SolidWorks 2014 Szimuláció

A SolidWorks 2014 egy izgalmas kiadás, tele új funkcióval és a termelékenység javítását célzó fejlesztéssel, amelyekből könnyen valós előnyök kovácsolhatók. A szoftver felhasználók egyre növekvő közösségétől minden évben több ezer, az általános feladatok automatizálására, a tervezési folyamatok egyszerűsítésére és a konkrét iparágak által megkövetelt egyedi eszközökre vonatkozó fejlesztési kérést kap a SolidWorks. Ez az értékes visszajelzés betekintést nyújt abba, hogyan használják a termékeket, és hogy milyen módon tud a SolidWorks ténylegesen javítani a folyamatokon, hogy ezzel valódi üzleti előnyökhöz juttathassa felhasználóit.

[youtube]iixVXMO2v-8[/youtube]

SolidWorks 2014 arra a gyártásban már kipróbált és bizonyítottan megbízható technológiára épül, amelyet több ezer tervező és mérnök használ nap mint nap, így a fejlesztések több mint 90%-a is közvetlenül a felhasználóktól érkező igényeken alapul.

A legújabb verzió készítése során a teljes termékvonal több száz ponton került továbbfejlesztésre és még nagyobb hangsúlyt kapott a több, különböző mérnöki szakág integrációját és a munkatársakkal való egyszerűbb együttműködést elősegítő munkafolyamatok és eljárások.

Az egyik ilyen termék, a SolidWorks Simulation, aminek a használatával csökkentheti a tervezési folyamat során felmerülő kockázatokat és az eredmények hatékony megjelenítésének köszönhetően tanulmányozhatja a konstrukcióban ébredő feszültségeket, deformációkat és egy sor további tulajdonságot, amelyek segítik a döntéshozatalt még az első prototípus legyártása előtt.

Kötőelem konvertálásA szimuláció új fejlesztéseivel az eszköztárból beillesztett kötőelemek automatikusan konvertálhatók szimulációra alkalmas csavarkötésekké, ami meggyorsítja a kötőelemek használatát a lineáris-, nem-lineáris statikai és nem-lineáris dinamikai vizsgálatok esetében. A konvertálás során minden kötőelemre vonatkozó információ (geometriai alaksajátosság és anyag) automatikusan hozzárendelődik a szimuláció csavarkötéseihez, illetve az azonos csavarkötések közös alkönyvtárakba rendeződnek.

Új funkció az összekapcsolt pont csatlakozások (link connectors), ponthegesztések (spot welds) és rugók (spring) kimeneti erejének listázása is, amely a kötőelemek új kezelőfelületén egy statikus, vagy nem lineáris analízis futtatása után érhető el.

SolidWorks szimuláció színek

 

 

 

 

 

 

Az eredmények megjelenítése és összehasonlítása is könnyebbé vált, mivel mostantól az eredmények kimutatása (plot legend) közvetlenül szerkeszthető, azaz a minimum és maximum értékek könnyedén átírhatók. Egy tulajdonság panelre került az eredmény kijelzés opciós (chart options), definíciós (chart definition) és egyéb beállításainak (settings) elérhetősége. A hálózás megjelenítés (mesh display), deformált eredmények (deformed result), szonda (probe), kiválasztás listázása (list selected), a különböző metszési lehetőségek (section clipping, iso clipping) mind-mind elérhetők egy jobb egérgomb kattintással az eredmények kimutatásán.

A továbbfejlesztett megjelenítés lenyűgöző grafikával párosul, aminek segítségével az érintkezési feszültségek könnyen ábrázolhatók, akár 2D vektoros, akár 3D formában.

Az új vizualizációs megjelenítés (contact visualization plot) segítségével egy bonyolultabb analízis során felvett összes érintkezési típus (bonded, no penetration, allow penetration, shrink fit, virtual wall, thermal contact resistance, insulated) más-más színnel jeleníthető meg a könnyebb átláthatóság kedvéért, illetve az analízis során az adott érintkezési kapcsolatban részt vevő háló elemek is megjeleníthetők.

A szimulációs vizsgálat gyorsítása miatt egyszerűsített sík- és körszimmetrikus modellek az új verzióban már nem csak csonkolt formában, hanem teljes egészében megjeleníthetők, jobb áttekintést nyújtva ezzel az egész terhelési, illetve deformált állapotról.

Plastics maradó feszültség számítás

Az „Eredmények összehasonlítása” (Compare results) eszköz segítségével több különböző konfiguráció összehasonlítására van lehetőség, ami megkönnyíti az egyes változatok közötti választást a szimulációs eredmények alapján.

Átdolgozásra került a szoftver megoldó algoritmusa is, amely kihasználja a többmagos processzorok előnyeit, ezzel számottevő időt spórolva a felhasználóknak.

Az aktív szoftverkövetéssel rendelkező SolidWorks Simulation Professional és SolidWorks Simulation Premium felhasználók egy, a Materiality LLC. által létrehozott adatbázishoz férhetnek hozzá, amely több száz ellenőrzött anyagot tartalmaz, melyek természetesen felhasználhatók a véges elemes analízishez. Az anyagok akár típus, akár szimulációs vizsgálat szerint is kategorizálhatók a könnyebb kereshetőség érdekében.
Fröccsöntött műanyag alkatrészek szobahőmérsékletre való hűtésekor fennmaradó feszültségek számításához a hőmérséklet és a fröccsöntés után maradó feszültségadatok a SolidWorks Plastics Premium szoftverből importálhatók, majd az analízis elvégezhető, melyre a korábbi verziókban nem volt lehetőség.

Mindent összevetve a SolidWorks Simulation innovatívabb és költséghatékonyabb, mint valaha. Nagyobb időmegtakarítást és ezzel gyorsabb piacra kerülést tesz lehetővé minden jelenlegi és leendő felhasználónak, mindezt határok és kompromisszumok nélkül.

 

írta: Biró Dóra, Szűcs László

 

További információ:

Az EuroSolid Kft. honlapján

A SolidWorks angol nyelvű weboldalán

 

Megosztás
[
    ]