Megfizethető 3D nyomtató az RS Components kínálatában

Az RS Components (RS), a világ vezető, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó, elektronikai és karbantartási termékekre szakosodott forgalmazója, valamint az Electrocomponents plc (LSE:ECM) kereskedelmi márkája, mérföldkő jelentőségű forgalmazói megállapodást írt alá a RepRapPro Ltd vállalattal, amelynek köszönhetően a mérnökök számára világszerte elérhetővé válik a megfizethető, nyílt forrású, 3D-s nyomtatási technológia. A megállapodás megkötése egyben az alacsony költségű RepRapPro Ormerod 3D-s nyomtató bemutatóját is jelenti, hiszen a termék az RS-nél lesz kapható először.

A 3D-s nyomtatás gyors ütemben válik az elektronikai és gépészeti tervezési folyamat alapvető részévé. Egyre több vállalat látja meg annak előnyeit, hogy a technológia használatával rövid ciklusidejű prototipizálás érhető el, ami hónapokkal is lerövidítheti a tervezési fázist. Az elterjedés fő gátját korábban a hardver költségei jelentették, valamint az, hogy nem állt rendelkezésre olyan tervezési szoftver, ami a CAD-ben kevésbé járatosak számára is könnyen használható.

Az RS és a SpaceClaim által közösen kifejlesztett, ingyenes DesignSpark Mechanical 3D-s modellező szoftver és az Ormerod teljes 3D-s nyomtatókészlet együttes használata világszerte lehetővé teszi a tervezőmérnökök számára, hogy kidolgozott elképzeléseiket és termékeiket nagyon gyorsan és költséghatékonyan tudják fejleszteni. Az Ormerod a kapható 3D-s nyomtatók körében a legsokoldalúbbak közé tartozik: funkcionalitása könnyen bővíthető, újragyártása és összerakása pedig rövid időt vesz igénybe.

Az Ormerod az FFF (Fused Filament Fabrication, szálhúzásos nyomtatás) eljárás alkalmazásával, különböző műanyagok és színek használatával építi fel a 3D-s tárgyakat. Az eljárással a felhasználó szinte minden alakzatot létrehozhat, ami számítógéppel modellezhető, akár olyanokat is, amelyeket a hagyományos gyártási módszerekkel nem is lehet legyártani. Bár az Ormerod egy monokróm 3D-s nyomtató, ami egyszerre egyféle műanyaggal képes dolgozni, az eszköz alapvető kialakításánál fogva képes a háromszínnyomásra – ehhez hamarosan elérhető lesz egy bővítőkészlet.

_NPP4236

Az Ormerod átdolgozott elektronikai kialakítása ráadásul lehetővé teszi a webböngészővel való csatlakozást. Felépítése is sokkal egyszerűbb, mint elődjéé, a RepRapPro Mendelé, amelynek összerakása átlagosan két napot vett igénybe – az Ormerodé ezzel szemben mindössze két óra, ami a mérnöki gyakorlattal nem rendelkezők számára is sokkal könnyebb hozzáférést biztosít. Minden RepRapPro nyomtató képes saját műanyagalkatrészeinek kinyomtatására. Hamarosan a csak hardverrészeket tartalmazó, 3D-s nyomtatású alkatrészek nélküli Ormerod készletek is elérhetők lesznek azok számára, akik saját Ormerod készülékükkel másoknak szeretnének Ormerod nyomtatókat gyártani.

A RepRapPro Ormerodot alkatrészcsomagként szállítjuk, amelyben az összes szükséges elem megtalálható, összeállításra készen. A teljes készlet tartalma: az összes nyomtatott alkatrész; az összes hardver (menetes és sima rudak, csavarok, anyák, alátétek, szíjak és csapágyak); előforrasztott és -programozott elektronika; MicroSD-kártya és adapter; melegített NYÁK építőfelületek; motorok; fúvókaegység és az extrudálóegység meghajtószerkezete; 100 m-nyi 1,75 mm átmérőjű PLA (politejsav) szálanyag (körülbelül 300 g); tápegység (EU, Egyesült Királyság, USA és Ausztrália területén használható); végül pedig a gép működtetéséhez szükséges nyílt forráskódú szoftver, beleértve az elektronika készülékszoftverét. Az Ormerod műszaki adatai közül néhány fontosabb: 0,1 mm-es pontosság, 0,0125 mm-es felbontás, percenként 1,800 mm gyártási sebesség és óránként 33 cm3 lerakási sebesség.

„A RepRapPro Ormeroddal elérhetővé váló alacsony költségű 3D-s nyomtatási technológia, az RS-től beszerezhető ingyenes és intuitív DesignSpark Mechanical, valamint a hozzá tartozó 3D-s elemmodellek könyvtárának kombinációja új korszak kezdetét jelenti a 3D-s tervezésben és a gyors prototipizálásban, melynek során ez a módszer a CAD-szakemberek szűk körű csoportjától a felhasználók sokkal szélesebb köréhez fog eljutni” – nyilatkozta Mark Cundle, az RS Components műszaki marketingosztályának vezetője. „Nem túlzás kijelenteni, hogy forradalmi események ezek a mérnöktársadalom számára, amelyek nagy hatással lesznek az innovációra és a piacra kerülés idejének lerövidülésére.”

„Amikor belefogtam a RepRap projektbe, úgy gondoltam, lehet rá esély, hogy működjön” – mondta Adrian Bowyer, a RepRapPro egyik vezetője. „Működés alatt azt értem, hogy ha az ember össze tudja rakni a gépet, akkor az ki tudja nyomtatni saját műanyag alkatrészeit. De arra nem számítottam, hogy alig néhány év múlva világszerte RepRap alapú vállalkozások tömege jelenik majd meg, és arra sem, hogy ilyen támogatást kapok ahhoz, hogy magam is vállalkozást építsek erre. A RepRap tehát globális társadalmi és gazdasági jelenségként is működik, és persze mérnöki sikerként is. Természetesen nagy öröm számunkra, hogy egy olyan jelentős forgalmazó, mint az RS, szintén így látja.”

A www.rscomponents.hu weboldalon 500 korlátozott kiadású, RS márkajelzéssel ellátott, eredetiségi tanúsítvánnyal rendelkező, 1-től 500-ig számozott Ormerod nyomtató kapható, amíg a készlet tart. A normál Ormerod nyomtatókat januártól lehet közvetlenül az RS készletéből megvásárolni.

forrás: RS Componenets

További információ:

Az RS Components honlapján.

Megosztás
[
    ]