Sumitomo forgácstörő geometriák egzotikus és hőálló anyagokhoz

NEG forgácstörő geometriával ellátott lapka

NEG forgácstörő geometriával ellátott lapka

A rendkívül sikeres, nagyteljesítményű keményfém váltólapka kínálatának kiegészítéseként a Sumitomo Electric Hardmetal két újonnan kifejlesztett forgácstörő geometriát dobott piacra NEG és NEF jelöléssel, melyeket különleges és hőálló ötvözetek, valamint titán és rozsdamentes acél megmunkálásához ajánlanak.

Inconel 718 ötvözetből készült alkatrészek megmunkálásakor a NEG geometriájú forgácstörő használata a szerszám élettartamát háromszorosára növelte a versenytársak termékeihez képest, a NEF geometriájú simító lapkával pedig annyira jó felületi érdesség érhető el, hogy az alkatrész végső polírozása el is hagyható.

A NEG forgácstörős lapkát egyaránt lehet nagyoló és általános esztergálásra használni, kopásállósága kitűnő, a kráteres kopásra való hajlama csekély. A különleges kialakítású homlokfelület 0.09 mm széles szalagon érintkezik a munkadarabbal 30 fokos homlokszöggel, amely növeli a lapka hátkopással szembeni ellenállóságát, és segít megelőzni a lapka kráteresedését. A homlokfelület kialakítása továbbá segít a forgácsáram kezelésében, ahogy a lapka felső pereme mentén található gondosan elhelyezett, gömbölyű kiemelkedések is ezt a célt szolgálják.

Az elvégzett élettartam vizsgálatok során a NEG forgácstörőkkel Iconel 718 ötvözetből készült munkadarabokat palást- és homlokesztergáltak. A vizsgálatot hűtőfolyadék felhasználása mellett, 50m/perces vágósebességgel, 1,5 mm fogásmélységgel és 0.3 mm-es fordulatonkénti előtolással végezték. További hűtőfolyadékos próbamegmunkálásokat TI minőségű tiszta titán munkadarabon végeztek, 80 m/perc-es és 100 m/perc-es vágósebességgel, 1mm-es fogásmélységgel és fordulatonként 0,25 mm előtolással. A megmunkálások során a szerszám élettartam 150%-os javulást mutatott.

NEF forgácstörő geometriával rendelkező lapka

NEF forgácstörő geometriával rendelkező lapka

Eközben a 20 fokos homlokszögű NEF forgácstörővel ellátott lapka már kis fogásmélységű megmunkálásnál is javulást ért el a forgácsáram kezelésben, csökkentette a forgács hullámosodását és a homlokfelületen kialakított bemetszésekkel együtt csökkentette a hő felhalmozódását a munkadarabban.

Duplex rozsdamentes acél hűtőfolyadékos furatmegmunkálásánál a NEF forgácstörőt 55 m/perces vágósebesség, 0,3 mm-es fogásmélység és 0,12 mm/fordulat előtolással alkalmazták. Ezekkel a paraméterekkel a felületen nem alakult ki semmilyen mintázat és a forgács is tisztán tudott távozni a furatból.

Iconel 718 alapanyagú tengely esztergálásánál szintúgy nem alakult ki a felületen mintázat, így a felület utólagos polírozására sem volt szükség, ami további megtakarítást jelent. Ezt a tesztet 45 mm/perc vágósebesség, 0.25 mm fogásmélység és 0.1 mm/fordulat előtolás mellett végezték el.

A Sumitomo az ACE COAT AC630 lapkáit a Super ZX többrétegű nano TiAiN és AlCrN bevonatú AC510U/AC520U sorozattal kombinálva a felületi keménység már közelíti a köbös polikristályos bórnitridét (CBN), amihez a legújabb fejlesztésű NEG és NEF forgácstörő geometriákat társítva olyan lapkákat kapunk, melyek rendkívül sokoldalúak és kiemelkedően jó forgácskezelést biztosítanak.

forrás: mtdcnc.com