CAM tippek #1 – ívelt gyorsjárati átlépések

G00

A modern CAM rendszerekben elterjedt megmunkálási időcsökkentő módszer, hogy a szerszámpálya szegmensek közötti átlépéseket nem egy relatív biztonsági magasságon történő állandó Z magasságon számítják, hanem a munkadarabot biztonsági távolságra elkerülő, több egyenes szakaszból álló, optimálisan simuló vonalakon.

Ezek az átlépések olyan mozgásokat tartalmaznak, melyeknél a marógép mind három tengelye mozog gyorsjárati mozgásban. A CAM rendszerekben a régebbi állandó Z magasságban történő átlépésekhez szokás volt olyan posztprocesszort alkalmazni, ahol ezeket a mozgásokat G00 mozgásokkal adta ki a rendszer, hiszen azok csak XY mozgást tartalmaztak az átlépéskor. Így ezen mozgások során a G00 mozgás „pontatlanságából” eredő hibák nem okoztak ütközést.

G01

Az újfajta, több egyenes szakaszból álló, 3 tengelyes gyorsjárati mozgások azonban könnyen meglepetéseket okozhatnak abban az esetben, ha a CAM rendszerünk posztprocesszora azt továbbra is G00 mozgással adja ki!

Hiszen ebben az esetben nem minden gépnél biztosított, hogy a G00 mozgást ténylegesen egyenes vonalban teszi meg két pont között, így szerencsétlen esetekben akár szerszámtörés is előfordulhat, ha a „nem tervezett” gépi mozgások során a szerszám pályája ütközik a darabbal.

Ezért az ilyen mozgások alkalmazása esetén javasolt a CAM rendszerünk posztprocesszorának felülvizsgálata, hogy az átlépéseket inkább G01, lineáris interpolációs mozgással, egy maximális előtolás mellett végezze el.

További információ

A szerző korábbi cikkei:

Modern nagyoló szerszámpályák I.: Problémák és megoldások
Modern nagyoló szerszámpályák II.: A megoldásokat fejlesztők

Megosztás
[
    ]