Kompakt nagy teljesítményű CNC szabványos sínre szerelve

A 2013-as EMO kiállításon a Beckhoff az új egységes modulokból felépülő, könnyedén bővíthető CNC csomagját mutatta be. A számítógép alapú rendszer nyitottsága lehetővé teszi, hogy a felhasználók a saját tapasztalataikat beépítsék a létező megoldásokba. A vezérlőszoftver olyan nagyteljesítményű számítógépeken fut, mint például a Beckhoff CX2000 sorozatának beágyazott számítógépei. Annak lehetősége, hogy a szoftver minden rendelkezésre álló processzoridőt a szerszámgép vezérlésére használjon, biztosítja a magok optimális kihasználtságát és pénzt takarít meg, hiszen minden számítás elvégzéséhez egyetlen berendezés elegendő. A hajtás bővíthetősége teszi teljessé az új CNC csomagot, az AX5000 sorozat alapfelszereléséhez tartozó erőteljes szervomotorokon túl további hajtóművek is felszerelhetőek.

A CX2040 beágyazott számítógépével a több-magos lehetőségeket hozta magával.

A CX2040 beágyazott számítógépével a több-magos lehetőségeket hozta magával.

A PC-alapú vezérléssel a Beckhoff egy nyitott megoldást kínál, amely kiválóan bővíthető mind szoftver, mind hardver tekintetében, így minden feladathoz hozzáigazítható annak bonyolultsága szerint. Az integrált TwinCAT automatizálási szoftver egy univerzális eszközt biztosít, így a gép kezelését lényegesen egyszerűbbé teszi. A használt nagyteljesítményű számítógépes hardvernek köszönhetően minden funkciót egyetlen berendezés lát el; nincs szükség külön PLC-re, mozgásvezérlő- és CNC-egységre, valamint biztonsági és mérőberendezésekre sem, ezen túl képes az állapot-megfigyelés, az energiagazdálkodás és a szimulációk futtatásának feladatait is ellátni.

Beágyazott számítógép: többmagos processzorok szabványos DIN sínre szerelve

A többmagos processzorokkal felszerelt, mind erőforrások, mind ki- és bemeneti interfészek tekintetében könnyedén bővíthető számítógéppel, a CX2000 sorozat tagjai nagyfokú alkalmazkodóképességet és teljesítményt biztosítanak a DIN szabványnak megfelelő környezetben. A beágyazott számítógépet masszív fémház védi, a házban a szerszámgép igényeinek megfelelő teljesítményű processzor kap helyet: Intel® Celeron® 1.4 GHz single-core a CX2020-hoz, Intel® Core™ i7 1.5 GHz dual-core a CX2030-hoz és Intel® Core™ i7 2.1 GHz quad-core jár CX2040-hez. Kimondhatjuk, hogy a CX2000-es sorozat számítógépei akkora teljesítménnyel rendelkeznek, amit eddig ezen a területen csak ipari számítógépekkel lehetett elérni.

Többmagos processzor támogatás a TwinCAT rendszerben

A CX2000 sorozat többmagos processzorokra épülő rendszere az ellátott funkciókat, mint a PLC és CNC vagy állapot-megfigyelés, külön processzormaggal végzi, így lehetővé teszi a számítógép teljesítményének teljes kihasználását a szerszámgép automatizálásához. Az „elszigetelt processzormagok” opcióval a többmagos CPU egyes magjait a TwinCAT szoftver számára lehet lefoglalni, viszont az elszigetelt magok az operációs rendszer szemszögéből láthatatlanok lesznek. Mondani sem kell, hogy a TwinCAT 3 hatékony megoldást kínál a különböző feladatok szétosztásához a különböző munkaterületeknek szentelt processzormagok között.

Tervezés a TwinCAT rendszerrel

A tény, hogy az input/output interfészek, a PLC és CNC valamint a biztonsági rendszer feladatát egyetlen berendezés látja el, jelentős mértékben csökkenti a tervezés költségeit. Nincs szükség több különböző szoftverre, egyedül az integrált Microsoft Visual Studio® -ra van szükség, amelynek összes előnye teljesen kihasználható. Például minden konfigurált adatot és az egész programot is el lehet menteni és módosítani egyetlen forráskódot használó fejlesztőszoftver keretein belül. A szerszámgép állapotának a beépített valósidejű mérőműszerekkel történő felmérése nagyban leegyszerűsíti a gép üzembe helyezését és karbantartását.

A TwinCAT 3 különböző, a CNC gépek igényei szerint kialakított interfészek széles tárát kínálja. A Microsoft Visual Studio® átalakító- és vezérlőprogramok írására is alkalmas, például C vagy C++ nyelven, amelyek a már létező programok kiegészítésének vagy helyettesítésének céljára használhatóak. Mindez azt jelenti, hogy az ügyfelek saját tapasztalatai, kipróbált módszerei könnyedén beépíthetőek egyetlen szabály betartása mellett: a felhasználó által bevitt programmoduloknak a TcCom (TwinCAT Component Object Model) specifikációi szerint kell felépülnie, hogy garantáltan illeszkedjenek a TwinCAT rendszerkörnyezetbe. A fejlesztést praktikus varázslók teszik egyszerűbbé és gyorsabbá, az üzembe helyezést debuggerek segítik.

Kompakt hajtástechnológia az „Egykábeles Technológiával”

A TwinCAT vezérlőrendszer több különböző hajtás kombinálására is alkalmas: az EL7201-0010 szervo terminál magában egyesít egy szervomotort és egy szabványos terminál házat, valamint támogatja az Egykábeles Technológia (OCT – One Cable Technology) használatát az AM81xx szervomotorok kategóriájában. Az OCT megoldásnál a tápellátás és kommunikációs rendszer egyetlen szabványos motorkábelben kapott helyet, így az anyag és üzembe helyezési költség kisebb, és a vezetékek telepítése is egyszerűbb. Ez a kompakt hajtási megoldás a különösen dinamikus pozicionálási feladatoknál teljesít kimagaslóan.

További információ

Beckhoff honlapján

Megosztás
[
    ]