NC piac megoszlása 2013-ban a CIMdata szerint

A CIMdata a világ egyik legnagyobb független piackutató intézménye, mely minden évben felméri az CAM piac alakulását is. Az idei, 2013-as megoszlásról Marc Freebrey, a Vero Software marketing igazgatója, tett közzé egy “torta diagramot“, mely alapján némi képet kaphatunk az NC piac aktuális felállásáról.

A CIMdata kimutatásait szinte etalonként szokták tekinteni a szoftverek használatának felmérésére, hiszen egy igen megbízható, független intézményről beszélünk. Sajnos a teljes tanulmány anyaga nem áll rendelkezésünkre, de a  Marc Freebrey által Twitter-en megosztott kép alapján azért képet alkothatunk a CAM szoftverek alkalmazásának alakulásáról a világban 2013-ban.

 

 

Nézzük hogyan is alakul ez a megoszlás és kik is a résztvevők:

A legnagyobb szeletet a Vero Software alkotja majdnem 20%-al. Természetesen ezt a képet büszkén mutathatják, hiszen mostanában “CAM szoftver felvásárlási láz” következtében igen csak meggyarapodott a a megmunkáló programok száma a cég birtokában. Erről hírt adtunk már korábbi cikkünkben, ahol olvashatunk a két legutolsó zsákmányról: a WorkNC és a SURFCAM.

Tehát a Vero Software képviseletében a következő szoftverek együttes teljesítményéről beszélhetünk:  AlphacamEdgecamPEPSVisi, Machining Strategist, SURFCAM, WorkNC.

A következő nagy szeletet a MasterCAM alkotja több mint 9%-al.

A harmadik helyet a Delcam hozza el a PowerMILL-el majdnem 8%-al.

A dobogóról épphogy lemaradva a PTC következik a Creo-val, mely 7%-ot ért el.

Alig lemaradva követi a Siemens az NX CAM-el, mely 6.5%-ot ért el.

Ezután szinte azonos 5.5% körüli értékkel a Dassault Systemes Catia és a Cimatron követi a sort.

– Tőlük kicsit lemaradva a DP Technologies – ESPRIT , valamint a  Missler Software – TopSolid szofvere jön közel 3.5%-al.

A diagram talán legérdekesebb szelete a “Többiek”, akik majdnem 30%*ot alkotnak! Ha a diagram felépítésének hiszünk akkor az itt megtalálható cégek nem érik el a 3%-os részesedést, ezért nem lettek külön megnevezve. Viszont ebből az következik, hogy ebben a szeletben minimum még 12 cégnek kell lennie! Valószínűsíthető, hogy ennél több (körülbelül 16-20) cég is aktív szereplője volt a CAM piacnak 2013-ban.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ez a kimutatás a világ összes eladására vonatkozik. Az eggyes lokális – Európai, Ázsiai, Amerikai – megoszlások valószínűleg más és más képet mutatnak.

 

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]