Mazak gépek gyorsítják a gyártást a BPW-Hungária Kft-nél

A BPW-Hungária Kft. mintegy 1300 főt foglalkoztat

A BPW-Hungária Kft. mintegy 1300 főt foglalkoztat

A BPW-Hungária Kft. szombathelyi telephelyén a növekvő termelési igények alapján bővítést hajtott végre a megmunkáló központok területén. A beruházás megvalósítását a Yamazai Mazak Magyarországi Fióktelepe nyerte el, az automata palettázó rendszerrel felszerelt rendszer azóta folyamatosan részt vesz a termelésben.

Csapatunk interjút készített a BPW nehézfutómű üzletágának vezetőjével, Varga Lajossal, valamint Déri Tibor technológussal, aki a Mazak rendszer korábbi kiépítését, illetve jelenleg a működtetését koordinálja.

Mindent egy kézből

“A termelés bővítése megkövetelte újabb gépek beszerzését, így kerültünk a Mazakkal is kapcsolatba. Volt alkalmunk magyarországi referenciaüzemet megtekinteni, ez alapján úgy gondoltuk, hogy megfelelhetnek a mi elvárásainknak is.” – mondta Varga Lajos. A fent említett referenciát korábban már mi is bemutattuk oldalunkon.

“A projekt elbírálásakor fontos szempont volt az, hogy a fővállalkozó, aki a megmunkáló központot szállítja, és aki a palettázó rendszert hozzá illeszti, az lehetőség szerint egy és ugyanazon cég legyen.” – nyilatkozta Déri Tibor, majd hozzátette, hogy mindenképpen hazai forgalmazóval rendelkező céggel szerettek volna együttműködni – hiszen a gép beüzemelése, oktatása és szervizelése során ez nagy könnyebbséget jelent.  “Viszonylag kevés ilyen vállalkozó volt, ezek egyike volt a Mazak, aki teljes egészében a palettázó rendszert, a hozzá kapcsolódó számítógépet, a szoftvert és természetesen a megmunkáló központot szállította.”

A szerszámgépeket és a hozzájuk tartozó palettázó rendszert úgy alakították ki és telepítették le, hogy könnyen bővíthető legyen. Jelenleg a rendszer 50%-os felszereltséggel üzemel, ugyanis a palettázó rendszer ebben a formájában kettő Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II megmunkáló központot szolgál ki, de illesztés és hely szempontjából is könnyen átalakítható 4 megmunkáló központ kiszolgálására. A gépek elsősorban öntött futómű-alkatrészeket munkálnak készre, de éppen azért választottak általánosabb célú gépet, mert az úgynevezett “Gusslenker”-alkatrészek nem foglalják le a gépek teljes kapacitását. Ilyenkor más alkatrészek megmunkálására is tökéletesen tudják hasznosítani a gépet. A további két szerszámgép beszerzését a következő évre tervezik.

Automatizálás magas szinten

A Mazak Palletech gyártócellája két Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II vízszintes megmunkáló központtal működik együtt

A Mazak Palletech gyártócellája két Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II vízszintes megmunkáló központtal működik együtt

A munkadarabok egy targoncával mozgatható, kifejezetten a munkadarabok szállítására és tárolására alkalmas állványon érkeznek, majd a görgős sínpályán kerülnek a kiszolgáló személyzethez. Az állványról a munkadarabokat a hidraulikus megfogókkal ellátott palettákba helyezik egy daru illetve kézi erő segítségével. A palettázó rendszer eltárolja, hogy melyik palettára kerültek fel a darabok, majd sorrendben a megmunkáló központokba helyezi a nullpontrendszer segítségével. A kész munkadarabot a munkadarab-betöltő állomáshoz viszi, ahol kézzel ismét az állványra helyezik. Ha az állvány megtelt a kész munkadarabokkal, akkor azt a forgóasztalos szállító rendszer továbbítja a görgőkön, majd a targonca szállítja tovább a következő műveletre.

A BPW-Hungária Kft. a német BPW Bergische Achsen KG 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az anyavállalatot 1898-ban alapították Wiehl-ben Bergische Patentachsen GmbH néven. A vállalatcsoport azóta elérte világszerte az 5.500 fős dolgozói létszámot és az egymilliárd eurós éves árbevételt. A hazai leányvállalat több mint 1.300 fővel agrárgépipari és közúti gépjárművek részére gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket.

A Mazak Horizontal Center Nexus 6800-II főbb paraméterei:

Maximális munkadarab átmérő 1.050 mm
Maximális munkadarab magasság 1.300 mm
X-tengely 1.050 mm
Y-tengely 900 mm
Z-tengely 980 mm
Főorsó szerszámkúp 7/24 kúp No. 50
Orsó maximális fordulatszáma 10,000 min-¹
Gyorsmenet 60 m/min
Paletta szélesség 630 mm
Paletta hossz 630 mm
Szerszámtár férőhelyek száma (standard) 43
Szerszámbefogó MAS BT 50, CAT 50 (DIN 50)
Gép szélessége 3.301 mm
Gép hossza 5.741 mm

További információ:

A BPW-Hungária Kft. honlapja
A YAMAZAKI MAZAK Magyarországi Fióktelepének honlapja