Tervezzen határok nélkül – A SolidWorks 2014 újdonságai

Idén ősszel jelenik meg a 3D-s tervező rendszer 22. kiadása, a SolidWorks 2014. A program idei verziója olyan újdonságokat sorakoztat fel, melyek lehetővé teszik, hogy a tervezés valóban határok nélkül történjen és a tervezők még egyszerűbben hozhassanak létre alakzatokat, összeállításokat, és tervötleteiket még látványosabban és élethűen mutathassák be. Minden évben ezernyi fejlesztési javaslat érkezik be az egyre növekvő SolidWorks felhasználói közösségtől, ami napjainkban már több mint 2 millió tagot számlál. Ez a szám is jól mutatja, hogy a program évről évre megjelenő újításaival, a gyorsaságot és hatékonyságot elősegítő funkcióval egyre népszerűbb és elterjedtebb a CAD felhasználók körében.  Ezek az újítások pedig valóban a felhasználókról és a felhasználóknak szólnak, hiszen az értékes javaslatok és visszajelzések is hozzásegítik a tervezőket ahhoz, hogy a SolidWorks minden évben valós fejlesztéseket, üzleti előnyöket szállíthasson és valós felhasználói igényeket elégíthessen ki.

My.SolidWorks

My.SolidWorks

Idén is több mint 200 újdonság került a termékcsaládba, aminek több mint 90%-a közvetlenül az ügyfelektől érkezett. A SolidWorks nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésre, hogy a növekvő teljesítmény mellett jobb felhasználói élményt is biztosítson. Ennek köszönhető, hogy a SolidWorks-öt  a  „legfelhasználóbarátabb” szoftverként ismerik, amit könnyen és rövid időn belül el lehet sajátítani, mert átlátható és jól strukturált kezelőfelülettel rendelkezik.

A kezelőfelület mellett a program másik nagy előnye a felhasználók tudásában illetve tudásuk megosztásában rejlik, amit a közösségi média megjelenése és elterjedése nagymértékben elősegít. A SolidWorks felismerte, hogy tervezni és fejleszteni együtt könnyebb, ezért olyan platformok kialakítását szorgalmazta, amik lehetővé teszik az ötletek és tervek megosztását, elősegítik az információszerzést, a program oktatását és tanulását, valamit a tapasztalat cserét. Ezzel a céllal indította útjára a My.Solidworks weboldalt, egy olyan mindenki számára nyitott és univerzális közösségi oldalt, ami egyesíti a hírportálok, fórumok és blogok funkciót, chatelni lehet és videót megosztani, hogy a legfrissebb információk birtokában a felhasználók hamarabb kapjanak választ kérdéseikre, így a felmerülő problémák még gyorsabban válnak megoldhatóvá.

A SolidWorks 2014 újdonságai is a felhasználók körében felmerülő kérdésekre adnak gyors és hatékony választ, amik közül a különböző területeken megjelenő egyedülálló funkció elemekről olvashat egy rövid betekintőt az alábbiakban.

Új lemezalkatrész funkciók

Sajtolt bordával erősíthetjük meg él hajlított lemezalkatrészeinket, amit eddig rengeteg művelettel és verítékkel kellett elkészíteni, azt most pár kattintás alatt könnyedén megoldhatjuk. Továbbá hajlított sarkok kezelése saját menüt kapott, ahol akár egyenként is lekezelhetjük, hogy milyen típusú kicsípést szeretnénk a sarokba elhelyezni. A Lemez Kontúrozott hajlítás tartalmazza az élhajlításhoz szükséges információkat, így még hatékonyabban hozhat létre lemezalakzatokat és még több adatot kérhet le a gyártáshoz.

lemezalkatrész merevítő borda

lemezalkatrész merevítő borda

Rádiuszok és hornyok – Továbbfejlesztett alak vezérlő

Az olyan komplex formák, mint a hornyok ezentúl a furat varázslóból is elérhetőek. A zsebszerűtől az átmenőig, az egyszerűtől a süllyesztettig választhatunk igényünk szerint. A horony méreténél nekünk csupán azt kell meghatározni, hogy milyen típusú és mekkora kötőelemet fogunk az adott helyre beszerelni és milyen hosszú az adott horony. Ezután a program a méretezést adatbázisból elvégzi helyettünk. Ezeket a hornyokat később felhasználhatjuk az összeállításban kényszerezésre is, ami az idei SolidWorks verzió egyik nagyon várt fejlesztése. A felületek és élek lekerekítése idén erős csapattagot kapott: a kúpszelet lekerekítést. Finomabb, organikusabb jellegű felületeket hozhatunk létre segítségével. Meg kell adnunk a rádiusz és/vagy kúpszelet Ró értékét és ettől függően lesz ellipszis, parabola vagy hiperbola a lekerekítés metszeti görbéje. Nagyon érdekes hatást lehet elérni ezzel a paranccsal.

Horony készítése furat varázslóból

Horony készítése furat varázslóból

Rajzkészítés – Gyorsabb rajz részletezés

Itt is csak szemezgetni tudunk az újdonságokból, mert annyi fejlesztés érkezett idén, hogy több oldalt töltene ki csak ez a témakör. Mostantól lehetőségünk van ordináta szögmérésre. Azaz csak kijelölünk egy nulla fokos bázisszöget és ehhez képest adjuk meg a modell elemeinek elhelyezkedési szögét. Egyik nagyon várt újdonság a rajz nézetekben levő modellek cseréje. Egyesével vagy akár egyszerre az összes alkatrészt lecserélhetjük egy másikra. A SolidWorks intelligensen megkeresi az azonosságokat és a meglevő méreteket és rajzelemeket akár hivatkozásvesztés nélkül ráhelyezi az új rajzokra.

Szög ordináta méretezés

Szög ordináta méretezés

Hatékonyabb beállítás, integráció és támogatás – SolidWorks Simulation és SolidWorks Electrical

A párhuzamos tervezés érdekében hatékonyabbá tehetjük a szimulációt és kiküszöbölhetjük a munkafolyamot többszöri elvégzését. A SolidWorks számos szakterülethez biztosít szimulációs eszközt, melyekkelel teljesen egyedülálló lehetőségeket kínál a felhasználóknak. Például a SolidWorks Flow Simulation áramlási modul segítségével vizsgálhatunk termikus tulajdonságokat és nyomtatott áramköri adatokat az elektromos alkatrészek adatai alapján. Vagy lehetőség nyílik arra is, hogy a SolidWorks Plastics alkalmazásával meghatározott feszültség, deformáció és hőmérsékletadatokat felhasználjuk a hagyományos statikai Simulation alkalmazásban.

A SolidWorks a gépészek mellett a géptervezésben is fontos elektromos tervezőknek is kínál 2D-s sematikus kapcsolás tervezéséhez megoldást. Ez tovább vihető a SolidWorks Electrical 3D alkalmazásban, amellyel pontos és gyors kiviteli terv készíthető. Az elektromos terveinket még egyszerűbben optimalizálhatjuk, megoszthatjuk és nyomon követhetjük a szorosabb és gördülékenyebb együttműködés érdekében. A SolidWorks Electrical új funkcióival még hatékonyabban tervezhetünk vezetékeket, kábelek és kábelkorbácsokat valamint optimalizálhatjuk a nyomvonaltervezést. A kapcsolási rajz és szerelvény fájlokat pedig már egy kattintással továbbküldhetjük vagy visszahívhatjuk az eDrawings-ban illetve a SolidWorks Enterprise PDM-ben.

 

Egyszerűbb munkamenet – Gyorsabb és pontosabb dokumentum műveletek

A SolidWorks Enterprise adatkezelő program segítségével még gyorsabb és pontosabb dokumentum műveletek hajthatunk végre, mint a legújabb fájlverziók automatikus lekérdezése és a felhasználói felületre történő további, vállalat specifikus adatoszlopokat beszúrása. Mérföldkő az adatkezelés területén, hogy az adattár-műveletek közvetlenül elérhetők a Microsoft Office Word, Excel és PowerPoint felhasználói felületén, így ezek a dokumentumok a menüsorban megjelenő Enterprise PDM fül alatt rendszerezhetőek verziókövetéssel és hozzáférés korlátozással ellátva.

További jelentős újításokra számíthatunk a műszaki kommunikáció, az összeállítások kezelése, kiosztása és kényszerei, a nyáktervek hűtésének vizsgálata, a prototípus szimuláció, az egyedülálló költségszámítás, vagy akár a renderelt, fotorealisztikus képeink napsütötte területein is. A fejlesztésekről részletesebben tájékozódhat, ha ellátogat az október 3-án megrendezésre kerülő SolidWorks 2014 újdonságait bemutató eseményünkre a Lurdy Házban, amiről további információt weboldalunkon talál.

Napfény vizsgálat

Napfény vizsgálat

Az ősbemutatóig azonban azt biztosan kijelenthetjük, hogy a SolidWorks a szoftver 2014-es verziójával nagy lépéseket tett, hogy hatékony, felhasználóbarát funkcióival automatizálja a feladatokat, egyszerűsítse és felgyorsítsa a munkafolyamatokat, gyorsan és egyszerűen ellenőrizze a konstrukciók alakját, teherbírását és funkcióját. Ezek a jellemzők pedig mind arra szolgálnak, hogy lehetővé tegyék az innovatív és költséghatékony tervezést, és természetesen arra, ami egy tervező számára a legfontosabb: hogy úgy érezze, hogy határok nélkül tervez.

SolidWorks 2014 bemutató

írta: ifj. Gergő Ferenc

 –

További információ

Az EuroSolid Kft. honlapján.

E-mail cím: gergo.ferenc@eurosolid.hu

Megosztás
[
    ]