A TRUMPF tovább erősíti pozícióját a piacon

Nicola Leibinger-Kammüller

Nicola Leibinger-Kammüller

A TRUMPF és a kínai Jiangsu Jinfangyuan CNC Machine Company (JFY) szerszámgépgyártó vállalat hamarosan szoros együttműködésben folytatja tovább tevékenységét: A TRUMPF ugyanis többségi részesedést szerzett a kínai cégben, a részvények megközelítőleg 72%-os felvásárlásával. A bejelentésre a sváb gyökerekkel rendelkező családi vállalkozás éves sajtórendezvényén került sor Ditzingen-ben.

“Egy ilyen nagynevű kínai cég felvásárlása megerősíti a pozíciónkat a világ legfontosabb gépészeti piacán.” – jelentette ki Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF elnöke. “Igen szokatlan, hogy közepes vállalatként lehetőségünk adódott egy ilyen közvetlen befektetésre – főként, hogy gépészetről van szó, amit a kínai kormány kulcsfontosságú területnek minősített.”

A JFY lemezalkatrészek feldolgozására gyárt szerszámgépeket, és termelési kapacitásuk tekintetében a kínai piacon az egyik vezető gépgyártónak számít a stanc- és hajlítógépek területén. Emellett a cég a lézergépek piacán is egyre nagyobb teret hódít magának. A JFY privatizációjára 1997-ben került sor, központja Yangzhou-ban található (Shanghai-tól 300 km-re nyugatra). 2012-ben a cég majdnem
700 alkalmazottat foglalkoztatott, és árbevétele megközelítőleg 70 millió Euró volt.

Többségi tulajdonával a TRUMPF tovább bőviti a már most is jó pozícióját a kínai piacon. Fontos tényező, hogy ezzel a felvásárlással a TRUMPF hozzáférést kap a piac kiemelkedően aktív középső szegmenséhez. “Mi folyamatosan ott akarunk lenni az ügyfeleink mellet, ahogy fejlődnek és technológiai igényeik is egyre növekednek. Az együttműködésnek köszönhetően a TRUMPF és a JFY mostantól sokkal jobb pozícióba kerül a versenytársakkal szemben, mivel minden technológiai szinten tudnak majd gépeket ajánlani ügyfeleiknek.” – mondta Nicola Leibinger-Kamüller.

Kétéves felvásárlási folyamat

A JFY többségi tulajdonrészének felvásárlása egy több mint kétéves folyamat volt, melyben a kínai és német hatóságok is egyaránt támogatólag vettek részt. Kínában a JFY egy elterjedt, neves márka, így az a jövőben is függetlenül, saját név alatt fut majd tovább. Az együttműködés technológiailag fogja erősíteni a JFY-t, és nem mellékesen a TRUMPF nemeztközi pozíciója is nagy segítség lesz a piacon. Beszerzéseiket a TRUMPF és az JFY közösen fogja végezni Kínában, ami jelentős költségmegtakarítást jelent. A JFY operatív irányítása továbbra is annak a csapatnak a kezében lesz, akik már több éve végzik ezt a feladatot, és akik továbbra is megőrzik azokat a részvényeiket, amiket a TRUMPF nem vásárolt meg. A TRUMPF és a JFY nem adott információt a felvásárlási árat illetően.

JFY központi irodája

JFY központi irodája

A TRUMPF és a JFY nem csak a termékek protfóliójában egészíti ki egymást, hanem azonos értékeket is képviselnek a vállalati kultúra tekintetében. Mindkét cég célja, hogy technológiai vezetők legyenek a saját szegmensükben, fontos számukra, hogy hosszú távon gondolkozzanak, folyamatos legyen a fejlődés, és alkalmazottaik munkakörülményei is megfelelőek legyenek.

A JFY felvásárlása egyike azoknak a lépéseknek, amivel a TRUMPF növekedést tervez elérni az ígéretes piacokon a következő évek során. A TRUMPF az előző 2012/13-as költségvetési évben is folytatta a növekedést, eladásai meghaladták a 2,34 milliárd Eurót. Ez a vállalat 90 éves történetének eddigi legnagyobb bevétele. Az előző éves, 2,33 milliárd Eurós bevétellel összehasonlítva majdnem 1%-os növekedést jelent. “A növekedés az előző évhez viszonyítva kicsinek tűnik, de az elmúlt időszak rendkívül nehéz piaci helyzetét figyelembe véve mindenképp örülünk ennek az eredménynek.” – foglalta össze Nicola Leibinger-Kammüller az éves sajtórendezvényen.

A kutatás és fejlesztés bővítése

Miközben a megrendelések száma a 2012/13-as költségvetési évben megegyezett az előző évivel, az adózás előtti eredmény 154 millió Euróra esett vissza (szemben a korábbi év 211 millió Eurójával). Ennek a változásnak az oka a fejlődő szektorokba történő nagymértékű befektetés. A TRUMPF ebben az évben például összesen 211 millió Eurót fektetett a kutatás és fejlesztésbe – nagyjából 9%-os emelkedés az előző évhez képest. Leibinger-Kammüller: “Ez a legnagyobb összeg, amit valaha kutatás és fejlesztésre költöttünk egy évben.”

JFY gyárcsarnok

JFY gyárcsarnok

A TRUMPF a fejlesztési keret megemelése mellett új alkalmazottakat is felvett erre a területre. A költségvetési év végén, 2013 június 30-án összesen 1.430 alkalmazott dolgozott a TRUMPF kutatás és fejlesztési részlegén, ami 6%-os bővítést jelent a korábbi évhez képest. A növekvő ázsiai piacon is 11%-kal több alkalmazott dolgozott az idei évben. Leibinger-Kammüller: “Rövid távon ezek a lépések mind kiadásokat jelentenek, de hosszú távon meg fogják hozni az árukat – és a hosszú távra történő tervezés mindig is nagy erőssége volt a családi vállalkozásoknak.”

Magyar vonatkozású hír az idei sajtóbeszédből:

“Másodrészt most alapítottuk meg a TRUMPF Hungary Kft-t. Már említettem, hogy a piacunk Közép- és Kelet-Európában nagyon dinamikusan fejlődött. Annak érdekében, hogy a pozíciónkat megerősítsük ezen a remek lehetőségekkel kecsegtető területen, a magyar viszonteladónk, a Rábel Kft., teljes részesedését felvásároltuk. A Rábel 1984 óta szolgálta ki a magyar ügyfeleket és értékesítette a TRUMPF szerszámgépeket.Az új leányvállalat, a TRUMPF Hungary Kft, a korábbi 14 munkatársával az eddigi Rábel-telephelyen marad Budapesten. A 2012-es üzleti évben a Rábel Kft. 5,5 millió eurós árbevételt célzott meg. A TRUMPF a 2012/2013-as üzleti évben mintegy 17 millió eurós árbevételt valósított meg Magyarországon.” – mondta Nicola Leibinger-Kammüller

forrás: trumpf.com

További információ:

A TRUMPF hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]