CAM Tippek #4 – Átfedés kalkulátor

A simító marópályák programozásakor gyakran szükségünk van az oldallépés pontos kiszámítására, hogy a kész felület megfelelő minőségű legyen. Erre a CAM rendszerek a legtöbb esetben kész megoldást kínálnak a kezelőfelületükön. Azonban vannak olyan esetek, amikor jól jöhet egy Átfedés kalkulátor!

A CAM rendszerekben legtöbbször megtalálható, hogy adott szerszámpályánál meg lehessen adni az oldallépés, vagy a felületi csipkemagasság értékét, így a program az utóbbi esetben kiszámolja a szükséges átfedés értékét a megadott csipkemagasság(érdesség) értékéből.

Vannak azonban olyan szerszámpálya típusok, ahol ezt az értéket nem “szokás” pálya paraméterként megadni, ezért ilyenkor a programozónak rövid számítást kell elvégeznie, hogy az adott pályatípusnál, a választott szerszám geometriával milyen oldallépést kell alkalmaznia a kívánt érdesség eléréséhez. Ez a szélső esetekben (vízszintes/függőleges) nem is okoz különösebb problémát, illetve gyakran kis táblázattal rendelkeznek a programozok ezekre az esetekre.

A probléma akkor szokott nagyobbra nőni, amikor valamilyen szög alatt lévő felületet szeretnénk simítani egy olyan pályával, melynek oldallépését valamelyik szélső irányban (függőleges/vízszintes) kell megadni. Ekkor már adott esetben kis kalkulációs táblázatot kell elővenni, ha pontos értékre van szükségünk.

SSC

Erre az esetre ad egy megoldást a Stepover Calculator! Ez egy kis programocska, melynek igen egyszerű kezelőfelületén, az összes gyakran előforduló esetben ki tudjuk számolni a szükséges értékeket a szerszámpályánkhoz. Kezelőfelülete magyar, és a navigálást grafikus ikonok segítik. A program képes önmagát frissíteni, így mindig a legfrissebb verziót használhatjuk.

A programot letöltheti oldalunkról: Scallop – Stepover Calculator v1.6

Megosztás
[
    ]