graphIT PLM Perspektíva 2031: A CAD/CAM/PLM szakma legnagyobb rendezvénye

2013. november 14.-én került megrendezésre az év legrangosabb CAD/CAM/PLM szakmai rendezvénye, ahol a szakmában dolgozó tervezőmérnökök és cégvezetők találkozhattak mind egymással, mind pedig a graphIT Kft. munkatársaival és kicserélhették egymással tapasztalataikat és betekintést nyerhettek a jövő technológiájába és technológia fejlődésének tendenciájába.

Curiosity Mars Szonda – a tervezéséhez NX, a mérnöki adatok kezeléséhez Teamcenter rendszert használtak

Curiosity Mars Szonda – a tervezéséhez NX, a mérnöki adatok kezeléséhez Teamcenter rendszert használtak

 

 

Miért 2031 – a jövő PLM technológiája

A Perspektíva idén is azt a célt tűzte, hogy megismertesse a felhasználókat és a piac képviselőit azzal, hogy merre is fejlődik maga a PLM technológia. A Perspektíva 2031 rendezvény alatt, olyan alkalmazások és megoldások kerültek bemutatásra, amelyek jelenleg már elérhetőek a graphIT Kft.-nél, és valóban a jövő technológiáját jelentik az ipari cégek számára. A jövőbe mutató technológiák jelképeként lett a Curiosity Mars Szonda a rendezvény szimbólumává. A Curiosity Mars Szonda egy olyan megoldás, amelyet a Siemens PLM technológiájával terveztek és gyártottak le. A tervezés során olyan megoldásokat kívántak alkalmazni mérnökök, amelyek segítségével a Marsjáró Szonda soha nem látott távlatokat tud feltérképezni egy idegen bolygón. Ehhez a graphIT Kft. által forgalmazott NX-et és Teamcenter-t hívták segítségül. Bemutatásra került, hogy a jövő technológiai megoldásai már elérhetőek ma is.

 

 

Mars Curiosity története és technológiai kihívások

Egy SUV tervezésekor számos technológiai paramétert kell figyelembe venni. Ez főként igaz akkor, ha a járművet nem földi használatra tervezték, hanem egy a földdel szomszédos nagybolygó feltérképezésére. A Föld legközelebbi külső szomszédja a Mars. Egyrészről a Földhöz számos hasonló aspektussal rendelkezik, azonban a másik oldalról olyan egyedi, a Földre nem jellemző tulajdonságokkal is, amelyek nagy mérnöki és technológiai kihívások elé állítja a projekt résztvevőit. Annak érdekében, hogy a rendezvényen résztvevők is pontosan érezhessék ennek a kihívásnak volumenét dr. Keresztúri Ákos a Magyar Tudományos Akadémia mars szakértőjét kérte fel a graphIT Kft., hogy bemutassa azokat a különleges körülményeket, amelyek a Mars felületén uralkodnak. Egy ilyen méretű projekt esetén nem beszélhetünk könnyű feladatról, hisz nem csupán korszakalkotó mérnöki megoldásokat kell alkalmazni, hanem versenyfutás van mind az idővel mind pedig a projektre szánt keretösszeggel. Minden egyes tévedéssel veszélybe kerülhet akár a teljes projekt megvalósulása. Azonban a fejlesztők vállalva akár ezt a kockázatot, számtalan újítást vezettek be a Curiosity tervezésénél. A szonda tervezésekor a graphIT Kft. által forgalmazott NX-et használták, a mérnöki adatok kezelése Teamcenter rendszerben történt. A mérnökök tervezésének és korszakalkotó megoldásainak köszönhetően a Curiosity a legnagyobb és legprecízebb marsjáró szonda. A hihetetlen megoldásoknak köszönhetően soha nem látott adatokhoz jutottak hozzá a kutatók.

 

 

NX9 magyarországi ősbemutató

A Leap Motion technológia segítségével érintés nélkül, kézmozdulatokkal vezérelhető az NX 9

A Leap Motion technológia segítségével érintés nélkül, kézmozdulatokkal vezérelhető az NX 9

A Perspektíva 2031 rendezvényen sor került az NX 9 hazai bemutatására. Az NX rendszer a hazai autóipari és szerszámtervező cégek elterjedten használt rendszere, emellett az NX nagyon népszerű a gyártás-megmunkálás (CAM) területén a hazai vállalatok körében. A Magyarországon most először bemutatott NX9 ismét több száz újdonságot tartalmaz, használata még könnyebbé vált. Az NX 9 számtalan olyan újdonságokat és technikai áttöréseket tartalmaz, amivel a termék tervezés folyamatát akár ötször hatékonyabbá lehet tenni. Nagy áttörés jelent az NX 9 szinkronmodellezési technológia területén. A szinkronmodellezési technológia az NX 9-es verziója még több bonyolult esetet le tud kezelni és még tovább is lehet egyszerűsíteni az akár bonyolult műveleteket, mint például az élek mozgatását. A rendezvényen bemutatásra került az NX 9 egyedülálló megoldása is, amely segítségével egyedülálló módon a 2D rajz összefüggéseit „megértve” és felhasználva a 2D rajz összefüggéseit ezzel lehetővé téve azok módosítását még nagy elemszámú görbe esetén is.

NX 9 - Realize Shape – formatervezés soha nem látott szabadsággal

NX 9 – Realize Shape – formatervezés soha nem látott szabadsággal

Szintén az NX 9-ben debütált a Realize Shape modul, amely a piac egyetlen olyan CAD/CAM/CAE szoftver megoldása, amely zökkenőmentesen integrálja a legfejlettebb felületmodellezési technológiát és rugalmasságot a szabadkézi tervezéshez a teljes tervezési folyamatban. A Realize Shape modullal pofonegyszerűvé téve a magas minőségű szabadfelületek létrehozását. Továbbá a rajzokhoz kapcsolódó feliratok és méretek rengeteg beállítását is egyszerűsítették az NX9-ben úgy, hogy minden tulajdonság magán a méret elemein elérhetően jelennek meg.

Nagy tetszést aratott a Perspektíva rendezvényen az NX – Leap Motion kontroller integrációnak az élő bemutatója, amelynek során a graphIT Kft. ügyféltámogató mérnöke a kézmozdulataival irányította az NX rendszert és valósított meg komplex felületmodellezési feladatot. Ez is látványos példája volt a jövő technológiáinak a Perspektíva rendezvényen.

 

 

Solid Edge Powerpack hivatalos bejelentése az ST6-hoz

A Solid Edge a hazai piac egyik legnépszerűbb CAD rendszere, amelyet már több, mint egy évtizede forgalmaz a graphIT Kft. A Solid Edge ST6-ban nagy előrelépés történt a felületek egyszerű létrehozásában és azok létrehozási paraméterinek hatékony és részletes megadásában. Az ST6 bemutatóban, olyan felületmodellezési bemutatót láthattak az érdeklődők, amelyben csupán képek, ill. szabad görbék alapján, felületeket kerültek átalakításra, illetve új felületeket kerültek létrehozásra. Az ST6 a nagy összeállítások hatékony kezelését még több funkcióval támogatja, valamint a modellek helyben létrehozása is rendkívül egyszerű lett. A Perspektíván résztvevők láthatták továbbá, hogy a tervezés közben végrehajtott szimuláció alapú optimalizációval milyen hatékonyan lehet dolgozni.

Solid Edge - nagy előrelépést tett a felületmodellezésben, a graphIT PowerPackkel, akár 70%-kal gyorsabb tervezést tesz lehetővé

Solid Edge – nagy előrelépést tett a felületmodellezésben, a graphIT PowerPackkel,
akár 70%-kal gyorsabb tervezést tesz lehetővé

A graphIT Kft. a több, mint egy évtizedes Solid Edge tapasztalata és több száz felhasználójának igényei alapján az idei esztendőben kifejlesztette a Solid Edge PowerPack kiegészítőt, amely olyan eszközöket tartalmazó csomag a Solid Edge mellé, amely eszközök a napi munkában növelik a mérnökök produktivitását. A Solid Edge PowerPack kizárólag a graphIT Kft.-nál érhető el.

 

 

Tecnomatix 11

A Tecnomatix digitális gyártási megoldások a hazai gyártó cégeknél az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak. A Tecnomatix termékcsaládon belül elérhető az anyagáram szimuláció és optimalizálás, a robotizálás és a gyártási ergonómiai tervezés egyaránt. A Tecnomatix 11-es verziója számos újdonságot hozott a robotizálás és automatizálás tervezésében, ezen belül a polírozás, a ragasztási robot műveletekben, és a több – különböző gyártótól származó robot – együttműködésében.

Tecnomatix - Különböző típusú robotok együttműködése

Tecnomatix – Különböző típusú robotok együttműködése

A Perspektíva volt a hazai bemutatója az IntoSite megoldásnak is, amely egy a Google Earth alapon történő gyárinformáció kezelő rendszer, amely egy 3D-s rendszerben tudja integrálni a gyárhoz kapcsolódó összes információt.

Emellett nagy hangsúlyt kapott az elektronikus műveleti utasítások kezelése is, mivel ezek révén biztosítható, hogy a gyárban mindig az aktuális tervről készült műveleti utasítás jelenik meg a termelésben.

Tecnomatix IntoSite – Gyárinformációk vizuális kezelése

Tecnomatix IntoSite – Gyárinformációk vizuális kezelése

 

Teamcenter: vezetői/céges érték, Mobil PLM technológiák, Active Workspace

Teamcenter - PLM adatok akár egy tabletről is áttekinthetővé válnak

Teamcenter – PLM adatok akár egy tabletről is áttekinthetővé válnak

A Teamcenter – a Siemens mérnöki adatkezelő rendszere – hazánkban is egyre több cégnél segíti a vezetői döntéshozást, és a mérnöki adatok gyors áttekinthetőségét. A Teamcenter – vezetőknek szánt előadásban – nagy sikert aratott az a megközelítése a mérnöki adatkezelésnek, hogy a vezetők miképpen tudják átlátni a projektek haladását, főbb mérőszámait, akár út közben egy tabletről vagy egyéb mobil eszközről.

Teamcenter - Active Workspace

Teamcenter – Active Workspace

A Teamcenter Active Workspace megkönnyíti az adatok áttekintését, és olyan intelligens keresési lehetőségeket biztosít a mérnöki adatok között, hogy a megfelelő adatok megkeresése jóval kevesebb időt vesz igénybe.

 

 

 

Quality Management regionális forgalmazás bejelentése

A graphIT Kft. a Perspektíva 2031 rendezvényén jelentette be új megoldásának bevezetését a Tecnomatix Quality Management termékcsaládot.

A Siemens a Quality Management területen – elismerve a graphIT Kft. folyamatos magas színvonalú munkáját – nem csupán Magyarországra, hanem mind Közép-Kelet Európára, mind pedig Nyugat-Európai régió egyes országaira is megadta a szoftverforgalmazási jogot.

A Quality management terület három részre osztható:

  • Variational analysis: ez a terület a tervezés során kezeli a tűrésmezőket és 3D mérnöki jelölésekkel (PMI) mutatja azt a gyártás számára
  • CMM (koordináta) mérés: ez a terület végzi a méretek vizsgálatát a gyártott darabon, és rögzíti az eltéréseket a tervezett méretekhez képest. Ennek a területnek a része a koordinátamérőgépes mérés és programozás
  • Dimensional Planning and Validation: ebben a részben lehet megvizsgálni a nem megfelelő méretek hatását a termék minőségére és visszacsatolni a javítást a tervezéshez

A Quality management termékek minden olyan cég számára fontosak lehetnek, ahol fontos a pontos mérettartás, és ezen keresztül a beszállítási követelmények megfelelő teljesítése.

 

 

SpaceMouse Wireless, a világ első vezeték nélkül 3D-s egere

A 3DConnexion SpaceMouse Wireless a világ első vezeték nélküli 3D pozicionáló egere

A 3DConnexion SpaceMouse Wireless a világ első vezeték nélküli 3D pozicionáló egere

A graphIT Kft Magyarországon elsőként kezdte meg a 3D Connexion által gyártott 3D pozicionáló eszközök forgalmazását. Így nem meglepő, hogy a termékcsalád világújdonságnak számító új tagját, a SpaceMouse Wireless vezeték nélküli 3D egerét a graphIT Kft mutatta be először a nagy közönségnek a PLM Perspektíva 2031 rendezvényén. Ez a világ első olyan egere, amely vezeték nélküli szabadságot biztosít használata során. A SpaceMouse Wireless ősbemutatója mellett, a Design Contest pályázat helyezettjei gazdagabbak lettek egy ilyen eszközzel a rendezvényen.

 

 

 

forrás: GraphIT Kft.

 

További információ:

graphIT Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]