Mazak gépek gyorsítják a gyártást a BPW-Hungária Kft-nél

A BPW-Hungária Kft. mintegy 1300 főt foglalkoztat

A BPW-Hungária Kft. mintegy 1300 főt foglalkoztat

A BPW-Hungária Kft. szombathelyi telephelyén a növekvő termelési igények alapján bővítést hajtott végre a megmunkáló központok területén. A beruházás megvalósítását a Yamazai Mazak Magyarországi Fióktelepe nyerte el, az automata palettázó rendszerrel felszerelt rendszer azóta folyamatosan részt vesz a termelésben.

Csapatunk interjút készített a BPW nehézfutómű üzletágának vezetőjével, Varga Lajossal, valamint Déri Tibor technológussal, aki a Mazak rendszer korábbi kiépítését, illetve jelenleg a működtetését koordinálja.

Mindent egy kézből

“A termelés bővítése megkövetelte újabb gépek beszerzését, így kerültünk a Mazakkal is kapcsolatba. Volt alkalmunk magyarországi referenciaüzemet megtekinteni, ez alapján úgy gondoltuk, hogy megfelelhetnek a mi elvárásainknak is.” – mondta Varga Lajos. A fent említett referenciát korábban már mi is bemutattuk oldalunkon.

“A projekt elbírálásakor fontos szempont volt az, hogy a fővállalkozó, aki a megmunkáló központot szállítja, és aki a palettázó rendszert hozzá illeszti, az lehetőség szerint egy és ugyanazon cég legyen.” – nyilatkozta Déri Tibor, majd hozzátette, hogy mindenképpen hazai forgalmazóval rendelkező céggel szerettek volna együttműködni – hiszen a gép beüzemelése, oktatása és szervizelése során ez nagy könnyebbséget jelent.  “Viszonylag kevés ilyen vállalkozó volt, ezek egyike volt a Mazak, aki teljes egészében a palettázó rendszert, a hozzá kapcsolódó számítógépet, a szoftvert és természetesen a megmunkáló központot szállította.”

A szerszámgépeket és a hozzájuk tartozó palettázó rendszert úgy alakították ki és telepítették le, hogy könnyen bővíthető legyen. Jelenleg a rendszer 50%-os felszereltséggel üzemel, ugyanis a palettázó rendszer ebben a formájában kettő Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II megmunkáló központot szolgál ki, de illesztés és hely szempontjából is könnyen átalakítható 4 megmunkáló központ kiszolgálására. A gépek elsősorban öntött futómű-alkatrészeket munkálnak készre, de éppen azért választottak általánosabb célú gépet, mert az úgynevezett “Gusslenker”-alkatrészek nem foglalják le a gépek teljes kapacitását. Ilyenkor más alkatrészek megmunkálására is tökéletesen tudják hasznosítani a gépet. A további két szerszámgép beszerzését a következő évre tervezik.

Automatizálás magas szinten

A Mazak Palletech gyártócellája két Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II vízszintes megmunkáló központtal működik együtt

A Mazak Palletech gyártócellája két Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II vízszintes megmunkáló központtal működik együtt

A munkadarabok egy targoncával mozgatható, kifejezetten a munkadarabok szállítására és tárolására alkalmas állványon érkeznek, majd a görgős sínpályán kerülnek a kiszolgáló személyzethez. Az állványról a munkadarabokat a hidraulikus megfogókkal ellátott palettákba helyezik egy daru illetve kézi erő segítségével. A palettázó rendszer eltárolja, hogy melyik palettára kerültek fel a darabok, majd sorrendben a megmunkáló központokba helyezi a nullpontrendszer segítségével. A kész munkadarabot a munkadarab-betöltő állomáshoz viszi, ahol kézzel ismét az állványra helyezik. Ha az állvány megtelt a kész munkadarabokkal, akkor azt a forgóasztalos szállító rendszer továbbítja a görgőkön, majd a targonca szállítja tovább a következő műveletre.

A BPW-Hungária Kft. a német BPW Bergische Achsen KG 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az anyavállalatot 1898-ban alapították Wiehl-ben Bergische Patentachsen GmbH néven. A vállalatcsoport azóta elérte világszerte az 5.500 fős dolgozói létszámot és az egymilliárd eurós éves árbevételt. A hazai leányvállalat több mint 1.300 fővel agrárgépipari és közúti gépjárművek részére gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket.

A Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II főbb paraméterei:

Maximális munkadarab átmérő1.050 mm
Maximális munkadarab magasság1.300 mm
X-tengely1.050 mm
Y-tengely900 mm
Z-tengely980 mm
Főorsó szerszámkúp7/24 kúp No. 50
Orsó maximális fordulatszáma10,000 min-¹
Gyorsmenet60 m/min
Paletta szélesség630 mm
Paletta hossz630 mm
Szerszámtár férőhelyek száma (standard)43
SzerszámbefogóMAS BT 50, CAT 50 (DIN 50)
Gép szélessége3.301 mm
Gép hossza5.741 mm
[nggallery id=119]

További információ:

A BPW-Hungária Kft. honlapja
A YAMAZAKI MAZAK Magyarországi Fióktelepének honlapja

Megosztás
[
    ]