TESA automata mérőberendezés a Hód Industrial Solutions Kft-től

Hód Industrial Solutions Kft. Tesa CMM_1A Mach-Tech kiállításon a Hód Industrial Solutions Kft. rengeteg terméket vonultatott fel portfóliójából, többek között a D’Andrea kiesztergáló fejet oldalunkon is bemutattuk. Ezúttal a TESA automata mérőberendezést ismerhetik meg közelebbről. Videónkban Hodász Gábor, a cég ügyvezetője mutatja be a kiemelkedő teljesítményű mérőeszközt.

A kiállított koordináta mérőgép típusa TESA Micro-Hite 3D 454 Recorder, mely a TESA Micro-Hite 3D termékcsaládjának legnagyobb tagja. A mérőgép családot elsősorban műhelyszintű alkalmazásra fejlesztették, akár közvetlenül a megmunkálógépek mellé telepíthetők. A koordinátamérőket a gépkezelők is könnyűszerrel használhatják a bonyolultabb, illetve nagy pontossági követelményekkel rendelkező alkatrészek ellenőrzésére. A gépcsalád Standard változata kifejezetten kézi vezérlésű, a Remote Control motorikus vagy manuális mozgatású, míg a legfejlettebb a Recorder, mely automatikus és manuális üzemmódban is alkalmazható.

Ahogy Hodász Gábor is kiemelte, a gépet kifejezetten műhelyi körülményekre tervezték. Egyaránt használható egyedi gyártás valamint kis és közepes széria gyártás esetén, mivel mind kézzel, mind program alapján is könnyen vezérelhető. Hód Industrial Solutions Kft. Tesa CMM_5

A mérőgép portálos kinematikájú, könnyű szerkezetű, a mérőlap gránit. 22 aerosztatikus csapágy és vezeték gondoskodik a könnyű és tapadócsúszás-mentes üzemeltetésről. A háromszög alakú portál nagy merevséget biztosít, a koordinátákat a TESA szabadalmaztatott optikai mérőléces elmozdulásmérője szolgáltatja.

A koordináta mérőgép asztalára az alkatrészek gyorsan és pontosan rögzíthetők. A sorozatgyártásban elkészült alkatrészek közül elegendő manuálisan az első darabot megmérni, mivel a manuális elmozdulásokat a gép elmenti és a többi darab mérésekor már automatikusan futtatható a ciklus.

Manuális módban a tengelyek 760 mm/másodperc sebességet engednek, automatikus üzemmódban 200 mm/másodperc az elérhető legnagyobb gyorsjárati sebesség.

A mérőgépet a könnyen kezelhető TESA-REFLEX Recorder szoftver köti össze a felhasználóval, melynek használata akár pár óra alatt elsajátítható. A szoftver több üzemmódot is kínál, ezek a hagyományosnak tekinthető mérés, a scannellés illetve a “pass-through”, mely a műveletközi tűrés-ellenőrzést hivatott szolgálni.

A mérőgép három manuális próbafejjel alkalmazható, a TESASTAR, a TESASTAR-i és a TESASTAR-i M8 mérőtapintókkal. Hód Industrial Solutions Kft. Tesa CMM_3

 

TESA Micro-Hite 3D 454 Recorder
Munkatér (XxYxZ) [mm]440x490x390
Útmérő felbontás [μm]0,039
Mérési felbontás [mm]0,001
Befoglaló méret (XxYxZ) [mm]600x750x430
Legnagyobb tömeg [kg]227
Légnyomás [bar]3,9
Légfogyasztás [normál liter/perc]60
Üzemi hőmérséklet [°C]13-35

Már elérhető a Recorder koordinátamérő berendezés továbbfejlesztett változata is, az MH3D DUAL, mellyel szintén végezhetők mérések mind automatikus, mind manuális módban. A mérőprogram betanítással készíthető el. A gép egyaránt használható mérőlaborban, illetve műhely környezetben, mivel ellenáll a szennyeződéseknek. A mérések 2.5 μm-es pontossággal végezhetők.

A továbbfejlesztett REFLEX szoftver és adatkezelés hat különböző mérési megoldást nyújt. A mérési adatok közvetlenül exportálhatók PDF formátumba, illetve a rendszer kompatibilis a Q-DAS szoftverekkel. A paletta rendszerrel több alkatrész együttes mérése is könnyedén megoldható és nagyfokúan automatizálható. A mérőgép 2013 szeptemberétől érhető el.

https://www.youtube.com/watch?v=N9O2kF-hL3U

További információ:

HÓD Industrial Solutions hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]