NCT 201 – a nyugalom garanciája 5.rész

Miért éppen Taksony?

Az új telephely kifejezetten nagyméretű szerszámgépek gyártására épült és az NCT központjától mindössze 25 km-re, az M0-s autópálya Dunaharaszti lejárójától 7 km-re található.

A 9 m belmagasságú üzemi terület három részből áll (három hajó): 1000 m2 forgácsolóból és két 1000 m2-es szereldéből.

NCT_2_csarnok_kep_kicsi

Mind a három hajóban egy 20 és egy 10 tonna teherbírású KONE CRANE daru segíti a munkát.

A fejépületben, két szinten 800 m2-es területen korszerű, légkondicionált irodák és szociális helyiségek találhatók.

Némi karbantartás után a szerszámgépgyártáshoz szükséges járulékos infrastruktúra is, mint festő üzem, szemcseszóró üzem, MEO és raktár is rendelkezésünkre fog állni.

Az ingatlan minőségi elemek felhasználásával épült, 1 MW villamos energia kapacitással és természetesen összközművel van ellátva.

Az épülethez 12,5 ha terület is tartozik, ami korlátlan bővítési lehetőséget biztosít számunkra.

Hatalmas előnye ennek a beruházásnak, hogy a gyártáshoz legszükségesebb szerszámgépek letelepítése után, ami kb. 2 hónapot vesz csak igénybe, itt azonnal elindítható a termelés és már 2013-ban extra bevételre számíthatunk az új ingatlan által.

Nem volt elhanyagolható szempont a telephely kiválasztásban az sem, hogy a helység elöljárói tárt karokkal fogadtak bennünket, biztosítva az NCT-t arról, hogy mindent megtesznek egy kölcsönös előnyökön alapuló sikeres együttműködés érdekében.

NCT_1_csarnok_kep_kicsi

A Fogarasi úton felszabaduló terület hasznosítása

Színvonalas bemutatóterem

K+F terület bővítése

Gépvizsgálati labor

Szerviz és vevőszolgálatunk (SZÉV) üzemi területének bővítése

A felszabaduló első emeleti raktárban az elektronikai gyártás árukezelését: anyag, alkatrész, félkész áru, készáru, raktárterületét és a csomagolót alakítjuk ki.

 

Finanszírozás

A beruházáshoz az MNB, Matolcsy György nevével fémjelzett, vállalkozásélénkítésre szánt, támogatott kamatozású hitelét vettük igénybe, amit a számlavezetőnk, a Budapest Bank folyósított a számunkra.

A jelenlegi rendelésállományunknak és üzleti tervünknek megfelelő árbevétel mellett az ingatlanra felvett hitel törlesztése minden nehézség nélkül biztosítható. Természetesen a beruházás révén megnövekedő kapacitás és új technológiák belépése a cég piaci lehetőségeit jelentősen megnövelik, amik a finanszírozást is megkönnyítik.

 

Munkaerő ellátás

Az NCT jelenlegi telephelyén, az üzemi területen kb. 15 olyan vidéki kolléga dolgozik, akiknek nem okoz gondot az átköltözés. Egy részüknek nem jelent kerülőt a bejárás, a többiek pedig hétfőtől péntekig jelenleg is az NCT vendégszobáiban laknak (“ez a kastély)”. Első menetben Taksonyban 20 fő részére alakítunk ki kulturált szálláslehetőséget, ami ugyanazt a kényelmet fogja biztosítani a számukra, mint amit az NCT-ben már megszoktak.

2 éven belül a Taksonyi telephelyen 50 fő alkalmazását tervezzük.

 

Termelőeszközök beszerzése

Bár vállalatunk igyekszik minden olyan munkafolyamatot kiszervezni, amelyekre Magyarországon kedvező áron és jó minőségben található alvállalkozó, vannak olyan megmunkálások, amelyek nemcsak itthon, de gazdaságosan elérhető távolságban külföldön sem állnak rendelkezésre.

A kitettségünk csökkentése érdekében egy 8000x2800x1500 mm nagyságú munkadarab köszörülésére alkalmas WALDRICH COBURG ágyköszörűt és egy 8000x3000x3000 mm-es munkaterű 5 irányú megmunkálásra alkalmas precíziós, portál, állítható gerendájú maró megmunkáló központot (ROBAX-5AX) szereztünk be. Ezeknek a gépeknek most folyik az alapozása és még ebben az évben biztosan munkába is állnak.

Ilyen kaliberű géppel csak néhány vállalat rendelkezik egész Európában. Ezt a két gépet és az ingatlan által biztosított szerelési infrastruktúrát hozzáadva az NCT jelenlegi képességeihez az elektronika és a gépgyártás terén, megteremtjük a magas színvonalú hazai szerszámgépgyártás feltételeit.

 

A beruházás hatásai

 

Szerszámgépek felújítása, gyártása

Az NCT Kft. üzleti és fejlesztési stratégiájának egyik célpontja a nagyméretű és egyben nagy értékű szerszámgépek felújítása és korszerűsítése, valamint az ilyen szerszámgépek gyártásának megteremtése. Erre azért is szükség van, mert a korábbi időszakkal ellentétben, amikor még a kisméretű, egyszerű és alacsony árkategóriájú gépek korszerűsítésére is kaptunk megrendelést, mára ez az igény eltűnt és csak a nagyobb értékű típusok piaca maradt meg.

Vállalatunk a szerszámgépeket az elektronika irányából közelíti meg. Ezzel a nézőponttal mi olyan saját fejlesztésű szerszámgépeket tudunk létrehozni, amelyek gazdaságosan gyárthatók és tudásukkal magasan kiemelkednek más gyártók hasonló árszintű termékei közül.

 

NCT elektronika eladása

Több új piac felé is nyitunk. Törökország, USA, Dél-Amerika és több ázsiai ország mellett az eddig elhanyagolt nyugat-európai piacokra is számítunk. Ennek az üzletágunknak a fejlesztése annyiban függ össze a taksonyi beruházással, hogy már az elektronikai fejlesztésünk és gyártásunk is helyhiánnyal küszködött. Taksony belépésével felszabadul a Fogarasi úti épületünk második szintje és ez lehetővé teszi az elektronikai gyártásunk területének a bővítését is.

 

Vevőszolgálat belföld

Talán ebben az üzletágban rejlő lehetőségeket használtuk ki eddig a legkevésbé. Mára több mint 1000 db szerszámgépet és több mint 4000 db CNC vezérlőt adtunk el, és ez a szám folyamatosan nő.

A berendezések karbantartása, kellékanyagokkal való ellátása, javítása egy folyamatos és biztos bevételt jelent számunkra. Minden ide történő befektetés biztosan megtérül. 2013-ban jelentősen növeltük a szerviz személyi és eszköz állományát és új, nagyobb területet is kaptak. A taksonyi beruházás által a Fogarasi úton felszabaduló területen a szolgáltatási üzletágaink további bővítése előtt is megnyílik az út.

 

Vevőszolgálat export

Terveink szerint az itthon megszerzett és széles körben elfogadott tudásunkat exportálni is szeretnénk. Bár a gépeladásaink elsősorban olyan partnereken keresztül folynak, akik ellátják a szolgáltatási feladatokat is, ennek ellenére ma is vannak külföldi megrendeléseink a szolgáltatások területéről. Idegen nyelveket beszélő kollégák alkalmazásával és az általános nyitásunkkal a külföldi piacok felé, ebben az üzletágban is látunk lehetőséget a bővítésre.

 

Szerszámgépek felújítása, eladása belföld

A hagyományos piacon, azaz a Tajvanról megvásárolt szerszámgépek NCT elektronikával való felszerelése terén, sem lenne lehetőségünk jelentős bővülésre Taksony nélkül. Természetesen az egyre jobb és versenyképesebb NCT elektronika révén itthon is elismerésre számítunk, de ezzel inkább csak megőrizhetnénk a jelenlegi piaci pozíciónkat.

Taksony erre az üzletágra abban lesz hatással, hogy az általa beinduló gépgyártáshoz több és több alkatrészre lesz szükségünk, aminek egy részét kiadhatjuk bérmunkába azoknak a partnereinknek, akik tőlünk szerzik be a szerszámgépeiket. Bár ezt ma is csináljuk kicsiben, a jövőben ebben is megnövekszik a mozgásterünk.

Úgy tudunk majd szerszámgépet eladni és vállalkozókat elindítani ezen a pályán, hogy a legnehezebb időszakban, az induláskor biztosítunk a számukra munkát és biztos bevételt.

További nagy változást hoz majd a taksonyi gyár belépése révén a saját gépgyártásnak, felújításnak és felújított gépek kereskedelmének a megerősödése.

 

Szerszámgépek felújítása, eladása export

Sajnos eddig szerény teljesítménnyel dicsekedhetünk ezen a területen. A taksonyi beruházás révén módunk lesz itt is magasabb fokozatba kapcsolni. Az új technológia és kapacitás a legigényesebb európai megrendelők számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy professzionális partner lehet számukra az NCT. Ezt kihasználva jelentős megrendelésekre számítunk külföldről, ezen belül elsősorban a nyugat-európai országokból.

 

NCT Akadémia

Az iparban és különösen a gépgyártásban a szakemberek hiánya az egész világon gondot jelent. Az NCT Akadémia folyamatosan képzi a szerszámgépek kezelőit, programozóit karbantartóit. Az NCT Akadémia a taksonyi szakembergárda kiképzésében és folyamatos továbbképzésében is közre fog működni.

Országos, sőt nemzetközi oktatási hálózat kiépítését tervezzük és az ott kiképzett szakemberek munkahelyhez, munkához juttatásában is közreműködünk.

 

Összegzésül büszkén kijelenthetjük, hogy egy újabb, jelentős lépést tettünk vállalatunk 1990-ben megálmodott jövőképének megvalósítása, egy nemzetközi mércével mérten is jelentős magyar ipari elektronikai és gépgyártó vállalat megteremtése felé.

 

NCT csoportkép 2013 kicsi

A 121 fős NCT csapat
2013.09.12.

 

 

Kérjük, kövesse eredményeinket a Facebook-on is. Jöjjön el taksonyi NCT szerszámgépgyárba!

 

Folytatjuk…

2013-ban is szeretnénk Önökkel, Önökért, a közös sikerekért dolgozni!

 

Írta: Póka István NCT

 

További információ:

Az NCT Ipari Elektronikai Kft. honlapja

Apostol Attila e-mail: apostol@nct.hu