Forgácsolás bármely szöghelyzetben

TNL32-7B_1A TRAUB TNL32 széria újabb, további B-tengellyel szerelt taggal bővül. A TRAUB TNL32-7B, melynek 7 lineáris tengelye van új lehetőségek nyit a termelésben.

A TRAUB TNL32 mozgó/fix főorsós automata esztergák rövid idő alatt népszerűek lettek a piacon, mivel felhasználóbarát és változatos szerszámozási lehetőségeket biztosítottak. A TNL32P munkatere átlátható struktúrájú. Az 5-tengelyes  alapmodell ideálisan a termelési követelményekre lett szabva, a TNL32-7 hét tengellyel és a TNL32-9 kilenc tengellyel már túlmutat a felső kategóriás modelleken.

A TNL32-7 modell már egy extra B-tengellyel is rendelkezik, hogy még komplexebb munkadarabok széleskörű megmunkálása is könnyen megvalósítható legyen. A kiegészítő B-tengely a felső szerszámtartón, mely mozgástartománya 100° olyan komplex munkadarabok és komplikált kontúrelemek is megmunkálhatók, melyek marási, fúrási, palástfúrási, illetve menetkészítési eljárásokat kívánnak, bármely szükséges szöghelyzetben.

TNL32-7B_2

Praktikus előnyök

Lényeges, hogy a következő előnyök mind a beállítási idő és a költségek optimalizálását segítik.

  • Beállítási időoptimalizálás: Nem szükséges a szöghelyzetbe álló szerszámbefogások alkalmazása
  • Költségcsökkentés: Nem kell beruházni költséges szöghelyzetbe álló és merőleges szerszámtartókra
  • Nagyobb munkadarab pontosság: A döntött szerszámbefogó készülékek kihagyása miatt a forgácsoló rendszer merevebb és pontosabb.
  • Nőhet a komplexitás: A bármely szögbe beállítható fejnek köszönhetően a bonyolult munkadarabok rugalmasabban és pontosabban gyárthatók

Egyszerű váltás mozgó és fix főorsó között

A TNL32 széria bármely tagja esetében mindössze néhány lépésben átállítható a főorsó mozgó módból fix módba és vissza. A kivételesen hosszú Z-tengely pontos pozicionálást biztosít mond mozgó, mind fix üzemmódban.


Méretes munkatér innovatív megoldásokkal

A legszembetűnőbb tulajdonsága a TNL32 szériának a lényegesen megnövelt és felhasználóbarát munkatér. A TNL32 10 férőhelyes revolverrel rendelkezik. A revolver indexelése belső osztású bolygóművel, NC forgó tengelyen történik. Ennek köszönhetően a revolverfej bármilyen szöghelyzetbe állítható, fix mechanikus kapcsolat nélkül. A szabad szögbeállítással egy szerszámhelyre több szerszám is beépíthető, így a felső revolverfej teljes szerszámkapacitása elérheti a 30 szerszámot is. Mivel nincs fix mechanikus rögzítés, így megvalósulhat a 0.3 másodperces szerszámváltási idő.

A gép további innovatív előnye a “Dual Drive” – két beépített revolver meghajtás. Az ötletes és szabadalmaztatott meghajtási megoldás, mely két különálló hajtásláncot jelent egy revolverben lecsökkenti a mellékidőket, egyúttal csökkenti a teljes megmunkálási időt. Az ötlet zseniálisan egyszerű: míg az éppen műveletet végző szerszám forgácsol, addig a soron következő szerszámot a kívánt sebességre lehet gyorsítani, így a szerszámváltást követően azonnal megkezdhető a forgácsolás. A korábban elkerülhetetlen gyorsítási, lassítási feladatok ezzel a megoldással teljesen elfelejthetők.

Ha ez nem lenne elég, a felhasználók még a sok gyorsítást és lassítást elszenvedő szerszámbefogók kopása miatti költségeket is megspórolhatják. A szerszámváltási idő meghajtott szerszámok esetén még 0.3 másodpercnél is rövidebb.

TNL32-7B_5Fejlesztett szerszámbefogás

Az alkalmazható szerszámbefogók teljesen kompatibilisek  a TNL18 szériával, mindössze a hajtott szerszámok esetén szükséges cserélni, az előbb részletezett fejlesztés miatt. Mindkettő variáció a TRAUB kompakt rögzítései megoldását alkalmazza, mely fejlett, nagy pontosságú rögzítést biztosít a revolverfejen. A szerszámbefogók mélyebben ülnek a revolverben, mely kisebb relatív kinyúlást, így nagyobb merevséget biztosít. Hajtott szerszámok befogásaiban a nagyobb tengely átmérőnek köszönhetően nagy átmérőjű görgős csapágyakat tudtak beépíteni. A gyorscserélő rendszer nagy precizitást, egyúttal könnyű szerszámcserét tesz lehetővé, a szerszámtartó eltávolítása nélkül. A kompakt befogórendszer bizonyítottan megnöveli a szerszámok élettartamát, valamint jobb felületi minőség érhető el általuk.

Komplett  és komplex megmunkálási feladatokhoz

A szimultán megmunkálás több szerszámmal nagy termelékenységet tesz lehetővé. Egyszerre akár három szerszám is használható a két orsó. A TNL32P szerszámgép annyiban különbözik a TNL32 automatától, hogy a felső  revolverfej Y-tengely menti elmozdulása az X/C/H tengelyek interpolációjától függ. Ez teszi lehetővé, hogy a marókontúrokat a hagyományos Descartes X/Y/Z koordináta-rendszerben lehet programozni. Ezzel a megoldással megbízhatóan programozhatók excenter fúrási műveletek. Az erőteljes, elforduló ellenorsó egy X/Y/Z mozgásra képes keresztszánra van ültetve, mely egyúttal az aló revolverfejet is hordozza. Az alsó szán kifejezetten hosszú munkautakra lett tervezve. Még a bonyolult hátsó oldali megmunkálások is szabadon beállíthatók. Ez az ellenorsó kialakítás minden esetben tartalmaz egy erőteljes hátsó oldali megmunkálást biztosító megoldást. Erre 8 szerszám helyezhető, melyből 3 lehet hajtott. 4 szerszámhely belső hűtést is kapott. Minden befogás függetlenül vezérelhető, így a hűtőkenő folyadék fogyasztás is felügyelhető. Az ellenorsó hosszú lökete miatt egy szerszámhelyre több szerszám is befogható. Egy másik fejlesztés a kifinomult meghajtási mód, mellyel vagy nagy fordulatszám vagy nagy nyomaték állítható be a hajtott szerszámokon. A beépített munkadarab elkapó vagy egyszerűen eltávolítja a munkadarabot, vagy a további műveletekhez továbbíthatja.

Alternatívaként a TNL32 egy teljesen autonóm második orsóval is felszerelhető. Az X/Z keresztszánnal az második orsó is azonos képességekkel rendelkezhet, mint a főorsó. Ebben a változatban 700 mm hosszú és 30 mm átmérőjű alkatrészek is megmunkálhatók a második orsóban.

TNL32-7B_3Kipróbált és bizonyított vezérlőcsalád

A TNL32 a TRAUB TX8i-s, a TNL32P a TX8i-p jelzésű vezérlővel rendelkezik. A CNC vezérlés a világ vezető vezérlőgyártójától származik, a kezelőfelület pedig, mint az elmúlt 30 évben mindig, a TRAUB jól bevált fejlesztése.

Az előny egyértelmű. A felhasználóknak nem szabványosított vezérlőre van szükségük, hanem az alkalmazáshoz leginkább illeszkedő megoldásra. Természetesen a korábban más TRAUB vezérléseken elkészített programok kompatibilisek az új változattal.

Funkciók, melyek a vezérlés előnyeit mutatják:

  • Rövidebb beállítási idő a megnövelt NC teljesítmény miatt
  • Két irányú programozás, optimalizálás és szimuláció interaktív vagy NC módban (TX8i-s-ben integrált, TX8i-p-ben külső CNC alkalmazással)
  • Hibák elkerülése és beállítási idő csökkentése az objektum-orientált, interaktív útmutatóval
  • Érzékeny szerszámtörés és -kopás folyamatfelügyelet
  • Minden korábbi TRAUB vezérléssel kompatibilis
  • Magas alkalmazhatóság
  • Optimális tanácsadás, mivel a szerszámgép, a vezérlés és a meghajtás is egy gyártótól származik

TNL32-7B_4Kis helyigény mellett könnyű hozzáférhetőség

A függőleges gépágy kialakítás nem csak a forgács megfelelő áramlását biztosítja, hanem egyúttal kisebb helyigényt is jelent. Ez annak is köszönhető, hogy a vezérlőszekrényt a gép felső részén helyezték el. A kis helyigény miatt már meglévő gyártórendszerekbe is könnyen beilleszthető. A munkatér a magas és széles csúszóajtókon keresztül könnyen elérhető, így rengeteg hely áll rendelkezésre a felszerszámozásra. A megfelelő méretű kémlelő ablaknak köszönhetően a gépkezelő egyik szemét mindig a megmunkálási folyamaton tarthatja. Egy további előny: szervizelés esetén mindössze a hátsó burkolati elemet kell eltávolítani és máris teljesesen hozzáférhető a gép mechanikája. A gép pneumatikus és hidraulikus egységei könnyen elérhető helyen találhatók a gép hátsó felén, így könnyen ellenőrizhetők.

A tíz szerszámférőhelyes revolverrel, hét lineáris tengellyel, Dual Drive meghajtással, B-tengellyel szerelt TNL32-7B automata eszterga célpiaca a teljes gyártó ipart magában foglalja, a hidraulika gyártóktól az orvostechnikai gyártásig. Az erősségei különösen ott érezhetőek, ahol kisméretű, komplex alklatrészeket kell gyártani 32 mm-es átmérőig.

 

Technikai adatok

7 tengely9 tengely
Főorsó
Legnagyobb rúd kapacitásmm3232
Legnagyobb Z1 löket (megvezetővel / megvezető nélkül)mm305 / 127305 / 127
Teljesítmény 100% / 40%kW6,7 / 10,73,7 / 5,5
Legnagyobb fordulatszám1 / perc80006400
C-tengely felbontásfok0,0010,001
Felső revolver
Szerszám férőhely / hajtott szerszám10 / 1010 / 10
Teljesítmény 100% / 40%kW1,5 / 2,51,5 / 3,4
Löket X/Z/Ymm140/305/-40+25140/294/-40+25
Szerszámváltási időmásodperc<0,3<0,3
Alsó revolver
Szerszám férőhely / hajtott szerszám9 / 910 / 10
Teljesítmény 100% / 40%kW1,5 / 2,51,5 / 3,4
Löket X/Z/Ymm140/320/-20+40140/294/-25+40
Szerszámváltási idős<0,3<0,3
Ellenorsó
Legnagyobb megfogási hossz / Legnagyobb rúd kapacitásmm250 / 32250 / 32
Legnagyobb fordulatszám1 / perc80006400
Teljesítmény 100% / 40%kW1,5 / 2,53,7 / 5,5
C-tengely felbontásfok0,001
Hátsó forgácsoló egység
Szerszám férőhely / hajtott szerszám7 / 3
Legnagyobb fordulatszám1 / perc12000
Teljesítmény 100% / 25%kW1,5 / 2,5
Vezérlés TX8i-sTX8i-s
Méretek 
L x W x H  (rúdadagoló nélkül)mm3870 x 1670 x 2500

További információ

Az INDEX TRAUB szerszámgépek hazai forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.

Komár József
Tel.: +23 445 730
Mobil: +36 30 335 3071
E-mail: j.komar@galika.hu

Megosztás
[
    ]