3D nyomtatás segítheti a sportolókat a jövőben

3D nyomtatott markolatok

3D nyomtatott markolatok

A 3D nyomtatás egyre újabb és érdekesebb felhasználási módjaival találkozhatunk a mindennapokban. Mi van azonban az olyan egyedi sportfelszerelések gyártásával, amivel helyzetelőnyhöz lehetne juttatni az atlétákat?

Történetesen Japánban, a Tsukuba Egyetemen éppen ezzel foglalkoznak.

Az egyetem három területen végez élvonalbeli kutatásokat: ezek a sportfelszerelések, az edzéstervek és a sportolók erőnlétének fejlesztése. A Norihisa Fuji professzor által vezetett kutatócsoport az egyetem Testnevelési tanszékénél fejleszt a japán vívó-válogatott számára egyedi felszereléseket, amelyek már hozzásegítették a csapatot egy ezüstéremhez a 2012-es londoni olimpián.

A vívótőr legfontosabb része a markolat. A vívó ennél fogva tartja a tőrt, így ennek tökéletesen illeszkednie kell a kezébe; a legkisebb változás a formájában is hatással lehet a versenyző mozgására. A legcsekélyebb eltérés a tökéletestől a győzelem és a vereség közötti különbséget jelentheti.

Hagyományosan egyetlen fajta markolattal készültek a vívótőrök, és minden vívónak kézzel kellett a neki megfelelő, jól tapadó formát kialakítania. Mivel mindegyik egyedileg, kézzel készült, ha egyszer a tőr eltörött gyakorlatilag lehetetlen volt még egy pontosan ugyanolyan markolattal rendelkezőt készíteni.

A 2012-es olimpiára a Tsukuba Egyetem fejlesztőcsapata digitalizálta a vívók akkor használt tőreinek markolatát, majd egy Stratasys Objet350 Connex típusú több alapanyagot felhasználni képes 3D nyomtatóval másolatokat gyártott. A 16 mikronos pontosságú PolyJet technológián alapuló Objet350 Connex 3D nyomtatóval a kutatók a sportolók visszajelzése alapján kisebb változtatásokat tudtak eszközölni az egyes markolatokon, majd gyorsan és hatékonyan új prototípusokat gyártottak. Az iterációs folyamat során összesen 70 markolatot készítettek el.

Végül, amikor egy vívó megtalálta a számára tökéletes tőr-markolat kombinációt, a nyomtató segítségével korlátlan mennyiségű másolatot tudtak belőle gyártani. A vívás történelmében ez volt az első eset, hogy minden versenyzőjük öt tökéletesen egyforma tartalék tőrrel vághatott neki az olimpiának.

Az vívók olimpiai sikereit követően a Tsukuba Egyetem a 3D nyomtatásban rejlő további lehetőségek kutatásába is belefogott. Foglalkoznak védőfelszerelések gyártásával tornászok számára, egyedi cipők készítésével gerelyhajítóknak, triatlon ruházattal, vitorlás hajók árbocaival, és még számos egyéb témakörrel.

forrás: blog.stratasys.com

Megosztás
[
    ]