Eplm trends 2013 az Enterprise Group jóvoltából

Kopaszi Gát

A CAD/CAM/CAE/PLM szektor szeptemberi rendezvénysorozatát az Enterprise Group nyitotta, mely nagyon kellemes Duna-parti környezetben, a Kopaszi Gát ÖbölHáz rendezvényközpontjában zajlott 2013 szeptember 18-án. A város zajától távol megtartott esemény egy plenáris részből és két szakmai szekcióból állt, melyek a  Solid Edge-ről, valamint a Vero CAM megoldásokról (Edgecam, Radan, Alphacam) szóltak.

A PLM szekciót Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A Siemens előadói tovább színesítették a programot. Köszöntőt mondott a Siemens PLM Software régió managere, Rene Zahradnik, aki az idei év fejlesztéseiről beszélt. Edge Vándorkupákat vehettek át a korábban meghirdetett szakmai versenyre benyújtott legjobb pályázatok készítői.

Továbbiakban a Teamcenterről tartott előadást Eduard Marfa, a Siemens PLM Software, EMEA Teamcenter marketing igazgatója. Elmondta, a Teamcenter összekapcsolja a termékéletciklus minden résztvevőjét egy olyan forráson, ahol minden termék- és folyamat információ elérhető. A Teamcenter minden részletre kiterjedő PLM megoldás portfóliója nagy rugalmasságot ad a felhasználóknak a megfelelő együttműködő megoldások kiválasztásában, amelyekre a vállalatoknak valóban szüksége van.

Eduard Marfa, a Siemens PLM Software, EMEA teamcenter marketing igazgatója

Eduard Marfa, a Siemens PLM Software, EMEA teamcenter marketing igazgatója

Rövidebb kávészünet után folytatódtak a szakmai szekciók, a Solid Edge és a Vero CAM megoldások bemutatásával. A Solid Edge részlegen az ST6 újdonságait és a Solid Edge SP-t mutatták be.

Fő témája a szakmai szekciónak a Solid Edge ST6 tervezési teljesítményt növelő módszerek bemutatása valós, magyar ipari példákkal, a modellezés technikától függetlenül, a tervezési szabadság megőrzése mellett. Továbbá a gyártás Solid Edge adatok alapján, valamint szoftver, ember, gép – HP munkaállomások, valamint a Solid Edge tervadataira épülő, komplex, iparág specifikus megoldások a tervezés, vizualizáció-és dokumentáció-készítés területein.  A Solid Edge fejlesztői idén a szinkronmodellezés fejlesztésére fordították legtöbb erőforrást. Az ST6-os verzióba kb. 1300, felhasználók által kért, újdonság került. A fejlesztés fő területei; a bonyolult alkatrészek, az automatizálás optimalizálása, tervezés kezelő szoftverek fejlesztése és a CAD rendszerek szinkronizálása, a hiánytalan adatok átvétele egyik programból a másikba.

Teamcenter PLM PlatformAz előadók kihangsúlyozták a felületek jobb tervezhetőségét is, a különböző modulok éleinek és a folyamatos felületek kialakítását. Négyszer gyorsabb lett a felületkezelés –tervezés és modellezés. A lemezek dombornyomása is ötször olyan gyorsan létrehozható lesz, mint az előző verzióban.

A termelékenység javításán is sokat fáradoztak idén a Siemensnél- , kétszer gyorsabb ablakkitöltés és törlési lehetőségek állnak a rendelkezésre. Lehetőség van az egyszerűsített tervezésre és az összeállítás elkészítésére is. Hatékonyan lehet milliós darab számú terméket/alkatrészt gyártani e fejlesztésnek köszönhetően. Automatizált a vonalazás, könnyen lehet elmozdítani és visszaigazítani a tételeket. A méretek javítását egyetlen kattintással lehet rendezni. Az ST5-öt az Ipad-hoz igazították, az ST6-ot Android eszközökre is kiterjesztették.

Solid Edge ST6

Rajzok megtekintése már hordozható eszközökön, menet közben is megtekinthető. Az információ megosztására lehetőség van YouTube-on és a közösségi média egyéb felületein is, de ha a felhasználók nem igénylik, akár ki is iktathatják. A fejlesztéseknek köszönhetően jobb lett a kezelőfelület, gyorsabb a tervezés ebből kifolyólag a profit is hamarabb jelentkezhet. A 2D-s rajzokat 3D-ben is fel lehet használni. Gyorsabbá vált az alkatrészek méreteinek optimalizálása, mely eddig időigényes folyamat volt. A valós tesztelés előtt meghatározható, hogy az alkatrész alapanyaga megfelel-e a követelményeknek. A virtuális elemzésnek köszönhetően számos anyagtípus tesztelhető, jelentős költségeket megtakarítva.

Solid Edge SP

10 éves tapasztalatra épül a szoftver fejlesztése, mely gyorsabb és sokkal vizuálisabb, mint az eddigi verziók. Más CAD rendszerekből gyorsan és hatékonyan vehető át adat, a különböző beállítások is átültethetők egyik szoftverből a másikba. A fejlett szinkronizálás lehetősége sokat lendített a szoftverek közötti kommunikációban, az importált adatokat hatszor gyorsabban lehet átvenni SP-vel.

Vero Cam

A Vero CAM szekció keretében gyors áttekintést láthattunk a Vero CAM portfóliójáról, majd a termékcsalád Magyarországon forgalmazott elemei kerültek részletesebb bemutatásra. Az érdeklők arányának megfelelően legnagyobb hangsúlyt az Edgecam szoftver kapta, míg a Radan és Alphacam szoftverek esetében csak egy rövid áttekintésre került sor. A Edgecam szakmai bemutatók mellet, a szakmai oktatásból érkezett vendégelőadó előadásában szó volt az Edgecam oktatásban betöltött szerepéről is, és a Radan és Alphacam szoftverek lehetőségeiről ezen a területen.

rendezveny

Az Edgecam szakmai bemutatóin belül az láthattuk aktuális 2013 R2 verzió mind az alkatrészmarás mind az esztergálás programozását érintő újdonságait, majd bemutatták a verzió legjelentősebb fejlesztését, az új Workflow munkafolyamat szemléletű lehetőségeit, mely a leghatékonyabb megoldást nyújtja egyszerű alkatrészek automatikus programozásához.

Az Edgecam szakmai bemutatása a bonyolult alkatrészek megmunkálásával zárul, mely keretében a 3D-s formafelület marást és az új huzalos szikraforgácsoló modult ismerhettük meg, valamint élménybeszámolót hallhattunk az idei évben útjára indított „EDGE Vándorkupa” gyártásáról, áttekintve annak 3+2 és szimultán 5-tengelyes programozási lépéseit.

Annak érdekében, hogy a CAM szekciót választók sem maradjanak le teljesen a Solid Edge és egyéb kiegészítő megoldások bemutatásáról, ebben a szekcióban is bemutatásra kerültek azok a megoldások, amik gyártó cégek számára is nélkülözhetetlenek.

Az idő rövidsége miatt a Radan rendszerről csak egy rövid áttekintést kaptunk, amely a szoftver automatizálási lehetőségeit mutatta be, nem csupán a nagy hatékonyságú táblakiosztás, de a rugalmas importadat kezelés és dokumentálás területén is, míg az Alphacam esetében, azt a fémipari CAM rendszerektől megkülönböztető speciális fa-és kőipari eszközökről esett szó.

A programozás segítő Workflow mellett az Edgecam 2013 R2 sok egyéb új és továbbfejlesztett funkciót tartalmaz, például négy revolver egyidejű támogatását, a gyorsabb szimulációt, a párbeszédablakok korszerű új megjelenését, az ingyenes CAD fájl betöltőket a testmodellezőbe, és a huzalszikra alaksajátosság kereső fejlesztéseit. Az új eszközök segítséget nyújtanak az alkatrész betöltésében és pozicionálásában, a megmunkálási mód és a megfelelő szerszámgép kiválasztásában, egyedi elő gyártmány definiálásában, vagy előgyártmány választásban adatbázisból, készülékek importálásában, szerszámgép és szerszámkészlet kiválasztásában és a stratégiák kezelésében a megmunkálás automatizálásához. A Workflow minden egyes fázisában döntéseket hoz vagy javaslatokat tesz, hogyan lehet a megmunkálási célt leggyorsabban és a leghatékonyabban elérni. Ugyanakkor a felhasználó a döntéseket szükség esetén könnyen felülírhatja, ezáltal a teljes folyamat felügyelhetővé és rugalmassá válik.

eplmtrends2013

Radan 2014

Jelentős fejlesztések történtek a szimuláció és a megmunkálási idő számítása területén, mivel a megmunkálási sorrend helyére lettek átcsoportosítva, ahelyett, hogy a generált NC-kód alapján kerülnének meghatározásra. A grafikus szimuláció már tartalmazza, mely szerszám végzett az összes műveletével, valamint, hogy mekkora előtolással és gyorsulással dolgozik. A 3D munkamenet fejlesztéseinek köszönhetően jóval kevesebb egérkattintást igényel, ami kevesebb időt és kevesebb hibát eredményez. Egy darab esetén mindössze 3-4 kattintás szükséges. Hasonló automatizáltság jellemzi a nagyobb összeállítások kezelését is.

Alphacam

Az esztergálás új funkcionalitással bővült, mivel már támogatja az alsó revolverfej leszúrási műveletét is, valamint a Project Manager-ben szerkeszthetővé vált a fogásvétel és szerszámkilépés a kiegyensúlyozott simításért, továbbá egy új szögmegadási funkció is rendelkezésre áll az automatikus fogásvétel és szerszámkilépés meghatározására. A esztergaszerszámok kezelése is egyszerűbbé vált, valamint a különböző revolvertípusok, Y- és B-tengelyek is teljes értékűen programozhatók. Az új verzió 3D megmunkálások még kiterjedtebb támogatását nyújtja, akár a háttérben is futtathatók, megállíthatók, valamint egyszerre több is, szimultán futtatható. A megmunkálások ablakában ellenőrizhetők, megállíthatók, az esetleges paraméter javítása után újraindíthatók. További fejlesztések a szerszámválasztás, a CDM és az APM területén segítik a felhasználók mindennapi munkáját.

A rendezvény, melyen rengeteg újdonsággal ismerkedhettek meg a résztvevők, nyereményjátékkal és állófogadásos ebéddel zárult a gyönyörű környezetben.

További információ:

Enterprise Group Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]