Additív-forgácsoló hibrid szerszámgépet fejleszt a DMG MORI

Additív technológiával készített fém alkatrészek esetén szinte minden esetben szükség van utólagos megmunkálásra is. Egyedül a forgácsolással létrehozott felületek felelnek meg a legszigorúbb tűréseknek és rendelkeznek a legfinomabb felületminőséggel. A két technológia távolról sem ellentétes vagy egymással versenyző eljárás, épp ellenkezőleg, az additív gyártás rendszerint CNC megmunkálással együtt jár. Egyes elgondolások szerint ugyanazon a szerszámgépen elvégezhető feladatnak kellene lenniük.

Legalábbis a lézerablációs gépeiről ismert Sauer Lasertec szerint. A Sauer Lasertec a DMG MORI csoport tagja, így a DMG MORI USA-val együttműködve egy hibrid szerszámgép fejlesztésébe kezdtek, amely egy lézeres additív berendezést ötvöz egy öttengelyes megmunkáló központtal. A hibrid szerszámgép jelenleg koncepciós modell szintjén létezik, de jövőre tervezik a termék piacra kerülését. Addig is az idén decemberben megrendezett Euromold kiállításon lesz megtekinthető Németországban, Frankfurtban.

DMG MORI additív-forgácsoló hibrid

DMG MORI additív-forgácsoló hibrid

A HSK-s csatlakozóval rendelkező 2 KW-os lézerdióda fej a szerszámgép orsójába tölthető be, majd amikor a gép forgácsoló üzemmódba kapcsol, a lézerfej egy védett pozícióba kerül. Azáltal, hogy a rendszer lézeres addícióval hozza létre az alkatrészt, és közben marással alakítja ki a kritikus alaksajátosságokat, a gép additív technológiával és megfelelő tűrésekkel, valamint felületminőséggel képes legyártani az alkatrészt egyetlen cikluson belül. Ez azonban nem az egyetlen előnye a kombinált szerszámgépnek.

„Az additív gyártás és marás egyetlen szerszámgépbe olvasztásával az additív technológiák már nem csak kisméretű munkadarabokra korlátozódnak,” jelentette ki Gregory A. Hyatt. a DMG Mori Advanced Solutions Developement vezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója. „A kitűzött cél számunkra, hogy nagyobb méretű munkadarabok létrehozásához is megoldást kínáljunk, például a repülőgép- , az űripar, az öntőforma- és az energiaipar számára.”

A gyors anyagfelhordás a kulcs, nyilatkozta. A lézer addíciós folyamat abban áll, hogy a gép fémport szór a lézernyalábba. A vállalat által elért 3,5 kg-os óránkénti anyagfelvitel az elterjedt lézer szinterező technológiák óránkénti anyagfelvitelének nagyjából hússzorosa. Az additív építés során pedig a gép minden felületet képes megmunkálni, amelynél nagy pontosság szükséges.

Az Euromold kiállításon bemutatásra kerülő gép alapjául a DMG Mori DMU 65-ös megmunkáló központja szolgál, amely X és Y irányban 650×650 mm-es munkaterülettel rendelkezik. A gép a gyártáson kívül ígéretesen alkalmazható akár relatíve nagyméretű alkatrészek javítására, módosítására és bevonatolására is. Erre jó példa lehet az öntőformák és süllyesztékek javítása. Egy másik pedig az olaj és földgáz szektor számára készített előgyártmányok befejezése, ahol Iconel ötvözetet használnak a korrózióállósága miatt. Ebben az alkalmazásban a gép Iconel bevonatot vihet fel egy másik fémből készített előgyártmányra, vagy egész alaksajátosságokat hozhat létre Iconelből.

forrás: DMG MORI

Megosztás
[
    ]