Az USA Tengerészgyalogsága is OMAX vízvágót használ

Megalakulása óta az USA Tengerészgyalogsága mindig is gyors reakcióidejéről volt ismert. Expedíciós egységeiket több mint 200 éve vetik be a világ minden pontján, és rugalmasságuk megőrzéséhez elengedhetetlenek az olyan támogató alakulatok, akik például a helyben történő javításokat és egyszerűbb cserealkatrészek gyártását végzik. A hatékonyság és a sebesség további növelésének érdekében a Tengerészgyalogság egy fejlett OMAX abrazív vízvágóval is bővítette a helyben történő fémmegmunkálási képességeit a közelmúltban.

A mobil vízvágó technológia első bevetésére Camp Leatherneck-ben került sor, Afganisztánban. Az USMC bázison egy olyan OMAX Mobile JetMacining® Center, szállítható vízvágó rendszert üzemeltek be, ami korábban már számos alkalmazási területen, többek között az olajiparban, a bányásziparban, magasépítésnél és nagyméretű hajók gyártásánál is bizonyított. Charles Thompson tüzér őrmester elmondása szerint a helyben történő vízvágás gondolata már akkor felmerült, amikor a mobil esztergák és marógépek telepítése zajlott.

omax_marine

Afganisztáni szolgálata előtt Thompson Camp LeJeune-ben vezetett egy műhelyt, ahol volt vízvágó gép, és emlékei szerint egyszer csak felmerült valakiben egy mobil vízvágó rendszer koncepciója. A CNC esztergákhoz hasonlóan a vízvágók sem eredendően mobilak, de természetesen a probléma nem megoldhatatlan. A vízvágó gép, amit Afganisztánban használtunk lényegében a koncepció bizonyítására szolgált. Thompson szavaival összefoglalva a cél az volt, hogy “a lehető legnagyobb megmunkálási rugalmasság biztosításával még több lehetőséget adjunk a tisztek kezébe. Ez nagy motivációt jelentett számunkra.”

Szállításakor a gyors és egyszerűen mozgatható OMAX Jetmachining Center 2652 először egy epoxy-bevonattal ellátott platformra került, majd a lekötözést követően egy hagyományos konténerben juttatták el a hadszíntérre.

“Megérkezését követően a rendszer kiemelkedően hasznosnak bizonyult. A hadműveletek végrehajtása közben ugyanis a felszerelés egy bizonyos része elkerülhetetlenül tönkremegy. A vízvágó gép pedig hatalmas logisztikai rugalmasságot jelentett, mivel az alkatrészeket helyeben, 10 mérföldre a bevetések helyszínétől le tudtuk gyártani. Ezzel a rendszer rengeteg időt és javítási költséget is megspórolt.

Szintúgy a rugalmasságnak köszönhetően az ellenség folyamatosan változó taktikájára is mindig volt válaszunk. Amikor a parancsnoknak egy új eszközre volt szüksége valamilyen probléma megoldásához, akkor egyeztethetett velünk, hogy mire lesz pontosan szüksége. Mi pedig helyben megterveztük és legyártottuk az alkatrészt, amit egy órán belül már ki is lehetett próbálni. Egy másik példa, amikor egy meglévő eszközön kellett egy kicsit módosítnai. Ilyenkor oda tudtak jönni, hogy ezt vagy azt kéne átalakítani, és van 200 ilyen alkatrész. A meglévő vízvágónkkal, CNC szerszámgépeinkkel és mobil hegesztő műhelyünkkel pedig szinte bármilyen megmunkálást el tudtunk végezni, és szinte azonnal tudtunk reagálni az ellenség újításaira.

omax_2652

Az Intelli-MAX szoftver csomag a programozás és beállítás legtöbb lépését automatizálja az OMAX vízvágó rendszereken, így az embereim könnyedén el tudták sajátítani a használatát. Ez azért is fontos, mert, ahogy a csapatokat mozgatják és áthelyezik, az újonnan érkezők betanítására szinte semennyi idő sem marad.” – foglalta össze tapasztalatait Thompson

Thompson helyét később Anthony Lashley tüzér őrmester vette át a műhelyben, aki szintúgy megerősítette, hogy néhány nap alatt bele tudott tanulni az OMAX vízvágó üzemeltetésébe, annak ellenére, hogy korábban sosem használt ilyen gépet. “Manuális és CNC esztergákkal, marógépekkel már volt dolgom korábban, de ez teljesen új volt a számomra. Tapasztalataim szerint azonban ez az egyik legkönnyebben kezelhető rendszer, amivel eddig találkoztam. A programozását nagyjából egy héten belül el tudtam sajátítani, mivel nincs szükség semmilyen kódnyelv megtanulására. A gépnek csak a méreteket kell megadni, onnantól pedig azt gyártja, amit megrajzoltunk.”

A csapatok kivonásának részeként az OMAX mobil vízvágó rendszere is visszakerült az Egyesült Államokba, de egészen az utolsó pillanatig, amíg be nem került a konténerbe, folyamatosan működött, és gyártotta az alkatrészeket a csapatok számára.

forrás: omax.com

További információ

Az OMAX hivatalos oldalán.

Kapcsolat:

Keserű Lóránt
Regionális értékesítési vezető
E-mail: lorant.keseru@omax.com
Tel: +36-70-606-1616

Megosztás
[
    ]