Nem kell nagynak lenni ahhoz, hogy nagyok legyünk

Gimex_multitasking1

„Man muss nicht groß sein, um groß zu sein.” Ezzel a szlogennel népszerűsítette egykor az egyik legnépszerűbb német autógyártó legújabb kisautóját. Ugyanez jellemi a munkadarab-megfogás technológiáját; manapság a nagy, nehéz és energiapazarló óriáspofák mérete számos gép munkaterében inkább akadályt, mint előnyt jelent. Nemcsak a géporsót, a nehéz tokmányt, ráadásul még a munkadarabot is maximális fordulatra kell gyorsítani, állandó vágósebesség mellett kell megmunkálni, megállítani, majd ismét felgyorsítani. Mindez energia- és munkadarabidő-pocsékolás, továbbá olyan pluszköltség, amelyet ma senki sem engedhet meg magának.

Van rá megoldás?

Tegyük fel, hogy vásárol egy 6-os méretű kúpos (KK6/A2) főorsó végződésű eszterga- és/vagy marógépet. Ebben az esetben a munkadarab befogási spektruma 10 és 200 mm-es átmérő tartományban mozog. Ahhoz, hogy ezzel lehetőleg a legnagyobb spektrumot fedjük le, a gépet egy 215-ös méretosztályú pofás tokmánnyal kell felszerelni. Fontos, hogy az alkatrészek csak 80%-a essen a 100 mm-es és ennél kisebb befogási tartományba. Ekkor jön a dilemma, amivel a gyakorlatban meg kell küzdeni: nagy befogóeszköz – kisméretű munkadarab. A szerszámokkal nehezen férünk hozzá, vagy azokat gyakran előnytelenül távol lehet csak befogni, nem ritkán különleges szerszámokra van szükség, továbbá nagy az ütközés veszélye is.

A szorítótüskés megoldások és szorítófejek az alapegységbe történő behelyezhetőségével egy új befogási dimenziót kapunk.

A Hainbuch energiahatékony és egyszerű megoldása újradefiniálja a 3-pofás szorítás témáját, mely mérföldkőnek számít a munkadarab befogástechnika történetében. Kifejlesztettek egy új, pofás modulrendszert, amely méretre ugyan kicsi, de stabil, rugalmasan és gyorsan cserélhető, ezzel együtt széles befogási tartományt képes lefedni. Sőt, a felhasználók a Spanntop vagy TOPlus tokmányból és a modulpofa rendszerből nemcsak egy pofás tokmányt hozhatnak létre, hanem valamennyi szorítási szituációra kiterjedő befogási megoldást is. Így a szorítótüskés megoldások és szorítófejek alapegységbe történő behelyezhetőségével egy új befogási dimenziót kapunk, amely még több lehetőséget nyújt a felhasználók számára, kisebb súlyok, illetve kontúrok esetén is. Az új 3-pofás modul három az egyben; tökéletesen kombinálja a belső-, külső- és pofás befogást.

Gimex_multitasking2

Egy igazi multitasking hős

A Hainbuch építőszekrényes megoldása gazdaságos és multitasking-képes, akárcsak a legmodernebb szerszámgépek. Egyszerű a képlet: kisméretű munkadarab egyenlő kisméretű befogás-megoldás. Az új, kispofás modulegységgel az alkatrészek megfogásának 80%-a megoldható, a nagyobb alkatrészek egy nagyobb méretű modulegységre történő átszereléséhez is mindössze 30 másodperc szükséges.

Az alapegység egy Spanntop- vagy Toplus tokmány, így lehet a modul egység mellett szorítófejeket és szorítótüskéket is behelyezni, ami a koncepció számára megbízhatóságot és biztonságot kölcsönöz. A hagyományos pofás tokmányok belső megfogásnál veszítenek stabilitásukból, belülről kifelé szorítva a pofás tokmány gyakran csak kényszer megoldás. Ezzel szemben a Hainbuch MANDO befogótüskékben a legkorszerűbb befogástechnika rejlik, amely a legkritikusabb megmunkálási helyzetekben is meggyőző.

Aki ismeri és használta már ezeket a vulkanizált szorítótüskéket, az tudja, milyen lehetetlennek tűnő szorítási szituációknál is biztos és stabil rögzítésre képes. Az új, pofás-modulos rendszerrel kiegészítve már egy olyan komplett befogórendszerre tehetünk szert, amely a legkülönfélébb befogási szituációknál megfelelő, kompromisszummentes megoldást kínál.

Kep_3_multitaskingSzámok és tények

Egyszerű, modul-orientált gyorsbefogó megoldás 200 mm-es befogás-tartományig, két méretben. (méret 144, befogási –tartomány: 25–115 mm és méret: 215, befogási –tartomány: 25–200 mm). Csekély kontúr, bevált technika, optimális pofakihasználás, rugalmas, gyors és ismétléspontos átszerelés szorítófejre, vagy tüskés befogásra, merev munkadarab befogás szorítófejjel vagy tüskével. Szorítófejes befogás esetén teljes áteresztés lehetősége, ideális a finom érzékeny befogásoknál és alkatrészeknél.

Ellenorsóknál átfogó-tokmányként is alkalmazható, karbantartást ritkán igénylő és a vezetőpályák intelligens lezárásával szennyeződésre érzéketlen, helyhez kötött használathoz is egyaránt alkalmas, többek közt maró- fúrógépeknél is.

 

 

írta:

Csonka Szabolcs
GIMEX-Hidraulika Kft., Győr
info@gimex.hu

További információ

A GIMEX Hidraulika Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]