Öttengelyes programozás szerszámvektorokkal

Öttengelyes szerszámgépek esetén, a forgó és a lineáris mozgások programozására két különböző módszer létezik. A kimenő parancsok vonatkozhatnak a forgásszögekre vagy a szerszám vektorokkal megadott pozíciójára. Mindkét módszernek megvan a maga előnye és hátránya, de talán kényelmesebb, ha a posztprocesszort  úgy konfiguráljuk, hogy a forgásparancsokat  I, J, K szerszámvektorokká konvertálja, ahelyett, hogy az általános A, B, C tengelyek forgásszögeit használva irányítanánk a gépet.

toolvector1Az I, J, K szerszámvektorok használatával a program független marad a szerszámgép konfigurációjától. Mivel nem tartalmaz semmilyen tengelyekre vonatkozó parancsot, a gép szabadon használhatja bármely rendelkezésre álló tengelyét a szerszám megfelelő helyre és helyzetbe történő pozicionálására. Ezzel a módszerrel ugyanaz a program futhat az üzem bármelyik szerszámgépén, azok konfigurációjától függetlenül, így sokkal nagyobb szabadságot biztosít a munka ütemezésére.

A szerszámvektorok használata a posztprocesszor létrehozását is egyszerűbbé teszi. Öttengelyes szerszámpályája programozás során, a CAM szoftverek automatikusan a mozgások szerszámvektoraival számolnak. Ennél fogva logikus megoldás, ha a posztprocesszornak csupán továbbítania kell a korábban megtervezett mozgásokat, anélkül hogy le kellene fordítania. Ha úgy állítjuk be, hogy minden egyes mozdulatot az A, B és C tengelyen való elfordulásra kell átalakítania, sokkal több munkát kell elvégeznie, sokkal bonyolultabb lesz, sokkal nehezebb lesz konfigurálni és letesztelni.

De mi is az a szerszámvektor? A szerszámvektorok egyszerűen I, J, K értékek a programon belül az X, Y, Z koordináták után téve, amelyek megadják a szöget és irányt, amivel a szerszám az adott pozícióhoz képest áll. Például szerszámvektorosan megadva G01 X10. Y10. Z10.  I0.5 J0.5 K0.707106 ugyanazt jelenti, mint tengelypozíciókkal megadott G01 X10. Y10. Z10. B45. C45 anélkül, hogy kifejezett parancsot tartalmazna bármely tengelyre. Az utóbbi parancs viszont kizárólag B és C tengelyekkel rendelkező szerszámgépeken értelmezhető.

Habár a szerszámvektorok által meghatározott pontok nem mértékegységgel ellátott távolságok, mégis elég könnyű őket megérteni. A három betű a szerszámgép három tengelyének felel meg, az I az X tengellyel, a J az Y tengellyel, a K pedig a Z tengellyel esik egybe. Az alábbi példában, pusztán a könnyebb megértés kedvéért vegyük úgy, hogy minden egyes I, J, K egység 10 mm-nek felel meg. A szerszám az X Y Z koordinátákkal meghatározott hegyétől indulva képzeljünk el egy pontot a térben, amely ettől a ponttól 5 mm-re van az X tengely mentén pozitív irányban, 5 mm-re az Y mentén pozitív irányban és 7.0716 mm-re van a Z tengely mentén pozitív irányban. Ezután képzeljünk el egy egyenest, amely a szerszám hegyétől indul és áthalad ezen a ponton. Ez az egyenes adja meg a szöget és az irányt, ahogy a szerszám fog állni a parancs végrehajtása után.

I,J,K szerszámvektorok értelmezése

I,J,K szerszámvektorok értelmezése

Már csak egyetlen dolog van hátra, amiről beszélni kell a szerszámvektorok használatával kapcsolatban. Amennyiben hagyjuk a gépet, hogy maga döntse el, miként állítja be a szerszámot a parancsnak megfelelően, hamar kiderül, hogy öttengelyes szerszámgépek legtöbbjénél ez legalább kétféleképpen lehetséges. Találnunk kell egy megoldást, amivel a vezérlést arra kényszerítjük, hogy a gép konfigurációja számára optimális lehetőséget válassza minden esetben. Ennek a problémának a megoldására létezik a „dőléstengely előnyben részesítése” paraméter, minden szerszámvektorokkal programozható a vezérlőrendszerben.

Valamelyik tengely előnyben részesítése arra kényszeríti az öttengelyes szerszámgép vezérlését, hogy a gép számára legmegfelelőbb irányba végezze a forgatást. Például egy billenő forgóasztalos gép esetében, ahol az A tengely 110 fokot képes negatív irányba dőlni, de csak 30-at a pozitív irányba, ahogy az a Hurco összes öttengelyes billenő forgóasztalos gépe esetében, előnyösebb, ha a vezérlés mindig a negatív irányba dönti az asztalt, ezzel biztosítva, hogy a következő parancs végrehajtásához is marad elegendő hely.

 forrás: blog.hurco.com

Megosztás
[
    ]