Lineáris dörzshegesztés Fanuc robottal

A lineáris dörzshegesztés egy olyan eljárás, amivel jó minőségű és nagy mechanikai szilárdsággal rendelkező kötéseket lehet létrehozni, akár nehezen hegeszthető anyagok esetén is. Manapság ez a technológia egyre népszerűbb a könnyű szerkezeti felépítésre törekvő járműgyártók körében, legyen szó akár gépkocsikról, repülőkről, kötöttpályás vagy vízi járművekről. A lineáris dörzshegesztést eredetileg az Egyesült Királyságban található TWI intézet dolgozta ki még 1991-ben, és a technológia nagy előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát, nem kell hozzá védőgáz és nincs fogyóanyag sem.

https://www.youtube.com/watch?v=aNbQH8XBgxQ

A kanadai CRiQ fejlesztőcég ezt a technológiát gondolta tovább azzal a lépéssel, hogy egy Fanuc M-900iA robotba integrálta a hegesztőfejet. A folyamat kezdetén nagy leszorító erőre van szükség, miközben a szerszám orientációját stabilan kell tartani. Erre a feladatra ideális választás az M-900iA, mivel szabályzott szervómotoros hajtásának és nagy terhelhetőségének köszönhetően a teljes hegesztési pályán megfelelő sebességet, pontosságot és leszorító erőt tud biztosítani. Ennek köszönhetően ez a robotizált lináris dörzshegesztő rendszer sokkal összetettebb geometriák hegesztésére is képessé vált.

A lineáris dörzshegesztése folyamata során egy menetes csappal rendelkező, henger alakú, vállasz szerszám nyomódik bele, majd forgás közben halad előre a két alkatrész csatlakozó területei mentén. A szerszám és a munkadarabok közti súrlódási hő lágyítja meg az anyagot, ami így a szerszám speciális geometriájának köszönhetően a haladási iránnyal átellenes oldalra kerül, ott pedig a leszorító erő kialakítja a hegesztési varratot.

További információ:

A CRiQ hivatalos oldalán.

A Fanuc hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]