Újdonság a precíziós alkatrészek köszörülésében: STUDER S11

Mikro méretű komponensek precíziós köszörülésére fejlesztette a STUDER S11 palástköszörűt. A Fritz Studer AG meglepte a piacot az diei EMO Hannover idején, mivel előálltak a vállalat eddigi legkisebb palástköszörűjével, amit kifejezetten a kisméretű, legfeljebb 200 mm hosszúságú alkatrészek precíziós köszörülése fejlesztettek. Ez a rendkívül kompakt gép olyan termelékenységet nyújt, ami a vállalat szerint még a legtapasztaltabb szakembereket is lenyűgözheti.

Studer S11_1

A palástköszörű gépek piacán még nem lehetett találkozni ilyen kompakt és egyúttal ilyen nagy munkatartománnyal rendelkező szerszámgéppel. A vállalat magabiztosan áll a gép mögött, ahogy azt Martin Habegger, az S11 projekt menedzsere elmondta: “Előzetesen piackutatást végeztünk. Nem ismerünk jelenleg a piacon egyetlen olyan gépet sem, ami olyan képességekkel rendelkezne, mint az S11-es. Az S11 egyszerre testesíti meg a rendkívüli kompaktságot, a nagy termelékenységet és a svájci precizitást. Az energiahatékonyságát Blue Competence Label tanúsítja.”

Kétszeres termelékenység ugyanakkora helyszükséglet mellett

A következő összehasonlítás jól szemlélteti, mire képes ez a palástköszörű. Azok, akik eddig Studer S36-os palástköszörűvel munkáltak meg legfeljebb 200 mm hosszú munkadarabokat, azok ma már egy S36 helyén két S11-es palástköszörűvel tudnak ugyanilyen munkadarabokat legyártani. Egy S11-es 15%-kal nagyobb termelékenységű, mint az S36 volt. Ezeket összevetve, egy S36-os helyén két S11-es 230%-kal több munkadarabot tud megmunkálni.

Kompakt kialakítás, nagy precizitás

Ez az összehasonlítás a palástköszörülés jelenlegi fejlődési irányát hangsúlyozza ki: nagyobb termelékenység kompakt kialakítás mellett. Valahányszor felmerül a “kompakt” jelző a gépiparban, mindig felmerül két kérdés:

  1. Az S11-es elegendően stabil és pontos?
  2. Az S11-es a kis mérete ellenére is könnyű hozzáférést biztosít?

A válasz mindkét kérdésre egyértelmű igen. Amikor köszörülésről van szó, az első és legfontosabb a pontosság. A Studer szakembereinek ez már a vérében van. Például a Diesel befecskendezőfúvókák elvárt pontossági értékei 1 µm egyenesség és 5/10 µm körkörösség. Tapasztalatok alapján az S11 ezeket az értékeket jelentősen túlszárnyalta. Ez nem csak a Studer precíziós gépépítésének és a hűtőrendszernek, hanem a folyamat közbeni mérésnek és a vezérlésnek is köszönhető.

Studer S11_2

500 mm-es köszörűkő felszabályzóval

De mit is tud valójában a Studer S11? 200 mm hosszú, 50 mm átmérőjű, legfeljebb 3 kg tömegű  munkadarab munkálható meg mindössze 1,8 m2-en. A középpont magassága 125 mm. A Studer-nek sikerült egy 500 mm-es köszörűkorongot beépítenie a gépbe, mely felszabályozható. Persze, ez nem véletlen, hiszen az 500 mm-es köszörűkorong méret szükségszerű, ha nagy produktivitásról van szó. A köszörű motor vízhűtéses és nagy pontosságú golyóscsapágyakon van csapágyazva, mellyel 4.5 kW-on nagyon jó forgácsteljesítményt nyújt. A korong 0°és 20°-ra állítható.

A svájci precíziós köszörűgép alapja gránit. A nagy pontosságú lineáris vezetékekkel olyan pontos, amilyen csak lehet. Az X és a Z tengelyek keresztszános kivitelezésűek. Az S11 lökete mind a két tengely mentén 210 mm. Sebessége 0,001/1000 és 30.000 mm/perc között változtatható, a tengelyek felbontása 0,00001 mm. A szánok mozgatása golyósorsóval történik.

Könnyen illeszthető adagolás

Az adagolórendszer nélkülözhetetlen egy modern gyártógépen. Számos létező vagy még csak tervben megadott megoldás illeszthető a géphez. A megrendelő kérdésére a manuális munkadarab adagolás is megoldható. A speciális munkatérajtónka köszönhetően a kézi adagolás is kiemelkedően hatékony. Természetesn az S11 rendelkezik különálló adagolónyílással, így külső gyártóktól származó adagolók is hozzáilleszthetők.

Egyszerű szoftveres vezérlés

Az S11 a legnaprakészebb szoftveres vezérléssel rendelkezik. A StuderWINfocus vezérléssel a köszörülési folyamat könnyen és nagyon egyszerűen programozható. Az érintőkijelző és a grafikus kezelőfelület a gép alaptartozékai közé tartozik.

Hőstabilitás – hidraulika nélkül

További előnye az S11-nek, hogy nem tartalmaz hidraulikus rendszert. A Studer mérnökei csak pneumatikus (5,5 bar) és elektronikus rendszereket építettek a gépbe. Ez nem csak a beruházási, de az üzemeltetési költségeket is jelentősen csökkenti. Ennek a tulajdonságának is köszönheti a Blue Competence Label tanúsítványt.

Kivételesen jó hozzáférhetőség

A kompakt felépítés ellenére a Studer szakemberei is kivételesen jó hozzáférhetőségűnek és könnyen karbantarthatónak tartják az S11 köszörűt. A gép elején három állású ajtó található. Az első helyzet a munkadarabok gyors cseréjére és a folyamat ellenőrzésére szolgál. Az ajtó csak a minimálisan szükséges méretre nyílik. A második helyzetben már felülről elérhetőek az asztalra rögzített készülékek és berendezések, például, ha daruval kell a munkatérbe helyezni eszközöket. A harmadik állásban már a teljes munkatér és géptest hozzáférhetővé válik, így minden kötöttség nélkül elvégezhetők a beállítások és a karbantartási feladatok. Ha a keresztszán vagy a főorsó-motor cserére szorulna, mindössze egy nap alatt elvégezhető a csere, mivel komplett egységként mozgathatók. A mérőlécek cseréje mindössze 90 perc alatt lebonyolítható, a gép rögtön vissza is állhat a termelésbe.

Studer S11_3

Svájci precízió

A svájci precizitás csak akkor garantálható, ha a gép építőelemei is Svájcban készülnek. Ezért a gép legtöbb elemének gyártása és az összeszerelés is a Thun-i gyárban történik. A hatékony gyártásnak, összeszerelésnek, valamint a logisztikának köszönhetően a Studer versenyképesen tudja gyártani szerszámgépeit a svájci gyárában. Az összeszerelés annyira kiforrott, hogy mindössze egy hét alatt össze tudnak szerelni egy s11 szerszámgépet.

Új dizájn

A tény, hogy az új S11 új külsőt kapott, már csak ráadás. Az üzenete nem más, mint hogy az S11 nem csak jól néz ki, de egyúttal könnyedén és nagyon hatékonyan használható és köszönhetően a dizájnnak még tovább fokozza a megrendelők üzemcsarnokainak modern hangulatát.

Az első felhasználói tapasztalatok

Új gépek piacra dobásakor mindig felmerülnek kérdések a gyártásba illeszthetőségükről. A Studer itt is egy lépéssel előrébb jár, mivel egy prototípus már két éve folyamatos, két, illetve három műszakos rendben áll teszt alatt. A tartósságról szerzett tapasztalatokat szintén felhasználták a végső szerszámgéptervek elkészítésekor, így az EMO-n már egy bizonyítottan termelékeny Studer S11 került a piacra.

További információ

A Studer szerszámgépek hazai forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.

Komár József
Tel.: +23 445 730
Mobil: +36 30 335 3071
E-mail: j.komar@galika.hu

Megosztás
[
    ]