Solid Edge ST6 újdonságok

Dan Staples, a Solid Edge fejlesztési igazgatója igyekezett tűzben tartani a felhasználókat és érdeklődőket, mert folyamatosan információkat csepegtetett a hivatalos bejelentésig, elmondása alapján ez a verzió „Geometry heavy”, azaz modell/modellezés központú. Ez abban nyilvánul meg, hogy nagyon sok esetben sokkal, de sokkal egyszerűbben modellezhetőek le az alkatrészek, állíthatók össze a szerelések és gyorsabban készíthető el a gyártási dokumentáció. Sajnos most nincs lehetőség minden egyes fejlesztést egyesével kielemezni, de arra van mód, hogy áttekintsük a főbb területekhez tartozó meghatározó újdonságokat.

Felületmodellezés

A Felület újra megadása parancs segítségével a több kisebb felület lecserélhető egyetlen intelligensebb felületre, és létrehozhatók görbületileg folytonos, ultra-lágy felületek a meglévő felületek közé, ami egy hatalmas lépés az importált felületek módosításában. A felületek görbületének szerkeszthetők intuitív módon, így helyben végezhetjük el az új 3D-s folytonossági kontrol-fogókkal a görbék és felületek határán.

Új, hatékony felületmodellezési eszközök az ST6-ban

Új, hatékony felületmodellezési eszközök az ST6-ban

A Formafelület parancs olyan új vizualizációs fejlesztéseket tartalmaz, melyek azonnali visszajelzést adnak a felhasználónak a felületek alakjának finomítása során. A felület vizsgálat egyszerűbb lett egy új eszköz bevezetésével, amely egy közös síkon jeleníti meg a görbületi vonalakat, felnagyítva az esetleges felületi szabálytalanságokat.
A modell szimmetrikus tükörképével megvizsgálható a forma, anélkül, hogy valójában le kellene tükrözni a modellt.
Számtalan, régebben már megtalálható parancs kapott új opciót, beállítást, de teljesen új parancsok is megjelentek, mint a Vezetett felület vagy a Metszett felületek, amelyek a kívánt forma, vagy alakzat gyorsabb létrehozását teszik lehetővé.
A 3D-s görbékkel való munka is egyszerűsödött, azonnali visszajelzést kapunk a csatlakozási végkialakításokról, amelyek könnyen szerkeszthetőek az új előugró menük segítségével.

Lemezalkatrész modellezés

Mostantól sajtolt, mélyhúzott lemezalkatrészek modellezése is leegyszerűsödik a Solid Edge-ben. Deformált – különösen a hajlításokon átmenő – alakelemek gyakran fordulnak elő a sajtolt, hajlított lemezalkatrészek tervezésénél, de az új tulajdonságoknak köszönhetően a hajlításokon átmenő mélynyomott bordák, mélyhúzások, szemhúzások és kopoltyúk tervezése, modellezése is meglepően egyszerűvé válik.

Hajlításokon átmenő deformációs alakelemek

Hajlításokon átmenő deformációs alakelemek

A legújabb verzióban lemezalkatrész alakelemek helyezhetők rá az egységes anyagvastagságú hagyományos alkatrészre, anélkül, hogy a modellt lemezalkatrésszé kellene konvertálni. Ennek megfelelően teljes az oda-vissza átjárhatóság a lemezalkatrész és az alkatrész környezet között.

Nagy szerelések egyszerűbb kezelhetősége

A teljesen megújult Egyszerűsített szerelés környezetben a tervezők tovább finomíthatják a nagy szerelések megjelenítését. Néhány új eszköz mellett, minden hagyományos alkatrész modellezési parancs is elérhető. Ez a funkcionalitás különösen hasznos lehet az OEM-ek számára és az olyan beszállítóknak, akik szeretnék a védett adataikat eltávolítani a szerelésekből, a termék gyártásba küldése előtt.

Szerelések részleteinek egyszerűsítése, tervezési adatok védelme

Szerelések részleteinek egyszerűsítése, tervezési adatok védelme

A tartószerkezet útvonalak a szerelésben lévő alkatrészek élei segítségével is létrehozhatók. A kivonás Boole-művelettel elérhető a szerelésből, ami szintén egyszerűbb modellezést tesz lehetővé.
A Solid Edge ST6 új megjelenítési technikájának köszönhetően a szerelések megjelenítési teljesítménye forgatás, vonszolás és nagyítás során kétszer jobb lett, a nézet minőségének romlása nélkül.

Még egyszerűbb lett a rajzkészítés

Mivel a tervezés végeredménye még manapság is a legtöbb esetben a rajz, a Solid Edge ST6 Műhelyrajz környezetének fejlesztése is nagy hangsúlyt kapott.
Nagyon sok elem (blokk, táblázat) szerkesztésére kiterjesztették a „helyben” szerkesztés módot. A sematikus blokkok jellemzőit automatikusan táblázatokba gyűjthetjük össze, ami hasonló a darabjegyzékhez, míg a blokkok tételszámokat kapnak.
A tételszámok és más rajzi jelek (felületi érdesség, él állapot, stb.) pozícionálása is nagy fejlesztésen esett át. A mérnökök határozhatják meg a tételszámok elhelyezési módját (egyenes vonal, téglalap vagy egyedi alakzatformába), valamint a tételszámozás automatikus sorrendjét, az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban.

Tételszámok gyors igazítása

Tételszámok gyors igazítása

A rajznézet készítés varázsló használata soha nem volt ilyen könnyű: intuitív parancsokkal, dinamikus rajznézet előnézetekkel, valamint a beállítások elmentésének lehetőségével.
A beágyazott dokumentumok, például Excel táblák, prezentációk vagy Word dokumentumok szerkeszthetők a natív felhasználói felületükön – anélkül, hogy ki kellene lépni a rajzból.

Megtekintés és együttműködés

A Solid Edge új YouTube paneljén keresztül magyarázó videókat hozhatunk létre és oszthatunk meg. A mérnökök felvehetik videóra a modellezés menetét, feltölthetik azt a YouTube-ra, illetve más Solid Edge-es videókra is kereshetnek a YouTube-on, akár önképzés céljából.
A Solid Edge Mobil Nézegető támogatása mostantól a különböző felbontású Androidos tableteken, valamint az iPad Mini eszközökön is megoldott.

Optimalizálás

Az anyagköltségek minimalizálása fontos kérdés a termékfejlesztés során, de nem eshet csorba a szilárdságtani és más mechanikai elvárásokon sem. A Célérték keresés funkció mostantól 3D-ben is használható a változótáblában szereplő fizikai jellemzők (pl. tömeg, térfogat vagy felszín) megfelelő értékének meghatározására – mind szinkron, mind hagyományos módban.
A Solid Edge Simulation Optimalizálás funkciójával több különböző „mi történne, ha…” forgatókönyv játszható le, előre jelezve, hogy hogyan reagálna egy alkatrész, vagy egy szerelés egy bizonyos terhelési feltételre, ha közben egy vagy több független változó egy adott tartományban lévő értékeket venne fel.

Változó alapú végeselems modelloptimalizálás

Változó alapú végeselems modelloptimalizálás

Solid Edge SP

Az ST5-ben eredetileg Solid Edge Insight™ XT-nek nevezett alkalmazás az ST6 verzióban Solid Edge SP néven megy tovább, utalva arra, hogy a szoftver Microsoft SharePoint alapokon működik, és nyújt kimagasló együttműködési lehetőségeket a tervezői osztályokon belül, az egyes osztályok között,a külső beszállítókkal és vevőkkel.

Vizuális áttekintés a Solid Edge SP-ben

Vizuális áttekintés a Solid Edge SP-ben

Jelentős fejlesztések történtek az egyes alkatrészek kapcsolatának vizuális áttekintésében, egy külön előnézeti ablak jeleníti meg a kiválasztott alkatrészhez kapcsolódó összes dokumentumot, revíziót és tulajdonság adatot. A változáskezelést támogató kész munkafolyamatok is továbbfejlesztésre kerültek, még hatékonyabb lett az integráció a Microsoft Outlookkal, továbbgyorsítva a mindennapos mérnöki feladatok ellátását.

A Solid Edge bevezetésének felgyorsítása

A tervezőcégek gyakran mérlegelik a CAD rendszerük lecserélését. Számtalan okból kifolyólag lehet szükségük egy új megoldásra: vezetőségi átszervezés, új beszerzési követelmények, elavult eszközök fejlesztési igénye, a jelenlegi CAD forgalmazóval, fejlesztővel kapcsolatos bizonytalanságok. A Solid Edge-ben évek óta elérhetők adatáttérési megoldások Autodesk Inventor, Pro/E és Siemens NX™ I-deas™ szoftverekhez. A Solid Edge legújabb verziójával lehetőség van a SolidWorks szerelések, alkatrészek és rajzok migrálására is. Ez a felhasználóbarát, egyszerűsített eszköz megőrzi a modellekben lévő fontos intelligenciákat, például a szerelési kényszereket, furat alakelemeket, felismeri a mintákat, az anyagválasztást, a konfigurációkat, stb. A testreszabható témák lehetővé teszik, hogy a Solid Edge felületét (a szalagsor helyzetét, a dokkolható panelek helyét, a Modelltörténet beállításait, stb.) a mérnökök a megszokott kinézettel használják.

Összefoglalás

A fenti gyors betekintés csupán egy töredékét mutatja meg a Solid Edge ST6 fejlesztéseinek, azonban ebből is jól látható, hogy a Siemens PLM Software nagyon sok energiát és pénzt fektet a Solid Edge fejlesztésébe, fejlődésébe úgy, hogy elsődleges szempontnak tartja a felhasználói igényeket.  A mai világban a közösségi médiának nagy szerepe van, így a SEU2013-on jelentette be a Siemens PLM, hogy mindenki számára nyitott közösségi oldalt hozott létre: http://community.plm.automation.siemens.com Az ezen való aktív részvétel nagyban hozzájárulhat egy új verzió bevezetéséhez, de egy gyors problémamegoldáshoz is. Az Enterprise Group, mint a Siemens PLM Software hazai partnere is azon fáradozik, hogy meglévő és leendő ügyfelei a legjobb kiszolgálást, képviseletet kapjanak. Ennek a hozzáállásnak is betudható, hogy az új verzióban számtalan olyan újdonság jelent meg, amelyet az EPLM nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei jeleztek a fejlesztők felé minden lehetséges fórumon. Nagy öröm az is számunkra, hogy egy kollégánk Szűcs Imre is képviselte a teljes Solid Edge közösséget a már említett Solid Edge University-n, ahol két előadás keretében megosztotta tapasztalatait a magyarországi Solid Edge sikerekről, felhasználói szokásokról. Őszi rendezvényünk egyik központi témája is a Solid Edge ST6 lesz, ahol részletesebb bemutatók várhatók az újdonságokról és azok alkalmazásáról.

További információ:

Solid Edge ST6 bővebb információ:

www.eplm.hu

www.SolidEdgeST.hu