Revolverbefogók áttekintése eszterga-marókhoz

Szerszámgépgyártótól függetlenül, alapvetően két népszerű revolverbefogó kialakítás létezik az eszterga-marók esetében: BMT vagy VDI. Némely gyártó, mint például a Hurco, a gépeihez mindkét revolverkonfigurációt elérhetővé teszi, habár általában a gépeket a piac egyes régióinak megfelelően egységesítik.

A BMT (Base Mounted Turret) konfiguráció általánosságban szilárdabbnak mondható. A BMT befogó a revolver homlokfelületére rögzül négy belső kulcsnyílású csavarral és a pozicionálást a homlokfelületen elhelyezett további rögzítő csapok biztosítják. Ezeknek a csapoknak köszönhetően nem szükséges a szerszámtartó pontos pozicionálása, amely a VDI szerszámtartóknál legtöbbször elkerülhetetlen.

VDI (bal) és BMT (jobb) revolverbefogók

VDI (bal) és BMT (jobb) revolverbefogók

A VDI (Verein Deutcher Ingenieure) befogóknak ezzel szemben fogazott tengelye van, amely a revolver homlokfelületének nyílásába illeszkedik. Az egyes szerszámokat egy-egy a revolver belsejében található fogazott csatlakozó alkatrész tartja. Amikor egy imbuszkulccsal a revolver homlokfelületén található rögzítő csavart meghúzzuk, akkor egy mechanizmus rászorul a szerszámra és biztosan tartja a helyén. A befogó elfordulását egy a revolveren található szeg akadályozza meg.

A BMT revolvertől eltérően a VDI szerszámbefogók lehetnek a revolver palástján vagy a homlokfelületén is, az adott szerszámgép konfiguráció igényeinek megfelelően. Ugyanakkor a VDI rendszer egy másik fontos jellemzője, hogy felszereléskor tökéletesen egyenesen kell pozícionálni a befogókat, ami a beállási folyamatot nehézkesebbé teszi.

A VDI rendszerű befogók elhelyezhetők a revolver palástján és a homlokfelületén is

A VDI rendszerű befogók elhelyezhetők a revolver palástján és a homlokfelületén is

A befogó kialakítása és a szerszám tengely körüli elfordulásának problémája miatt a VDI revolverbefogók egy külön mechanizmussal vannak felszerelve, ami a kezelő munkáját hivatott megkönnyíteni a beállás során. Érdemes megjegyezni, hogy a tökéletes pozícionálás nem csak azt biztosítja, hogy a szerszámok egy síkban vannak, amikor a munkadarabbal érintkeznek, hanem olyan mértékben növelik a pontosságot, ahogy az a BMT szerszámbefogókkal nem lehetséges. A BMT rendszerű szerszámbefogóknál, ha a tartót egyszer felszerelték és rögzítették a csapokkal, a szerszámot nem lehet finoman igazítani a pontosság növelésének érdekében.

forrás: blog.hurco.com

Megosztás
[
    ]