METAV 2014 – a gyártástechnológia nemzetközi szakértőinek vonzó szakmai seregszemléje

MetavLogo2014

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel üdvözlöm Önöket a METAV 2014 szakvásár alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen. Örömmel üdvözöljük Önöket, és hogy tájékoztathatjuk Önöket a jövő évi METAV-ról.

A METAV Nemzetközi Gyártástechnológiai és Automatizálási Szakvásárt 2014. március 11.-e és 15.-e között rendezik Düsseldorfban. Seregszemlénk kihagyhatatlan a gyártástechnológiai szakemberek vásárnaptárából. A METAV 2008 óta kétévente mutatja be az átfogó gyártástechnológiai folyamatok gépeit, gyártási rendszereit és megoldásait, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat. A kiemelt kínálati csoportok közé tartoznak a forgácsoló és alakító szerszámgépek, a gyártórendszerek, a precíziós szerszámok, az automatizált anyagmozgatás, a számítógépes technológia, az ipari elektronika és a kiegészítő termékek. A termékcsoportok szerinti egyértelmű tagolással a METAV átfogó képet nyújt a modern gyártástechnológiáról. A rendező a VDW (a Német Szerszámgépgyárak Egyesülete), együttműködésben a Messe Düsseldorf vásártársasággal és a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége precíziós szerszámok tagozatával mint szakmai védnökkel.

A megelőző METAV-ra 2012-ben 26 ország mintegy 700 kiállítója mutatta be újdonságait mintegy 36.000 négyzetméternyi nettó kiállítási területen. A kiállítók mintegy 30 százaléka Németországon kívülről érkezett.

A METAV kiállítói a szakvásárt főként értékesítési platformnak és kapcsolatbörzének tekintik az új megrendelők felé. A 2012-es látogatói felmérése szerint a látogatók 45 százaléka fordult meg először a METAV-on. Ez több mint 18 000 potenciális új vevőt, akivel a kiállítók felvehetik a kapcsolatot. A gazdag kiállítási programot kínáló év első fontos rendezvényeként a METAV ez fontos fokmérője annak, hogy terveznek-e  beruházni a vevők. A METAV látogatóinak több mint 60 százaléka dönt a vállalata beruházásairól a 2012-es felmérés tanúsága szerint.

Hatalmas vevőpotenciál a METAV vonzáskörzetében

Dr.Willfred Schaefer, VDW ügyvezető igazgatója

Dr.Willfred Schaefer, VDW ügyvezető igazgatója

A METAV Németországgal és a szomszédos országokkal Európa egyik legnagyobb horderejű gazdasági térségét célozza meg. Északrajna-Vesztfália tartomány és a Benelux államok önmagában is hatalmas potenciált kínálnak a METAV kiállítóinak. A szerszámgépipar felhasználói közül több mint 11 500 található a szakvásár közvetlen vonzáskörzetében; közéjük tartozik a szerszámgépipar számos legnagyobb vevője, mint a Ford, a Volkswagen, a Siemens, a Thyssen Krupp, a Claas, a Deutz és számos más vállalat. Ez az iparág 275 milliárd euró árbevételt és több mint 900 000 foglalkoztatottat jelent. Átlagosan több mint 140 fő dolgozik egy vállalatnál. A METAV éppen ennek a célcsoportnak kínál ideális platformon a közvetlen szomszédságban, hogy tájékozódjanak a gyártástechnológiai gyártók innovációjáról, továbbfejlesztéseikről és kompetenciáiról, közvetlenül összevethessék azokat, valamint a szakértőkkel folytatott személyes tárgyalások során vitatkozzanak a hatékony termelésről.

A METAV látogatóinak közel 60 százaléka iparvállalatoktól érkezik. A seregszemle elsősorban a gép- és berendezésgyártók, az autóipar és beszállítóik, a fémmegmunkálás és fémfeldolgozás gyártástechnológiai szakembereit a vas-, acél- színesfém- és lemezmegmunkálás területéről, valamint az elektrotechnikai és elektronikai iparból, a repülőgép- és űriparból, a vasúti járműgyártásból, az orvostechnikából,a finommechanikából, az optika területéről és számos más iparágból. A megelőző 2012-es METAV mintegy 40 000 látogatót vonzott 70 országból Düsseldorfba. A Németországon kívüli résztvevők aránya tíz százalék volt. A legtöbb külföldi látogató Hollandiából, Belgiumból, Ausztriából és Lengyelországból érkezett.

A METAV látogatói gépeket akarnak venni

A METAV szakvásárt első sorban a német és az európai ipar döntésekért felelős vezetői látogatják. A 2012-es METAV látogatóinak több mint három ötöde úgy nyilatkozott a látogatói felmérésben, hogy a saját vállalatuknál ők hozzák a döntést a beruházásokról, illetve hogy részt vesznek a döntésben. A látogatók mintegy harmada konkrét beruházási szándékkal érkezett a METAV-ra. A Németországon kívüli látogatók körében ez az arány egyenesen 42 százalékos. A beruházást tervező gyártástechnológiai szakemberek több mint háromnegyede konkrét berendezéseket kíván beszerezni.

2014-re fellendülést várnak az európai gazdaságban

Ez európai gazdasági környezet ezért meghatározó a rendezvény sikeréhez. A 2013-as évet az átmenet évének tekintik, amelyben megőrzik a gazdasági növekedés magas színvonalát. 2014-re a gazdaságkutatók ismét nagyobb lendületre és növekedésre számítanak a bruttó hazai össztermék, az ipari termelés és a beruházások tekintetében. A szerszámgépipar fontos európai felvevőpiacainak beruházásai az előrejelzések szerint ismét emelkednek, 6,2 százalékkal az európai gazdasági fejlődés motorja és legnagyobb piaca, a németországi piac válsága óta. Ennek megfelelően a beruházások növekedésére irányuló várakozások még magasabbak. Főként az egyéb járműgyártásban – a repülőgép-, vasútijármű- és hajógyártásban -, az orvostechnikában és az optikai iparban, valamint a gépgyártásban terveznek az átlagosat meghaladó beruházásokat. Ezeket a beruházási szándékokat ugyan nem lehet egy az egyben a szerszámgép-felhasználásra átültetni, de 2014-ben ezen a téren is trendforduló várható. A folyó évben Európában 4,7 százalékosra és Németországban 1,9 százalékosra előre jelzett visszaesést követően a felhasználás 2014-ben a várakozások szerint Európában 4,6 százalékkal és Németországban 3,2 százalékkal emelkedik. Az ekkor 15,7 milliárd euróra várt európai szerszámgép-felhasználásból harmadrészben részesülő és ezért fajsúlyos német piac ezért hozzájárul a várt fellendüléshez.

A már említett ágazatok európai vásárlói számára a METAV 2014 szakvásárt pontosan a megfelelő időpontban rendezik. A seregszemle átfogó képet nyújt a gyártástechnológia legújabb fejlesztéseiről, és lehetővé teszi, hogy a küszöbön álló beruházási döntéseket a legújabb információk és az aktuális innovációk alapján hozzák meg.

A fémmegmunkálásban Magyarországon a német technológiát részesítik előnyben

Messe Dusseldorf

Messe Dusseldorf

A szerszámgépek fontos vevői Magyarországon 18,2 százalékkal tervezik növelni a beruházásokat. Ezen belül kiemelten aktív a gépgyártás és az autóipar. Az előrejelzések szerint szerszámgépek felhasználása is emelkedik. Az Oxford Economics gazdaságkutatói 7,8 százalékos növekedéssel számolnak. A magyar vevők ezért a düsseldorfi METAV-ot a küszöbön álló beruházási döntésekhez kapcsolódó tájékozódásra kívánják használni.

A magyar szerszámgép-felhasználás több mint négyötöde importból származik. Németország sok éve a legfontosabb szállító a 2012-es évben márt 58 százalékos részesedéssel, messze megelőzve Csehországot és Japánt. A gépbehozatal 200 millió eurót tett ki. Ez az előző évhez mérten a volumen megkétszerezését jelenti. Magyarország ezzel 2012-ben a német szerszámgépek nemzeti felvevőpiacai között a kilencedik helyen állt. Az üzletmenet 2013-ban is eddig kedvező volt. Az év első hat hónapjában a német szállítások volumene 80 százalékkal nőtt. A rövid távú kilátások azonban vegyesek. Ezt igazolta a magyarországi megrendelések két számjegyű csökkenése is. A német kivitel a technológia széles skálájára terjed ki, amelyen belül a megmunkáló központok jelentik a fő hangsúlyt.

A METAV a Metal meets Medical különbemutatót az orvostechnikai generatív eljárások témakörével egészíti ki

A METAV szakvásár már 2010 óta szólítja meg rendszeresen a „Metal meets Medical“ különbemutatóval az orvostechnika területét. Ezt a területet a finommechanika és az optika körébe sorolják, amely a teljes szerszámgépgyártás 4-5 százalékát veszi fel és lendületes növekedést mutat, ezzel pedig vonzó felvevőpiaca a szerszámgépiparnak. Ezen kívül az összetett termékekkel és magas minőségi követelményekkel kiemelten nagy kihívást jelent a szerszámgépipar kompetenciájának. Az ipari tömeggyártás és ezzel az orvostechnikai termékek gyártása tekintetében egyre fontosabbak az úgynevezett generatív eljárások, amelyeket a köznyelvben gyakorta emlegetnek 3D-nyomtatás néven is.

Annak érdekében, hogy a generatív eljárások vagy az „additív gyártás” a METAV kínálatában láthatóan is meggyökerezzenek, a VDW idén szeptemberben stratégiai együttműködésről állapodott meg az erfurti vásártársasággal. Egy átmeneti időszakot követően két erfurti rendezvényt, a Rapid.Tech-t és a FabCon 3D-t is integrálják a METAV-ba. A Rapid.Tech a tudomány és az ipari gyakorlat szoros eszmecseréjét képezve tíz évben szolgál tájékoztatással az „additív gyártás” fejlődéséről. A FabCon 3D először 2013-ban karolta fel sikeresen ezt a témakört a fogyasztási javak oldaláról. A METAV 2014 keretében tervezik, hogy a Metal meets Medical különbemutatóba bevonják a Rapid.Tech-et is egy színvonalas előadás-sorozat keretében.

A Metal meets Medical különbemutató ezen túlmenően a legújabb megoldásokat mutatja be a fogászat, az implantátumok, a sebészeti eszközök és a formakészítés területén, összekapcsolva ezeket a folyamatbiztonság, a miniatürizálás és a pontosság témakörével. A célkitűzés az, hogy az orvostechnika témakörét a látogatók számára még szélesebb körben és érdekesebben mutassák be. A bemutatón a géptől a szerszámokon és részegységeken át a méréstechnikáig a teljes folyamatláncot mutatják be. A koncepció élénk keresletnek örvend. A különbemutatón többek között olyan neves vállalatok vesznek részt, mint a DMG, a Siemens, a Renishaw, az Agie Charmilles, a Citizen, a CAD/CAM területet kiszolgáló Delcam, a Fuchs hűtő- és kenőanyaggyártó, a Darmstadti Műegyetem Termelésirányítási, Technológiai és Szerszámgép-Intézete.

 forrás: messe-dusseldorf.de