Vonóhorog gyártás hatékonyan, Walter szerszámokkal

A belga gyökerekkel rendelkező vállalat 1923 óta gyárt alkatrészeket számos neves autómárkának, és mára huszonkét országban, összesen negyvenkét üzemet működtet. A cég Magyarországon 2004 óta van jelen, és kecskeméti üzemük napjainkban több mint négyszáz alkalmazottnak ad munkát. Az itthoni termelés legnagyobb részét az említett vonóhorog gyártás teszi ki.

A gyártósoron Gajda Pál, a Bosal Hungary Kft. termelési igazgatója vezetett minket végig, a szerszámozással kapcsolatos kérdéseinkre pedig a legnagyobb beszállítójuknak számító Walter Hungária Kft. részéről László Róbert, a cég dél-magyarországi értékesítője és Lics Imre, a cég értékesítési vezetője válaszolt.

László Róbert (bal), Gajda Pál (közép), Lics Imre (jobb)

László Róbert (bal), Gajda Pál (közép), Lics Imre (jobb)

Interjúnkban arra kerestük a választ, hogyan tud a vállalat a jelenlegi gazdasági helyzetben versenyképes maradni, és akár új területekre betörni a sokkal olcsóbb ázsiai konkurenciával versenyezve.

CNCMedia: Milyen lépésekből áll egy vonóhorog előállítása, és teljes kapacitáson hány termék előállítására alkalmas a jelenlegi gyártósor?

Gajda Pál: A vonóhorgok gyártása egy összetett, többlépcsős folyamat, amit közel 95%-ban mi magunk, házon belül végzünk. Kiindulási helyzetben háromfajta nyersanyagunk van: táblalemezek, zártszelvények és kovácsolt előgyártmányok. Az első lépés ezeknek az alapanyagoknak a megmunkálása, ami lézervágást, hajlítást és CNC forgácsolást jelent. Ezt követi a robotizált cellákban történő hegesztés, majd a folyamatot alkatrésztől függően KTL festés vagy UV álló porszórás zárja le. A kész vonóhorog kittek ezután a csomagoló részlegre kerülnek, ahol megtörténik a fóliázás és a dobozolás. Az egész gyártás természetesen szigorú minőségellenőrzés mellett zajlik, amely a megmunkálások pontosságára, a hegesztett alkatrészek szerelhetőségére és a csomagolás előtti, súly alapú végellenőrzésre is kiterjed.

08_16 - Walter esettanulmány a Bosal Kft-nél_800pix_-11

Teljes kapacitáson, ha minden gépünk három műszakban üzemel, akkor nagyjából 2.400 vonóhorog szett gyártására vagyunk képesek naponta, de ez nagyban függ az aktuális modellek összetettségétől. Egyszerűbb összeállítások esetén előfordult már, hogy a napi 3.000 darabot is meghaladta a termelésünk.

CNCMedia: Milyen megmunkálásokhoz használjátok a CNC szerszámgépeket?

G.P.: A CNC gépeken a vonóhorgok egyik legfontosabb része, a vonógömb készül, amiből gyártás szempontjából kétfélét különböztetünk meg. Egyik esetben mi csak a tornyot munkáljuk meg, míg a hozzá tartozó csatlakozó elem, (az úgynevezett “libanyak”) már készen, kovácsolva és hajlítva érkezik. A két alkatrészt ilyenkor dörzshegesztéssel csatlakoztatjuk egymáshoz. A másik eset az, amikor a teljes összeállítás egy kovácsdarabból készül, ilyenkor a teljes megmunkálást itt helyben végezzük. Ez esztergáló, maró és fúró műveleteket is jelent.

Mint említettem, napi 2.400 darabos termeléssel üzemelünk, így belátható, hogy a hatékonyság nagyon fontos számunkra. Ha egy új technológiával akárcsak 10 másodpercet is le tudunk faragni egy ciklusból, az rengeteg megtakarítást jelent. A Walterral pontosan egy ilyen fejlesztés alkalmával kerültünk kapcsolatba. Új technológiát akartunk letelepíteni, és számunkra nagyon előnyös volt, hogy a Walter nem csak szerszámot, hanem komplett technológiát és teljes támogatást is kínált. Ennek az lett az eredménye, hogy a vonóhorog „libanyak” részét, aminek toronymegmunkálását korábban 3 felfogásból, 3 gépen gyártottuk, az általuk javasolt új géppel és technológiával most 1 felfogással 1 Y tengelyes esztergagépen készítjük. A gyártási folyamathoz szükséges 22 perc így 14 percre csökkent.

CNCMedia: Sikerült más területeken is újítani, és hasonlóan jó eredményeket elérni?

G.P.: Igen, az említett technológia beüzemelése után más megmunkálásokat is elkezdtünk tesztelni, és nagyon jó eredményeket értünk el többek között Protomax St tömör keményfém marókkal és Walter-Titex fúrókkal. Hogy csak egy példát említsek, amíg egy más gyártó által szállított maró 200 munkadarab, addig egy Protomax St maró 1.200 gyártására volt képes. Ehhez pedig még hozzáadódik, hogy a technológián is rengeteget tudtunk spórolni, mivel a ciklusidőkön perceket sikerült faragnunk.

A következő nagy előrelépést a Walter szerszámok gyári élezése jelentette. Eleinte ugyanis külsős, lokális cégekre bíztuk az élezést, azonban a visszakapott szerszámok éltartama messze elmaradt az eredetitől. Ekkor javasolta Róbert, hogy elvisz néhány szerszámot gyári élezésre, és nagy megelégedésünkre azt tapasztaltuk, hogy az újraélezett szerszámok azonos technológia mellett is több mint 95%-ban képesek ugyanazt az éltartamot biztosítani, mint az újak. Igaz, hogy a Walter szerszámok bekerülési értéke magasabb, mint más gyártótól érkező szerszámoké, de átlagosan 4-5 élezéssel számolva még így is bőven megérik az árukat. Kalkulációink szerint éves viszonylatban csak a Protomax St marók használata több 10.000 Eurós költségmegtakarítást jelent. Ez a hatékonyság pedig összességében kihatással van a termékeink árára is, így több megrendelést kapunk, és új piacokra is be tudunk törni. Mára sikerült eljutnunk odáig, hogy olcsóbban gyártunk, mint a kínai versenytársak. Ennek köszönhetően pedig jelenleg úgy néz ki, hogy a Bosal csoporton belül a teljes CNC megmunkálás hozzánk települ Magyarországra, ami óriási előrelépést jelent.

08_16 - Walter esettanulmány a Bosal Kft-nél_800pix_-28

 

 Sikerült eljutnunk arra a szintre,

hogy olcsóbban gyártunk mint a kínai versenytársak.

 

CNCMedia: Hol történik a szerszámok gyári élezése, és mi ennek a folyamata?

László Róbert: A szerszámok gyári élezése a Walter németországi központjában történik, pontosan ott, ahol az új szerszámokat is gyártják. Igazából az a legnagyobb előnyünk a helyi élezőkkel szemben, hogy az újraélezés ugyanazokon a gépeken, ugyanazzal a geometriával és ugyanazzal, a sokszor egyedi és levédetett bevonatolási technológiával történik, mint az új szerszámok gyártása. Ezért vagyunk képesek az élezett szerszámokon is azonos éltartamot biztosítani, amire ráadásul garanciát is vállalunk. Ha az első három alkalommal az ügyfél úgy tapasztalja, hogy a szerszám nem hozza az ígért éltartamot, akkor azt mi ingyen újra megélezzük.

08_16 - Walter esettanulmány a Bosal Kft-nél_800pix_-15

Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy az élezés költsége messze elmarad egy új szerszám árától, nagyjából annak 25-30%-a, így háromszori élezéssel számolva, az ügyfél két szerszám áráért négy teljes értékű szerszámot kap. Ráadásul 2012-ben 50%-os kapacitásnövelést hajtottunk végre az élező központunkban, amivel jelentősen csökkent az élezési folyamat átfutási ideje is. Ezek a tények mutatják, hogy mennyit is lehet nyerni egy jó minőségű szolgáltatással, ami az elsőre olcsónak és gyorsnak tűnő lokális élezéssel szemben valódi versenyelőnybe hozza az ügyfeleinket.

CNCMedia: Hogy történik az új és az élezett szerszámok menedzselése, és erre milyen rendszert használtok?

G.P.: Korábban egy fő napi munkáját tette ki manuálisan felügyelni az aktuális raktárkészletet és ennek megfelelően rendelni a beszállítóktól. A közelmúltban azonban beruháztunk egy Walter szerszámkiadó automatába, ami mindezt nagyban leegyszerűsítette. Jelenleg a szerszámaink közel 95%-a az automatából kerül a termelésbe. A gép kezeli a walteres és egyéb gyártótól származó szerszámokat egyaránt, így sokkal jobban tudjuk kontrollálni a szerszámfelhasználásunkat. A gép kezeli a Waltertől és egyéb gyártóktól származó, valamint az új és élezett szerszámokat egyaránt. Addig nem ad ki újabbakat, amíg az adott típusból van élezett, így sokkal jobban tudjuk kontrollálni a felhasználásunkat. Ráadásul egy szerszám kiadásakor bekéri a már elhasznált darabot, aminek ellenőrzésével megelőzhető a szerszámok idő előtti selejtezése. Mivel nálunk erre ezelőtt nem volt jól kidolgozott rendszer, ez az egy funkció 30-40%-os szerszámköltség megtakarításhoz vezetett. A gép emellett automatikusan napi, heti és havi riportokat is generál a teljes készletről, így összességében heti egy órára csökkent a teljes felügyelethez szükséges idő. A szerszámok élezésének logisztikája az ún. Red Box rendszerrel gyors és kényelmes, nekünk csak a dobozokat elszállító futárt kell kihívnunk.

A rugalmas és gyors szállítás kulcsa a Red Box system.

A rugalmas és gyors szállítás kulcsa a Red Box system.

CNCMedia: Tudomásunk szerint az említett szerszámélezés és a szerszámautomaták is a Walter Multiply részét képezik. Pontosan mit is takar a Multiply szolgáltatás?

Lics Imre: A Walter Multiply egy egyedülálló, komplex szolgáltatáscsomag, amivel az ügyfeleink termelékenységét és versenyképességét igyekszünk növelni. A Multiply logisztikai szolgáltatásai közé tartozik a már említett szerszámfelújítás, újraélezés és újrabevonatolás, de ide sorolhatók az automaták és az úgynevezett Tool Management is. Az automaták területén leginkább a szoftver különböztet meg minket a versenytársainktól, mivel ez egy összetett, kifejezetten forgácsoló cégek számára kidolgozott megoldás. Ennek köszönhetően a szoftver nem csak a szerszámokat, hanem például a készülékeket és a mérőeszközöket is tudja kezelni, gyártási folyamathoz hozzárendelni.

A gyártásoptimalizálási szolgáltatások esetén beszélhetünk új projektek, új munkadarabok felszerszámozásáról, de akár teljes gyártási folyamatok tervezéséről is. Ezzel nagyon sok problémát le tudunk venni az ügyfeleink válláról, akiknek csak a saját termelésükkel kell foglalkozniuk, az új technológia kidolgozásához pedig mi biztosítjuk a szükséges emberi erőforrást.

 

08_16 - Walter esettanulmány a Bosal Kft-nél_800pix_-31

A Tool Management olyan rendszer, amelyben a vevő egy adott munkadarab gyártására köt velünk szerződést, és nem szerszámot, hanem szolgáltatást, ezen belül teljes felügyeletet és támogatást vásárol. Ilyenkor az ügyfél egy előre megállapított alkatrészenkénti költséget fizet meg, ezért cserébe pedig a Walter saját munkavállalóval van jelen a cégnél, és teljes mértékben kontrollálja a folyamatot. Célunk értelemszerűen a legkisebb költséggel történő gyártás, ugyanakkor a legfontosabb tényező a folyamatbiztonság, hogy a vevő termelésének folyamatosságát minden esetben biztosítani tudjuk.

Végül említsük meg a tréning szolgáltatást is! A több szintű oktatás történhet az ügyfél telephelyén, a mi budapesti központunkban vagy akár a németországi technológiai centrumban, ahol gyakorlati bemutatókra is van lehetőség.

A Walter Multiply, a Walter negyedik brandje, egy egyedülálló, komplex szolgáltatáscsomag, amely az ügyfelek termelékenységét és versenyképességét hivatott növelni. A Multiply a következő gyártási részfolyamatokra kínál átfogó megoldást: Logisztika, Termelés, Szerszámkarbantartás, Szoftverek. Segítséget nyújt a szerszámbeszerzés, raktárkezelés, szerszám-kiválasztás és beállítás, termelés, raktár újratöltés, szerszámfelújítás és a szerszám-újrahasznosítás optimalizálásában. Mindez mérhető gyártási költség megtakarítást eredményez a partnerek számára.
Megosztás
[
    ]