, másrészt a kapacitásokkal is jobban tudunk tervezni, ami a sorozatgyártásnál lényeges. Mindez persze nem helyettesíti az éles teszteket, de tapasztalatunk, hogy a TopSolid számításai és szimulációja egyezik a valósággal – hívta fel a figyelmet Takács András.

A modell „szépsége”

T-NC Kft.Az a generáció, amely még a hagyományos esztergákon, marógépeken dolgozott, saját kezében érezte a megmunkálás során fellépő erőket, mozgásirányokat, és ennek az érzékelésnek a megértését kiválóan át is tudták adni a pályakezdőknek. A CNC gépeknél az emberi beavatkozás minimálisra csökkent, a sok előny mellett így apró, de nem mellékes hátrány, hogy a gépkezelő nehezebben tudja elképzelni, vizualizálni a műveletek kivitelezését. A „látás” pedig még akkor is fontos, ha paraméterek, precízen megírt programok alapján dolgozik a gép. A modellalapú megmunkálás-tervezés és megmunkálás éppen ezért nagyon fontos, mert segít láttatni a feladatot és a folyamatokat.Ez egy másik lényeges ok volt arra, hogy fejlett CAM rendszert szerezzünk be – mondta a tulajdonos-ügyvezető. Megjegyezte, ismerve más hasonló rendszereket is, a TopSolid-on érződik a mérnöki, üzemi megközelítés, tehát nem elsősorban informatikus szemlélettel fejlesztették, ezért könnyen megértik és megszeretik a felhasználók.

A fiatal pályakezdők is, egyrészt, mert az amúgy a funkcionalitásra hangsúlyt helyező TopSolid legújabb verziója már a dizájnban is erősített, így az okostelefonokhoz és divatos digitális felületekhez szokott szemek számára is vonzóbb. A lényeg persze nem ez – mondta Takács András, hozzátéve: a szoftver legnagyobb előnye, hogy egyfajta oktatóként képes végigvezetni a felhasználót a megmunkálás folyamatán, így akár egy teljesen rutintalan szakmunkás is képes dolgozni vele úgy, hogy a TopSolid nem engedi hibázni. A hazai munkaerő-hiányos helyzet kapcsán ennek előnyeit valószínűleg nem kell külön magyarázni. – Ha az első néhány lépést, így a munkadarab behelyezését a munkatérbe, nullpont felvételét elvégzi a gépkezelő, utána 2D-ben a Topológia funkció végig ajánlásokkal segíti a kezelőt, például marási módozatot ajánl egy adott művelethez. Miután a kezelő ezt jóváhagyja, a rendszer a szerszámra is ajánlást tesz a szerszámadatbázisból. Ezek a lehetőségek gyakorlatilag megtanítják marni a pályakezdőt, ugyanakkor a TopSolid profik szoftvere is. Számukra, akik évtizedes vagy több évtizedes gyakorlattal rendelkeznek, leginkább a biztonság a fontos, mert – ahogy az autóvezetésben is – a nagy rutin nem jelenti azt, hogy az ember nem képes hibázni.

Biztonságban

A modellalapúság a biztonságra, kezelhetőségre is kihat. A TopSolid-ban csak be kell állítani a satut, kijelölni, mint biztonsági zóna, és a gép – történjék bármi – ki fogja kerülni. Ez a tapasztalat nélküli fiataloknál nagyon fontos – az 5-tengelyes gépeknél kiváltképpen, hiszen kinematikájukat nehéz elképzelni. Az 5-tengelyes munkák ugyanakkor nem csak a kezdők számára jelentenek kihívást, a gyakorlott szakemberek részéről is nagyobb odafigyelést igényelnek. Ebben sokat segít a TopSolid 5-tengelyes modulja, amely hibátlanul dolgozik: soha nem tapasztaltunk pozíciótévesztést vagy éppen rossz beforgatást, illetve bármi olyat, amit nem szerettünk vagy terveztünk volna. A szoftver kontroll része alapjában véve nagyon erős, ennek köszönhetően soha nem fordult elő géptörés működésünk kezdete óta. A TopSolid ellenőrzési rendszere a szerszámpályából visszaépíti a modellt – így végzi az ellenőrzést. Ráadásul az alkatrész készültségi szintjét is látni lehet a színjelölésekből és azok magyarázatából. Mindemellett elvégzi az ütközésvizsgálatot, és azt is jelezi, ha a gépkezelő nem megfelelő szerszámot állított be – értékelte a szoftver biztonságra gyakorolt hatását a tulajdonos-ügyvezető.

Szakmaszeretők

Takács András, a T-NC Kft. ügyvezetője

Nem egy kollégám van, aki egész más vizekről evezett a forgácsolás világába, és az évek alatt hobbijává vált a CNC megmunkálás. Én ugyan eredetileg is erre a pályára készültem, de a mai napig nem fásultam bele, mindig ad örömöt és kihívást egyaránt. Frissen tartja az embert, mert soha nem lehet azt mondani, ennél már nem lehet jobban csinálni. Így lesz a munka hobbivá, a hobbi pedig így teszi az embert profibbá. Ha szeretjük, amit csinálunk, akkor vágyunk arra, hogy minőségi szoftverekkel, gépekkel, szerszámokkal szerelkezzünk fel. Éppen ezért már tervben van új 5-tengelyes gépek beszerzése, miután olyan korszerű robotos palettázó rendszert állítottunk üzembe, amely – akár bonyolult alkatrészeknél is – folyamatosan, emberi beavatkozás nélkül végzi megmunkálandó darabok adagolását, állítja be a nullpontot (tehát nincs szükség átszerelésre). Ez a rugalmas gyártórendszer akár 650 órán át is képes önállóan dolgozni. A további fejlesztéseknek jelenlegi üzemünk már szűkösnek bizonyul, így újabb üzemcsarnok építését tervezzük a jövőben – számolt be a tervekről Takács András.

További információ:

A T-NC Technika Kft. honlapja
A
TopSolid hivatalos magyarországi forgalmazója a CAD-CAM Solutions Kft.

Megosztás
[
    ]