CAM tippek #2 – ofszet pályák simítása

Cam tippek

Az ilyen ofszet pályák legtöbb esetben a véges számú háromszöggel burkolt megmunkálási modellen számítódnak. Ezek a háromszögmodellek (STL) a felhasználó által megadott tűréssel számítódnak ki a CAM rendszerekben, ezért a számított görbék minden esetben véges számú egyenes szakaszból állnak, ezért a modell „pontatlanságából” adódóan nem minden esetben egyenletesek, azokban számos kisebb „cakk” figyelhető meg.

Ezek a görbe menti kiugrások számunkra igen zavaróak a pálya számítások során, hiszen a pálya alakjába belekerülnek, rontva ezzel a pálya egyenletességét.

 

Az ilyen ofszet szerszámpályák tehát úgy tehetőek egyenletessé, ha a számított görbét valamilyen módon kisimítjuk.

Cam tippekErre két egyszerű lehetőség van:

  • A görbét spline-osítani kell valamilyen törés alkalmazásával, vagy a felesleges csúcsokat manuálisan törölni a CAM rendszer görbe szerkesztőjével vagy a CAD rendszerünkbe átrakva. A görbe módosításával természetesen a valamilyen logikával (lapos terület, maradék terület) meghatározott görbe változik, de általában elmondható, hogy ha ezt a változást úgy követjük el, hogy a görbe területe nőjön, akkor nem követünk el hibát.
  • A másik megoldás, ha a CAM rendszerünkben a görbe számítási pontosságát úgy állítjuk be, hogy a megmunkálási modell tűrésénél jóval nagyobb tűrést alkalmazunk. Ebben az esetben könnyen és gyorsan érhetjük el, hogy a görbénk jóval egyenletesebb legyen, mint előtte.
Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]