Virtuális gyártási környezet kialakítása CATIA V6-ban

Megmunkálástervezés esetén a cél az, hogy a gyártás megkezdése előtt fény derüljön a hibákra, ütközésekre. Ennek egyik feltétele, hogy a lehető legélethűbben jelenjenek meg és viselkedjenek az alkalmazott eszközök a gyártástervezés során. A CATIA külön hangsúlyt fektet ezeknek az igényeknek a kielégítésére.

Az alkalmazott szerszámgép 3D-s modelljén definiálhatóak a tengelyek orientáltsága, a kinematikai kapcsolatok, mozgási tartományok nagysága és minden olyan paraméter, ami a működést meghatározza. Rögzíthetünk nevezetes helyeket, mint például szerszámtárhely és cserepont. Egy új elem automatikusan a helyes pozícióba kerül, hisz a beillesztésekor hivatkozhatunk ezekre a nevezetes pozíciókra. Nem szükséges az alkatrészek szabadságfokának külön lekötése kényszerekkel. Az egyedi megfogókat a CAM megoldáshoz járó CAD modullal elkészíthetjük. A különböző méretű készülékelemek méreteit egy családtáblában összefoglalhatjuk és a szükséges geometriát egy kattintással legenerálhatjuk. A saját magunk vagy az internetről származó modelleken is megadhatjuk a szerkezet működési elvét, rögzítési pontjait.

Saját szerszámkatalógust meglévő sablonok segítségével lehet kialakítani. Megtalálható minden általános szerszám és megfogó típus, ami a forgácsolás terén szóba jöhet. Minden minta rendelkezik egy adatlappal és egy kiegészítő ábrával. Itt adhatók meg a geometriai értékek, megmunkálás típusa és a javasolt technológia paraméterek. A gyártástervezés során a szoftver az egyes műveleteknél, szerszámnál megadott értékekkel tud számolni. Az internetről származó modelleket is ugyan olyan lehetőségekkel használhatjuk, mint az alap sablonból származókat. Az elkészített eszközöket katalógusba rendezhetjük, amik CATIA V6 esetén adatbázisban tárolódnak. Ennek két előnye is van, egyik az adatbiztonság, hisz szabályozható, ki módosíthatja a modelleket. Másik, hogy bármelyik tulajdonság alapján rákereshetünk az alkatrészre. A gyártástervezés első lépésében megadhatjuk a készülékelemeket, így a szerszámpályák ezeket elkerülik. A gyártás szimulációja során a valósághű környezetben kiszűrhetjük az ütközéseket, amik a munkadarab és a szerszám vagy a gép egyes részei között előfordulnak.

CAD-Terv PLM nap 2013

3DEXPERIENCE FORUM 2013 – CAD-Terv PLM nap

A fentiekben ismertetett megoldással részletesebben megismerkedhet a 2013. október 3-án rendezett szakmai napunkon. Jöjjön el, teszteljen, tegye fel kérdéseit, és ismerje meg személyre szabott megoldáscsomagjainkat, mellyel gyorsabban és hatékonyabban oldhatja meg a mindennapi munkája során fellépő problémákat.

CAD-Terv PLM nap részleteiért kattintson!

A legújabb PLM megoldások, több, mint 15 év tapasztalatával, gyakorlatiasan!

Tóth Balázs
www.cadterv.hu

További információ

CAD-Terv Mérnöki Kft. honlapja
sales@cadterv.hu
(06-1) 461-9009

Megosztás
[
    ]