Generációs kapocs – Egy üzem, ahol a TopSolid is „családtaggá” vált

Végh József és Végh Ákos

Végh József és Végh Ákos

Az elmúlt években sikerrel sugározták a televíziók az American Chopper című sorozatot, amely bepillantást adott egy egyedi hangulatú, amerikai családi motorkerékpárgyártó vállalkozás életébe. Úgy áll a helyzet, hogy egy családi köteléken nyugvó, és szakmaisággal megerősített üzem „műhelytitkaiért” még képzeletben sem kell átrepülnünk az óceánt, elegendő Veszprémbe látogatnunk.

Veszprémben zajlik az élet, és most itt nem csak a festői belvárosra, az egyetemre vagy éppen a világhírű sportéletre kell gondolni, hanem az ipari vállalkozások által sűrűn benépesített perifériára is. Ez pedig nem más, mint a települést körülölelő ipari zóna, amelyben – számos eredményes kisvállalkozás és világcég mellett – a 2011-ben alapított Solidsteel Kft. működik. A fémmegmunkáló családi céget, amely mérnöki- és gyártási szolgáltatásokat nyújt, a folyamatos fejlődés jellemzi. Sikerük titka, hogy „kicsiként” is a nagyok fejével gondolkodnak, és e koncepciójuk az alkalmazott gépek és szoftverek körét sem hagyja figyelmen kívül.

Mitől megy a szekér?

Munkában a TopSolid - tervezés...

Munkában a TopSolid – tervezés…

Mindenkinek megvan a maga receptje a sikerre. A fémmegmunkálás területén nem jó, ha túl sok fűszert, „varázslatot” használunk, a lényeg, hogy az alapvető összetevők legyen kiválóak, akkor a végeredmény is az lesz. A legfontosabb a stabil szakembergárda, a minőségi géppark, illetve szerszámozás, valamint a hatékonyságot segítő CAD/CAM szoftverek, amelyek nélkül ma már nem lehet versenyképes egy fémmegmunkáló üzem – mondta Végh József, aki több mint 30 éves szakmai múlttal a háta mögött, három fiával közösen indította útjára 2011-ben a Solidsteel Kft.-t. Az alapító tulajdonosok minden részletre figyelnek, beleértve a cég arculatát, megjelenését, de, mint mondják, az elsődleges mindig a megrendelők megbízható, pontos kiszolgálása, hiszen hosszú távú működés csak elégedett ügyfelekre építhető.

...és gyártás egyetlen szoftverrel

…és gyártás egyetlen szoftverrel

Kis sorozatú szerszám-, készülék- és alkatrészgyártásra szakosodtunk. Olyan szerszámok gyártását vállaljuk, ahol nagy a hozzáadott érték. Többek között hidegalakító-, melegalakító-, kovácsoló-, fröccsöntő-, lyukasztó- és kivágó szerszámok készülnek üzemünkben, elsősorban neves hazai és nemzetközi járműipari beszállítók számára. Mellettük azonban számos egyéb szektorból is büszkélkedhetünk jelentős megrendelőkkel, így például az élelmiszeriparból, a játékgyártásból, vagy éppen a világítástechnikai ágazatból, sőt, a hadiiparból is. A megbízásokban jellemzően egy közös pont van: precíziós munkát igényelnek, mi pedig ezt végezzük el – mutatta be a vállalkozás profilját Végh József. Az alapító tulajdonos elmondta: a gyártás mellett a tervezés és a karbantartás is meghatározó terület.

A Solidsteel Kft. tervezési feladatai sokrétűek: mérőgépekre, készülékekre, szerszámokra, alkatrészekre, komplett berendezésekre, gyártáslogisztikai vagy gyártórendszerekre kapnak megbízásokat. Jellemzően nagy bonyolultságú, összetett feladatokról van szó, ráadásul gyakran különleges alapanyagokkal kell tervezni, illetve dolgozni. A tervekből túlnyomó többségben saját üzemükben lesz alkatrész, részegység, szerszám vagy készülék. Karbantartási szolgáltatásával a Solidsteel Kft. leginkább gyárak és üzemek alkatrész-utánpótlásában vállal szerepet. – A gyártóüzemeknek általában van karbantartási részlege, de ezek az egységek értelemszerűen nem arra rendezkedtek be, hogy olyan bonyolultságú alkatrészeket gyártsanak le, mint amelyekből a gépek állnak. Mi ebben vagyunk partnerek, megtervezzük és legyártjuk, amire szükség van – jegyezte meg Végh József.

Verseny? Abból nincs hiány

solidsteel_mintadarabok

Mintadarabok a Solidsteel Kft. műhelyéből

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen annak ellenére, hogy nem dolgozunk nyomott árakkal, igaz túlzásokba sem esünk, nincs hiány megbízásokból, de ez a piaci versenyre is igaz. A verseny pedig ma nem, illetve nem csak a veszprémi ipari zónán belül vagy Magyarországon folyik, hanem a tágabb értelemben vett európai piacon. A megrendelőknél a műszaki és időbeli pontosság, valamint a rugalmasság az első számú szelekciós tényező. Minőséget kell szállítanunk időre, készen állva az esetleges változások gyors követésére. Korábbi tapasztalataim alapján egyértelmű volt, hogy ezeknek a kihívásoknak csak úgy felelhetünk meg, ha eltökéltek és felkészültek vagyunk, prémium szerszámgépekkel dolgozunk, továbbá a legelső pillanattól 3D alapú tervezésre és gyártásra állunk rá – vázolta a piaci környezetet az alapító. Hozzátette: a tervező- és megmunkálószoftverek, amellett, hogy nélkülözhetetlenek, egyben saját múltja és a vállalkozásban dolgozó fiai között szakmai, illetve generációs kapcsot jelentenek.

Melyiket a sok közül?

A megfelelő CAD/CAM szoftver kiválasztása soha nem könnyű feladat, elsősorban azért, mert a piacon bőséges a választék, és szinte mindegyik elérhető alkalmazásnak vannak érzékelhető erősségei. A Solidsteel Kft. választása a CadCam Solutions Kft. által képviselt francia Missler Software TopSolid rendszerére esett. A veszprémi családi vállalkozásnál nem tudták, hogy a TopSolid-ot a világ első 10 vezető szoftvere között tartják számon, de valószínűleg nem is befolyásolta volna döntésüket ez a bizalomerősítő tény. Egész más, nagyon gyakorlatias szemlélettel fogtak hozzá a kiválasztáshoz.

Az lebegett a szemünk előtt, hogy regionális szinten is fel kell vennünk a versenyt, többek között cseh vagy lengyel cégekkel. A versenyképességben pedig a szoftvereknek is komoly szerepe van: ha egy megrendelésről nincs modell, azt fel kell modellezni. Ez azt is jelenti, hogy a saját tervezésnek modell alapúnak kell lennie. Egyszerűbb modellben gondolkodni, ráadásul a gyártást is megkönnyíti – mondta Végh Ákos üzemvezető, a családi vállalkozás egyik tulajdonosa. Megjegyezte: már a cég alapításakor egyértelmű cél volt a modellalapú gyártás, illetve megmunkálás kialakítása, mind az esztergálásnál és marásnál, mind pedig a tömb- és huzalszikra-forgácsolásnál, emellett olyan szoftverre volt szükségük, amellyel a gyakori feladatként adódó elektródatervezés is gyorsan megoldható. A lehetséges szoftvertermékek közül végül a TopSolid-ot választották.

Praktikusan is szeretni való

solidsteel_apa_es_fia2

Apa és fia – a minőség és a pontosság elkötelezettjei

Egyszerre állt rendelkezésünkre CAD és CAM rendszer, illetve szimulációs szoftver. Fontos volt, hogy egyetlen rendszerből kezelhessük valamennyi feladatunkat. Ugyanakkor tudtuk, egyetlen szoftver esetén nehézségekbe ütközhet a megrendelőktől beérkező fájlok kezelése, ezért az egyik alapvető kritérium volt, hogy a legproblémásabb” állományokat is képes legyen átvenni. A TopSolid ezt az akadályt is vette, és azóta sem csalódtunk benne. Megbízói körünk széles, és a legkülönbözőbb rendszerekkel dolgoznak, de soha nem akadt még gondunk a fogadással és feldolgozással. Még a több cégen és tervezői kézen át érkezett, szétesett modelleket is megfelelően helyre tudjuk állítani – magyarázta Végh Ákos.

Az üzemvezető elmondta azt is: a TopSolid révén – a gép melletti programozás kiküszöbölésével – jelentősen csökkenteni tudták a mellékidőket. Emellett az alakfelismerés funkció (topológia) is óriási mértékben gyorsította a munkát. A Solidsteel Kft. munkatársai számára az is komoly előnyt jelent, hogy a 3D alkatrészek esetében gyorsan, néhány kattintással készíthetnek úgynevezett nagyolásokat, amelyeket aztán felrakhatnak a gépre és elindíthatják a megmunkálást. Eközben megírhatják a program többi részét, így minimalizálják az állásidőket, illetve minden percet kihasználnak. Mindez kiváló kapacitáskihasználtságot eredményez, ami értelemszerűen a pénzügyi eredményességre is jótékonyan hat.

Megszerettük a TopSolid-ot, mert modularitásának köszönhetően éppen annyit „vásárolhatunk belőle”, amennyire szükségünk van, nem többet és nem kevesebbet. Munkánkhoz az elektródatervező, a fröccsöntő szerszám, a 3, illetve a 3+1 tengelyes, vagy az 5-tengelyes megmunkálás modulra szükségünk volt, így ezeket kértük a „csomagba”. A szoftver ára amúgy is jól pozicionált az értékéhez viszonyítva, de a modularitása még inkább kedvezővé teszi azt.

Ami számunkra még szembetűnő előnye, az többek között a TopTool modul, amely segítségével a speciális szerszámok is könnyen felmodellezhetők, de a szoftverbe integrált szimuláció is pontos, illetve az úgynevezett gyors módot is felkínálja, ami számos esetben elegendő, ráadásul időhatékony választás. Azt, hogy végül a TopSolid mellett tettük le a voksot, azóta is jó döntésnek tartjuk, mert ehhez a meggyőződéshez a szoftvert forgalmazó CadCam Solutions Kft. csapata is hozzájárult: hiszen – ha ritkán is, de – támogatást kell kérnünk, és azonnali, hatékony segítséget kapunk.

Szerző: Szabó Márton

Megosztás
[
    ]