Nulláról százra – Centrotex

A centroteX-szel gyorsan tudunk igazodni a különböző igényű megrendelésekhez. A HAINBUCH nagysebességű befogóeszközcserélő rendszere minden géphez illeszkedik. Ráadásul a befogócsere alig 5 percet vesz igénybe, és a termelés különösebb időkiesés nélkül mehet tovább. Egy év alatt akár 120 munkaórát spórolhatunk vele.

gimex_centro1

A centroteX lelke a gyorscserélő CENTREX rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el. Ismétlési pontossága beállítás nélkül is kevesebb, mint 0,002 mm. A gyorscserélő rendszer használata azonban még ennél is többet ígér: lényegesen lerövidíti a gépállásidőket, megnöveli a termelékenységet és ezáltal a centroteX az alkatrészgyártással foglakozók számára valamennyi területen kimagasló megtakarításnak bizonyul. Továbbá növekvő energia- és anyagköltséget spórolhat vele. Minden eleme a minőséghez és a flexibilitáshoz lett tervezve, egyszóval multifunkcionális eszköz.

Gyorsasága eszterga, mérő és köszörűgépeken használható ki igazán. Könnyedén felveszi a versenyt a közvetve felszerelt befogómegoldásokkal. A gyorscserélő rendszeren keresztül a gépen túlnyúló befogóeszközök használata is lehetővé válik. Akár 5 perc alatt lecserélhetjük a 315-ös méretosztályú hárompofás tokmányunkat egy TOPlus 100-as patronos befogóra vagy egy belső furatban rögzítő szorítótüskés MANDO-ra.

Egy gépen több forgácsolási művelet, operáció is megoldható és elvégezhető a legrövidebb átszerszámozással. A befogóeszközök hidraulikusan és mechanikusan is működtethetőek. Teljes áteresztési lehetőség is megoldott befogótól függően, így szálanyagok megmunkálásánál is tökéletesen alkalmazható. A maximális fordulatszámot a befogóeszköz határozza meg.

gimex_centro2

Egyszerűen nagyszerű

A centroteX rendszer két fő elemből épül fel. A gép főorsójára felszerelt gépadapter a bázis, hozzá kapcsolódik a befogóadapter, amelyen a különböző szorítóegységek (3 pofás tokmányok, patronos befogók, speciális készülékek stb.) helyezkednek el. A két adapter rögzítése gyorsrögzítésű csavarok által biztosított, a központosításért pedig a CENTREX rendszer felel. A befogó hidraulikus működtetését egy bajonett kuplunggal végezzük, amely a gép húzócsövéhez kapcsolódik. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe (amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek), és imbusz- vagy nyomatékkulccsal meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat, így összekapcsoltuk/rögzítettük a két egységet és akár már termelhetünk is tovább.

gimex_centro4

Számoljunk csak utána!

Tételezzük fel, hogy naponta egy átszerelést végzünk (kb. 35 perc), egy munkaórának a költsége a gépet is beleértve 60 Euro. Egy 20 munkanapos hónapban 700 Euro költségünk keletkezik, amely 12 hónappal beszorozva év végéig 8.400 Euro-t tesz ki. Ezzel szemben a centroteX használatával az 5 perces átszerszámozás havi költsége 100 Euro, éves szinten pedig mindössze 1.200 Euro. Évente tehát 7.200 Eurót megspórolhatunk, sőt további 120 plusz munkaóránk szabadul fel, amely gépenként 15 plusz műszakot jelent.

Manapság mindenütt kiemelkedő jelentőséggel bír a termelékenységnövekedés és a megrendelésekhez való minél gyorsabb igazodás. Ezek a szempontok játszanak döntő szerepet a gyorscserélő rendszer bevezetésénél. A világon már számos alkatrészgyártással foglalkozó cég használja a centroteX előnyeit.

Egy neves német fogaskerékgyártó cégnél nagy probléma volt a gyors befogóeszköz csere. Az egyedi megrendeléseket minél rövidebb határidőn belül kellett legyártania, miközben a gépek 100%-os kapacitással termeltek. Erre jelentett megoldást a gyorscserélő centroteX rendszer, amely +10%-os termelékenység növekedést, az átállási idők drasztikus lecsökkentését, és rövidesen egy új gép árának megspórolását eredményezte. A fő és ellenorsós Gildemeister GMX 250 típusú gépen a gyorscserélő rendszer előtt az átállási idő 1 és 2 óra között alakult, bevezetése óta kevesebb, mint 10 percre lecsökkent <0,01 mm munkadarab körfutás mellett.

Egy másik, pneumatikus elemeket gyártó cégnél a fő probléma a „Just-in-time” betartása volt. Ráadásul nagyon széles mérettartományú alkatrészeket gyártottak 15 mm-től egészen 250 mm-es átmérőig, kerek és alakos kivitelben is. Az Okuma Mac Turn 350 gépen jelenleg a fő és ellenorsón együtt kb. 15 percbe telik a befogók cseréje. A gépkezelők számára is teljesen új dimenziókat nyitott a centroteX.

Egy 125 éves múltú sváb cégnél minden egyes Mori Seiki NL2500 gép fő és ellenorsója a centroteX gyorscserélő rendszerrel van felszerelve az átállási idők csökkentése céljából, a folyamatos termelést elősegítve.

A centroteX-hez számos kiegészítő elem tartozik, amellyel a befogóeszközök cseréje és a tarolása még kényelmesebben megoldható. Ilyen a Monteq cserekészülék, amellyel a nehezebb befogóeszközöket egyszerűbben lehet kezelni. A gyorsrögzítő emelőszemeknek köszönhetően gyorsan fel és le tudjuk csatlakoztatni, teljesen ergonomikus, minden eleme centroteX-hez és a könnyed mozgatáshoz igazodik. A gyorsrögzítésű emelőszemeket egyszerűen a befogó adapterén ellátott furatokba illesztjük. A tárolóban pedig egyszerre akár több csere-befogóeszközt is tárolhatunk kis helyigény mellett, eszközeink nem egy raklapon porosodnak, könnyedén a kívánt helyre/géphez tolhatjuk befogóeszközeinket.

Gim_kep_5_centro

 

írta: 

Csonka Szabolcs
GIMEX-Hidraulika Kft., Győr
www.gimex.hu

További információ

A GIMEX Hidraulika Kft. honlapján.