Water Jet Sweden – élményutazás Svédországba

Oldalunkon nem gyakori, hogy személyes hangvételű cikk jelenik meg, hiszen igyekszünk mindig objektív, szakmai tartalmat összeállítani Olvasóink számára. Azonban lehetetlen ezt a cikket úgy megírni, hogy ne kapjon helyet benne az élmény, amit ez a szakmai utazás jelentett. A téma erős személyes érintettsége is lehet annak az oka, hogy a cikk végül sokkal az utazás után született meg, de mindenképpen nyugodtan akartam rászánni az időt a megírására, hiszen ezt nem lehet, nem érdemes összecsapni.

Első nap – utazás, az élmény maga

2013. április 17-19 között egy kis magyar csapattal látogattunk Svédországba, a ronneby-i Water Jet Sweden (WJS) hazájába – Illyés Péter ,a WJS hivatalos magyarországi képviseletét ellátó EPL-Tech Kft. ügyvezetője vezetésével. 17-én reggel Ferihegy 2A terminálján találkoztunk, majd 10:10-kor startoltunk Malmőbe. Az időjárás az Balti-tengerig kissé felhős volt, így csak a fel- és leszállás közelében tudtuk a tájat csodálni, de így is bőven volt mit nézni, a svéd tavakkal szabdalt területek a tavaszi ébredező természetben is remekül mutattak.

A kastély, ahol nem jártunk sikerrel az ebédet illetően

A kastély, ahol nem kaptunk ebédet.

A leszállást követően – míg Péter autót bérelt a könnyebb utazás érdekében – mi megcsodáltuk néhány gép le- és felszállását. A tavaszi hideg időjáráshoz képest ragyogó meleg napsütésben fürödtünk, majd útnak indultunk, hogy megebédeljünk valahol. Péter egy általa már korábban “tesztelt” étterembe akart elvinni minket, de ez még szezon előtt lévén zárva tartott. Némi keresgélés után

Sandskogen Vendel étterem Ystad-ban

Sandskogen Vendel étterem Ystad-ban

egy tóparti kastélyt szemeltünk ki az ebédre, de még ez sem nyitott ki, így végül Ystad-ban a tengerparttól mintegy 200 méterre találtunk egy körpanorámás éttermet. A svéd építészeti és lakberendezési szokások mintapéldája volt ez, az étel pedig pazar, még most is emlékszem a szarvashúsra és a hozzá fogyasztott vörösborra. Az ebéd utáni séta keretében megnéztük a homokkal borított tengerpartot. A távolban még látszottak a világháborús időkből megmaradt stégek, igaz, már elég rozsdás, leharcolt állapotban vannak.
Az emlékezetes fogás Régről maradt stégek Ystad homokkal borított partjain
Séta után tovább indultunk. Péter terve az volt, hogy ha már egyszer eljutunk Svédországba, ne csak az autópályát és az üzem belsejét lássuk. Mondanom sem kell, mennyire díjaztam ezt a kezdeményezését. Utunk így a tengerparton vezetett tovább, kisebb mellékutakon.Ale Stenar

Érdekesség, hogy itt a szarvasok nagyon gyakran keresztezik az úttestet, így a balesetek elkerülése érdekében egy-egy szélesebb sávot hagynak parlagon az úttest mellett, hogy a vezető időben megláthassa az állatokat és így elkerülhesse a balesetet.

Utunk a Stonehengehez hasonló Ale köveihez (Ale Stenar) vezetett. Ez szintén a tengerparton található, egy 67 méter hosszú hajó formát öltő történelmi hagyaték, melyet 59 darab nagy szikla képez. A skandináv hagyomány szerint ez Ale király sírja, de emellett naptárként is használták, akárcsak a Stonehenge-t. A főbb leletek szén-izotópos vizsgálata alapján az építményt 1400 évesre becsülik, de találtak ott egy kb. Kr.e. 3500-ból származó nyomot is.

A tengerpart itt is csodálatos látványt nyújtott

Dag Hammarskjöld egykori ENSZ-főtitkár háza
A kövek után “eredeti svéd” homokbuckák következtek és Dag Hammarskjöld házának meglátogatása. Hammarskjöld az ENSZ második főtitkára volt 1953 és 1960 között. Munkásságáért Nobel-békedíjat kapott, de sajnos csak halálát követően. Ő az egyetlen olyan ENSZ-főtitkár, aki nem természetes halállal halt meg, ugyanis életének egy máig vitatott repülőgép-szerencsétlenség vetett véget a mai Zambia területén. Egykori háza néhány száz méterre található a tengerparttól egy természetvédelmi övezet mellett. Hammarskjöld nagyon szerette az őshonos növényeket és a táj ősjellegét, melyet a mezőgazdasági tevékenység erőteljesen rombolt. Az említett természetvédelmi övezetben az eredeti növényi kultúra található meg a tájegységre jellemző homokbuckákkal együtt.

Természetvédelmi körzet Hammarskjöld házához közel

A kiadós séta után az északi tavasz korán nyugvó napsugaraiban tettük meg az utat vissza az autóhoz, majd a régi almafáiról híres Kivikbe utaztunk, ahol a kis kikötői vendégfogadók egyikében vacsoráztunk. A gasztronómiai élmények itt sem maradtak el, hangulatos hátteret biztosítottak az üzleti és magánbeszélgetésekhez egyaránt. Utunk végül a szálláshelyünkhöz, Ronneby városka Brunn szállójához vezetett. A város a 14. században épült, mai napig híres fürdőjéről. Szépségét nem csupán a történelmi hangulatot idéző házak és épületek adják, hanem a települést átszelő patak is. A Ronneby Brunn Park 2005-ben a Svédország legszebb parkja kitüntetést is elnyerte. Az igencsak látvány-és eseménydús program estére jócskán elfárasztott mindannyiunkat, így jól esett este nyugovóra térni.

Homokbuckás tengerpart Hammarskjöld házától nem messze

 

Második nap – minőség a szakmában és a szórakozásban

Reggeli gyülekező a WJS csarnokábanHa egy párhuzamos univerzumban azt feltételeztük volna, hogy a természeti látnivalók után másnap már nem nagyon érdemes útra kelni, akkor biztosan nagyon tévedtünk volna. A Ryd család vállalkozásaként indult Water Jet Sweden házi kiállítása idén egybeesett a cég fennállásának 20. éves, jubileumi ünnepével. Ennek örömére a nyílt napra számos országból gyűltek össze vevők, érdeklődők, partnerek és értékesítők. A reggel 9 órai gyülekező és kávézás után elindult a hivatalos program. A megnyitót a WJS ügyvezetője, Lennart Svensson a cég elmúlt 20 évét bemutató videóval kezdte, majd köszöntötte a résztvevőket, ismertette a nap menetrendjét és a kiállított gépeket. A köszöntőt követően leleplezték a WJS legújabb zászlóshajóját, az NCM 10 microcut vízvágó berendezést. Ezt a gépet olyan parányi alkatrészek gyártására fejlesztették ki, melyek például az elektronikai és orvosi műszerek alkatrészeinek gyártásánál hasznosíthatók.  Ezt a gépet részletesebben egy következő cikkükben mutatjuk be. A WJS-t nagy büszkeséggel töltötte el, hogy a jubileumi ünnepségen át is adhatta az #1 számú NCM 10-es berendezést az első tulajdonosának, Kevin Parsons úrnak, a brit Hucknall Sheet Metal Ltd operatív igazgatójának. A rendezvényről készített összeállításunk alább látható.

[youtube]wsyzYk3ztRA[/youtube]

A Water Jet Sweden központja Ronneby-ben

A WJS összesen 6 gyárépülettel rendelkezik, melyekben komplett irodarendszerrel, bemutatóteremmel, saját bérmunkát végző termelési egységgel és természetesen a gyártó- ill. összeszerelő csarnokkal rendelkezik. A kiállítás két napjára valamennyi létesítményt megnyitottak a látogatók számára, így betekintést nyertünk a cég gyártási folyamataiba, valamint a technológia működését és hatékonyságát élőben vehettük górcső alá.

A WJS termékpalettájának nagy része kiállításra került, láthattunk száraz- és éles vízsugaras vágási bemutatókat egy-, kettő-, négy-, nyolc- illetve tizenhat-fejes gépen, csővágást, öttengelyes vízvágást és egyebek mellett egy 6000 bar víznyomással működő berendezést is. Érdekességként kiállították a cég 1-es sorozatszámú gépét is, melyet a Ryd család 20 évvel ezelőtt egy garázsban épített, majd eladta egy cégnek, ahol a jégkorong sisakok arcvédőit vágták vele. A több évtizednyi aktív vízvágás után a WJS visszavásárolta, felújította és kiállította ezt a még ma is üzemképes darabot.

A résztvevők fakultatív előadások keretében megismerhették speciális anyagok, mint a különböző üvegek vagy kompozitok vágásának trükkjeit és gépbeállításait, a WJS  gépek új vezérlőjét  (Panel One Universal HMI) és azt, hogy hogyan lehet különösen nagy nyomású rendszerekkel hatékonyan dolgozni. Az előadásokat nem csupán a WJS szakértői tartották, hanem felhasználók is, akik saját tapasztalataikra támaszkodva nyilatkoztak a gépek megfelelő beállításáról, üzemi viselkedéséről.

Lennart Svensson, a Water Jet Sweden ügyvezetője átadja a #1 számú microcut gépet Kevin Parsonsnak, a brit Hucknall Sheet Metal Ltd operatív igazgatójának

Lennart Svensson, a Water Jet Sweden ügyvezetője átadja a #1 számú microcut gépet Kevin Parsonsnak, a brit Hucknall Sheet Metal Ltd operatív igazgatójának

A WJS berendezései csúcskategóriás minőségi színvonalat képviselnek.

Megtudtuk, hogy a gépek stabilitásának egyik oka, a speciális vázkialakítás. A medence a gépváztól függetlenül helyezkedik el, így a pontosságra károsan ható rezgések nem adódnak át vágófejeknek.

WJS minden méretben és minden alkalmazásra gyárt rendszereket, az integrált kompakt széria-gépektől az extrém akár 6×18 méteres vagy nagyobb működési tartományú rendszerekig, beleértve az abrazív 5 tengelyes vízsugárvágó fejeket. A számos saját szabadalom, a nagy teljesítményű WJS vágófejek és a csúcsminőségű komponensek önmagukért beszélnek. A WJS gépei speciálisan többfejes műveletre vannak kialakítva, vagy bármikor átalakíthatóak többfejes működésre. Az ezáltal elérhető költség-hatékonyság egyedülálló.

A WJS gépek több kategóriába sorolódnak. Az X-széria gépei egyszerűbb, 2D alapmunkálatok elvégzésére alkalmasak. A Prémium kategória berendezései összetettebb munkafolyamatokra, nagy teljesítményű munkák elvégzésére lettek kifejlesztve. A Grand kategória gépei specialisták számára kifejlesztett, nagyméretű üzemi gyártásra kialakított berendezések. A FiveX (5-tengelyes) kategóriában a legfejlettebb 3D vágási technológiákra alkalmas berendezések találhatóak a high-tech iparágak számára. A Micro kategória gépei rendkívül finom vágási igényeket elégítenek ki a mikro méretű alkatrészgyártásban. A Speciális kategóriában személyre szabott méretű, egyedi kialakítású berendezések szerepelnek, kimondottan az ügyfél kívánságára kialakítva.

Az univerzális gépkialakítások mellett a gépek felszerelhetők számos olyan funkcióval, amelyekkel a legjobban illeszkednek a kívánt feladathoz, pl.  magasság-érzékelő szenzorral, ütközésgátló rendszerrel, fúvóka-adapter modulokkal, vagy olyan hasznos eszközökkel, mint csőforgató egység vagy a furatkészítő berendezés. A WJS saját gyártási folyamatainál víz alatt végzi a vágást, és ezt ügyfeleinek is javasolja, mivel ez csökkenti a ködképződést és a zajszintet. A világszabadalommal védett lineáris megvezetések nem csupán a nagy pontosságot garantálják, hanem a stabilitást és a hosszú élettartamot is biztosítják. A beépített stabilizátor-csatlakozók úgy képesek elviselni a hibás működésből vagy ütközésből eredő deformációkat, hogy a megvezetés ebben az esetben sem sérül.

800_IMG_2949_2013_04_18

A WJS fontos ismérve a magas szintű szervizszolgáltatás is. Szakembereik 24/7-ben fogadják az esetleges meghibásodással kapcsolatos bejelentéseket. A szakmai információkkal gazdagodva délután öt körül a házi kiállításról visszatértünk a szállásra, hogy ki-ki kedve szerint felfrissülhessen vagy egy délutáni pihenőt tarthasson. Ezt kihasználva a magyar csapatból többen a hotel fürdőjébe mentünk, ahol a medencékben termálvíz és pezsgőfürdő várt ránk.

2013_04_18_Water Jet Sweden_001

Este hétre tértünk vissza a WJS központjába, ahol a kiállító csarnok feldíszítve és vacsorára megterítve várta a vendégeket. A pezsgős köszöntő és rövid állófogadás után nekiláttunk a vacsorának. Kintlétünk alatt folyamatosan az az érzésem volt, hogy a svédek képtelenek elrontani az ételeket, újfent remek vacsora részesei lehettünk. Az est fényét igencsak felfokozta egy másik családi vállalkozás, a nevük nem véletlenül Family. Ha azt gondolnánk, hogy egy zenész család nagy szám, akkor egy zenész-artista család az igazi nagy dobás. Szavakkal nehéz leírni, hogy milyen fantasztikus jazz muzsikát szólaltattak meg. Az pedig egyszerűen elképesztő volt, hogy mindeközben milyen hihetetlen pontossággal és ügyességgel egyensúlyoztak, miközben a hangszereiken nem késtek, nem estek ki a ritmusból. A koncertet a csapat szószólója, egy igencsak dekoratív és emellett nagyon humoros hölgy vezette fel, és – megpróbálom összeszámolni – játszott klarinéton, trombitán, pergődobon, szaxofonon, bendzsón, kecskedudán, emellett monociklizett, tányért pörgetett, egyensúlyozott, szteptáncolt és még ki tudja mi mindent csinált. A zárószámban – nem igazán hittem, hogy ilyesmi lehetséges – bendzsózott, miközben a szájával egyensúlyozott egy trombitát, amivel később a zeneszámba tökéletesen beleillő dallamot is elfújt. A közönség soraiban kitörő tapsvihar önmagáért beszélt. A helyszínen átélt élményhez képest semmilyen megörökítési forma nem képes ugyanazt a hatást kelteni, érdemes az együttest egyszer élőben is látni.

2013_04_18_Water Jet Sweden_003

 

A WJS azonban nem állt meg itt, további meglepetéssel is szolgált. A zenekar a klasszikus jazz muzsikára kígyózó sorban vezette ki az embereket a csarnokból, ahol igyekeztek minél több embert táncra perdíteni – sikerrel. Amikor mindez véget ért, Lennart Svensson mély köszönetét fejezte ki az elmúlt húsz évért, ismét koccintottunk, majd tűzijátékkal gyönyörködtettek minket. A komplett audiovizuális és gasztronómiai élménytől – minden túlzás nélkül – még most is lázba jövök, nem csoda, hogy egy órával később a hotel bárjában a “levezető” sört kortyolva és a többiekkel beszélgetve még mindig a ritmust doboltam a lábammal…

Harmadik nap – hazatérés, az élmények hullámverése

A harmadik napra nem sok más maradt hátra, mint a pakolás, utazás a reptérre, majd a hazaérkezés. Míg a pakolás könnyen ment, az utazás annál nehézkesebben. Bár autópályán próbáltunk visszajutni Malmőbe, nem voltunk sokkal gyorsabbak, mintha a tengerparti utat választottuk volna. A svédek nem csupán a Volvóval bizonyították be, hogy számukra milyen fontos a biztonság, az autópályán 110 km/órás sebességkorlátozást tartanak érvényben. Esetünkben ezt teletűzdelték ideiglenes 60 km/órás korlátozásokkal, aminek eredményeként a mintegy 190 km-es távolságot több mint 3 óra alatt tudtuk megtenni. A reptéren vásároltunk néhány apróságot szeretteinknek, majd ahogy kirepültünk, szerencsésen haza is érkeztünk Budapestre. Mindezalatt csak az elmúlt két nap gazdag élményvilága által keltett hullámok verődtek bennem oda és vissza.
A svéd közlekedési szabályok szigorúbbak, mint a magyarok

A hazaérkezés újra az otthonosság érzésével töltött el, illetve azzal, hogy a világunk egyszerre milyen hatalmas és kicsi. Ezúton tolmácsolom Önnek a szervező EPL-Tech meghívását: Látogasson el Ön is a Water Jet Swedenhez és ismerje meg személyesen a svéd vízvágás kimagasló minőségét. Érdeklődésével forduljon bizalommal Illyés Péterhez (20/342-7969).

Bár szakmai újságíróként vettem részt az utazáson, a fenti élmények tükrében talán érthető, hogy miért is emberi oldaláról szemléltem inkább az utazást. Még egyszer szeretném kifejezni köszönetemet a lehetőségért és a velem együtt utazók társaságáért!  Biztos vagyok benne, hogy az utazás örökre kedves emlék marad számomra.

További információ:

A Water Jet Sweden honlapja
A Water Jet Sweden hivatalos magyarországi képviselete, az EPL-Tech Kft. honlapja

A fotók nagyobb méretben és bővebb válogatásban a facebook galériánkban tekinthetők meg.

Megosztás
[
    ]