AutoCAD vagy AutoCAD LT?

autocad2014badgeMa már egy alap tervezőszoftver megvásárlása komoly beruházást jelent egy tervező cégnek. Azok a korábbi várakozások, hogy idővel a CAD szoftverek ára jelentősen csökkenni fog, esetleg a magánfelhasználók számára is elérhetővé válik, illúziónak bizonyultak.

Be kell látnunk, hogy egy nagyon specializált, mérnöki, tervezői piac eszközeinek ára csak relatív lesz olcsóbb, nevezetesen az egyes funkciókra vetített ár tekintetében. Ha összehasonlítjuk az egymást követő AutoCAD verziók bővülő funkcionalitását, akkor nem nagyon lehet okunk panaszra.

Ugyanakkor fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy szükségünk van-e ezen funkcionalitás teljességére, vagy a napi feladataink elvégzéséhez elégséges-e ezeknek funkcióknak egy korlátozottabb választéka? Tényleg szükségünk van-e az AutoCAD-re, vagy a feladatainkat egy AutoCAD LT is képes lenne-e elvégezni?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, az alapján, hogy milyen jellegű tervezési, szerkesztési munkára használja az AutoCAD-et. Mi csak abban segíthetünk, hogy a szerkesztési munkafolyamat főbb elemeit alapul vége hasonlítjuk össze a két változatot, a részletes, funkcionális elvárásokat mindenki saját magának kell összeállítania, ami alapján eldöntheti, hogy mekkora beruházásban kell gondolkodnia.

Egy cikk keretében nem vállalkozhatunk teljes összehasonlításra, hiszen azzal mindkét változat teljes dokumentációját át kellene tekintenünk, azonban egy rövid áttekintő keretében sorra vehetjük a leglényegesebb eltéréseket.

1. A felhasználói felület

Bár a felhasználói felület nem része a szerkesztési funkcionalitásnak, de a szoftver hatékony használatánál kulcsszerepe van. Itt csak jó hírrel szolgálhatunk, hiszen az AutoCAD és az AutoCAD LT felhasználói felülete szinte teljesen azonos. Egyedüli kivétel a térbeli navigációt segítő ViewCube, és modellterek váltására szolgáló In-canvas vezélők (In-canvas controls). Ezeket hiába keressük az AutoCAD LT-ben, de bizonyosan állíthatjuk, hogy a 2D szerkesztés során keveseknek fog hiányozni.

Autocad felhasználói felület

2. Szerkesztés és modellezés

Bár a 3D mérnöki tervezés és megjelenítés területén az AutoCAD nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, sokan még ma is 2D tervdokumentálásra használják az AutoCAD-et. Amennyiben Ön ez utóbbi kategóriába tartozik, akkor a jó hír, hogy az AutoCAD LT tökéletesen ki fogja elégíteni az igényeit. Az AutoCAD LT 2D szerkesztési funkcionalitása teljes egészében megegyezik az AutoCAD nyújtotta lehetőségekkel.

Autocad szerkesztés

Ugyanakkor, ha test vagy felületmodellekkel, esetleg pontfelhőkkel kell dolgoznia, az eredményt térben kell megjelenítenie, anyagok és megvilágítás is szerepet játszik a tervezésben, akkor viszont az AutoCAD mellett kell döntenie.

Autocad modellezés

Megtalálhatjuk viszont Az AutoCAD LT-ben az összes olyan felhasználói felület fejlesztést amely a 2014 verzióban jelent meg, a több fájl megnyitásakor a füleket, a parancssor fejlesztéseit, az asszociatív tömböket, külső referenciákat, stb.

Új AutoCAD LT most kedvezőbb áron, és 200 EUR megtakarítással; AutoCAD LT 2014 frissítés 20% kedvezménnyel!
A legjobb ár-érték aránnyal vásárolhatja meg 2D tervezési eszköze legújabb verzióját. További információ itt 

3. Tervdokumentáció

A tervdokumentációs funkcionalitás területén már vegyesebb a kép. A legnyomósabb érv az AutoCAD mellett az AutoCAD Express Tools elérhetősége, amely az AutoCAD LT változatban nem áll rendelkezésünkre. Ez a hasznos kiegészítő funkciók könyvtára, amelyben az AutoCAD hatékonyságának növelésére kifejlesztett eszközök találhatók. Ezek egyszerűen használhatók, könnyen beépíthetők a menükbe és eszköztárakba, és a meglévő funkciók bővített választékát tartalmazzák, beleértve a méretezést, a rajzolást, az objektumok kijelölését és módosítását.
Autocad tervdokumentáció

Lévén az AutoCAD LT egy 2D szerkesztő szoftver, természetesen hiányoznak belőle a 3D tervdokumentálást célzó eszközök is, mint például a 3D modellből generált metszetek készítésének lehetősége. Ez azonban, ha amúgy is síkban dolgozik, nem fog nagy hiányérzetet kelteni.

Ami viszont komoly mérlegelést igényel, az a parametrikus tervezés, szerkesztés lehetősége. Ezt a funkcionalitást a síkbeli szerkesztés során is nagyon kihasználhatjuk, úgyhogy amennyiben a tervezés, szerkesztés során sok változó paraméterrel dolgozik, vagy alternatívákban kell gondolkodnia, akkor komolyan kell mérlegelnie a teljes AutoCAD-et.

AutoCAD LT tervdokumentáció

Szintén mérlegelnie kell a Multiline (MLINE) funkció hiányát, ami főleg alaprajzok szerkesztésénél nagyon hatékony eszköz, bár önmagában még nem indokolja a közel négyszeres árkülönbözetet.

Autodesk szakági szoftverek és Suite programcsomagok akár 20% kedvezménnyel. A promóció részletei itt 

4. Webes technológiák, csoportmunka

Itt gyakorlatilag az AutoCAD és az AutoCAD LT közötti különbség csak a 3D modellezés hiányából adódik. Bár mindkét változat ugyanabban a DWG adatmodellben dolgozik, egy 2D rajzból nem lehet szükségünk 3D-s adatok exportálására. Így nem meglepő, hogy az IGES, STL, 3D-DWF stb. export lehetőségek teljesen hiányoznak az AutoCAD LT-ből.

Autocad webes technológiák, csoportmunka

Ezeket kivéve a webes technológiák és a csoportmunka eszközök tekintetében az AutoCAD és az AutoCAD LT teljes mértékben megegyezik. Ugyanúgy használhatjuk az Autodesk 360 szolgáltatásokat, a Design Feed lehetőségeit.

Szerezzen be egy kiválasztott új Autodesk szoftvert, AutoCAD vagy Autodesk Design/Creation programcsomagot és ugyanabból a termékből egy másik licencet ingyen kap. A promóció részletei itt 

5. Testreszabás, továbbfejlesztés

Az Autodesk soha nem csinált titkot abból, hogy az AutoCAD fejlesztői környezetét teljes egészében letiltja az AutoCAD LT alatt, Így hiába keressük az AutoLisp, vagy az ObjectARX környezetet, de még az elemi makrózás (Action recorder) lehetőségét is.
Egyedüli kivétel a felhasználói felület átalakításának lehetősége a “CUI customisation” eszközök segítségével. Ez egyaránt megtalálható mindkét változatban.

Ismerje meg, hogy az AutoCAD 2014 szoftver használatával hogyan érhet el nagyobb termelési hatékonyságot; hogyan takaríthat meg időt; hogyan oszthatja be költségvetését és hogyan oldhatja meg még a legösszetettebb kihívásokat is. Vegyen részt október 16-i AutoCAD 2014 tippek-trükkök online előadásunkon!
Regisztráció itt 

Összegzés

Bár a cikkben a hangsúly egyoldalúan azokon a különbségeken volt, amelyek megtalálhatók az AutoCAD-ben, de hiányoznak az AutoCAD LT-ből, de ez ne zavarja meg józan és objektív mérlegelő képességünket. Ha tekintetbe vesszük a mindkét szoftverben megtalálható kiterjedt tervezői és szerkesztői funkcionalitást, akkor nagyon sok érv szól az AutoCAD LT mellett.

Kifogytál az ötletekből, pedig határidőre el kell készülj a munkáddal? Használd Lynn Allen, az Autodesk műszaki evangelistája által összeállított magyar nyelvű AutoCAD 2014 Tippek-trükkök kézikönyvet. További információ itt 

Megosztás
[
    ]