Ingyenes CAD program az RS Components-től

Az RS Components bejelentette ingyenesen elérhető DesignSpark Mechanical 3D tervezőprogramját, mely a mai naptól letölthető a cég honlapjáról. A fejlesztés a SpaceClaim vállalattal, a 3D-s modellezőszoftverek piacvezető szállítójának együttműködésével történt.

Design Spark Mechanical

Design Spark Mechanical

Az új, egyszerűen használható DesignSpark Mechanical világszerte jelentős előnyöket biztosíthat a tervezőmérnökök számára, és több nyelven is elérhető. Jelentős előrelépést jelent az online tervezési erőforrások között számon tartott DesignSpark evolúciójában a mérnöktársadalom számára.

A szoftverrel az RS Components elsődleges célja, hogy azokhoz is közelebb hozza  a 3D-s tervezőszoftverek világát, akik eddig elzárkóztak, esetleg tartottak ezektől a módszerektől. Felméréseik alapján ugyanis kiderült, hogy az általuk forgalmazott termékek felhasználóinak közül jelentős hányada nagyon ritkán vagy egyáltalán nem használja a modern számítógépes tervezés nyújtotta előnyöket. Jelentős akadályt jelent, főleg a kis- és középvállalati szektornak ezeknek a szoftvereknek a beszerzése, valamint a hosszú betanulási időszak finanszírozása. Ebben nyújt most nagy segítséget az RS Components szoftvere, mivel használata sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos programoké.

„A DesignSpark Mechanical bemutatása az első alkalom, hogy ingyenesen elérhetővé tesznek egy ennyire kifinomult, 3D-s tervezőeszközt. A mérnökök nagy örömmel fognak használni egy intuitív és rugalmas modellezőszoftvert” – mondta Glenn Jarrett, az RS globális termékmarketingért felelős vezetője. „A DesignSpark Mechanical használata már a tervezési folyamat korai szakaszában képes kiküszöbölni a hagyományos termékfejlesztési folyamatok kapcsán felmerülő, időrabló átdolgozásokat. Ez egy rendkívül jelentős kezdeményezés, melynek segítségével a mérnökök gyorsabban dobhatnak piacra innovatív termékeket, a DesignSpark Mechanical STL kimeneti formátuma pedig lehetővé teszi a tervek közvetlen exportálását 3D-s nyomtatókra.”

A DesignSpark Mechanical szoftverrel közvetlenül felléphetünk az RS Components DesignSpark online alkatrészkönyvtárához, mellyel a teljes tervezési folyamatot egy professzionális, ugyanakkor teljesen ingyenes modellezőszoftverrel végezhetjük el. Az RS és az Allied a világ vezető 3D-s tartalomszolgáltató vállalatával, a TraceParts-szal is együttműködött, melynek eredményeként több millió modell vált elérhetővé az online tracepartsonline.net CAD-portálról DesignSpark Mechanical formátumban.

Az Allied és az RS a SpaceClaim vállalattal karöltve mutatta be a DesignSpark Mechanical szoftvert, amely a SpaceClaim közvetlen modellező technológiájának teljesítményét és egyszerű használatát az RS és az Allied normál alkatrészeket tartalmazó, világszerte több millió mérnök által használt, kiterjedt könyvtárához való hozzáféréssel ötvözi” – mondta Rich Moore, a SpaceClaim üzletfejlesztési részlegének alelnöke. „A funkcióalapú CAD elsajátítása bonyolultabb, a DesignSpark Mechanical segítségével pedig a felhasználók gyorsan elkészíthetik a 3D-s modelleket, ami felgyorsítja a mérnöki tervezés folyamatát, ezzel is javítva cégük versenyképességét.”

Világszerte a 3D-s CAD-eszközöket aktívan használók tábora jelenleg mintegy 1,5 millió főre becsülhető. Ugyanakkor szintén becslések szerint további 20 millió mérnök dolgozik világszerte 3D-s CAD-szoftver használata nélkül, pedig jelentős előnyökkel járna számukra egy DesignSpark Mechanical szoftverhez hasonló eszköz. Nem csupán a tervezőmérnökök kreativitásának enged tágabb teret, hanem a termékfejlesztési folyamatot is hatékonyabbá teszi azzal, hogy a professzionális koncepciók gyártását közvetlenül előkészíti nagy részletezettségű és méretezett gyártási tervrajzok biztosításával.

A DesignSpark Mechanical hatékony módszere az úgynevezett „közvetlen modellezés”, ami nagyban különbözik a hagyományos funkció- vagy a parametrikus alapú, 3D-s CAD-szoftverektől. Az eszköz egyszerű műveleteket használ, ami valós idejű szerkesztést és azonnali visszajelzést tesz lehetővé, ezáltal a mérnökök és más szakemberek 3D-ben hozhatnak létre alakzatokat, és egyszerűen vizsgálhatnak ötleteket és termékkoncepciókat. Minden alapvető tervezési művelet gyorsan és egyszerűen elérhető a szoftver négy egyszerű eszközével – Húzás, Mozgatás, Kitöltés és Egyesítés – ráadásul a Windows környezetben megszokott olyan billentyűkombinációk, mint a kivágás/beillesztés, visszavonás/mégis rendkívül intuitívvá teszik a használatot még új felhasználók számára is.

A szoftver kiegészítő jellegű 3D-s eszközként is használható a termékfejlesztési folyamatban a kezdeti koncepciótervek elkészítéséhez, például az aktuálisan már használt 3D-s CAD-eszközök mellett. Az eszköz a másodpercek alatt elvégezhető módosításoknak és kiegészítéseknek köszönhetően megoldást jelent a tervezési folyamat kezdeti fázisának szűk keresztmetszeteire, hiszen nem kell kivárni, amíg a hagyományos 3D-s eszközöket használó CAD-részleg átdolgozza a tervet.

A 3D-s tervek akár a gyors prototípus-építést és számítógéppel támogatott gyártást lehetővé tevő, szabványos STL fájlformátumban is exportálhatók, ráadásul gyorsan összeállítható az anyagjegyzéken (BOM) alapuló költségek listája is. Az eszköz képes bármely NYÁK-tervező alkalmazásból származó áramköri rajzok importálására is IDF-formátumban, beleértve a díjnyertes DesignSpark NYÁK-szoftvert is.

Design Spark Mechanical 2

Design Spark Mechanical

A DesignSpark Mechanical, az RS Components és az Allied Electronics új 3D-s tervezőszoftvere ideális gépészeti és konceptuális tervezéshez. A DesignSpark Mechanicalt intuitív felhasználói felülete ideálissá teszi az áttéréshez a 2D-s tervezésről a 3D-s tervezésre, és megkönnyíti az eszköz elfogadását nem CAD-specialista mérnökök körében.

  • Teljesen ingyenesen elérhető a Designspark.com weboldalon – így a 3D-s tervezés előnyeiből minden mérnök részesülhet.
  • Használatával gyorsan, professzionális színvonalon készíthetők koncepciótervek a termékjavaslatokhoz.
  • A hatékony és intuitív műveleteken alapuló modellezésnek köszönhetően bárki készíthet geometrikus ábrákat és tömör modelleket a hagyományos funkcióalapú CAD-eszközök bonyolultsága nélkül.
  • Nem kell CAD szakértőnek lennie: ipari és elektromérnökök is percek alatt elsajátíthatják az eszköz használatát, és egyszerűen együttműködhetnek a termékspecifikáció és a tervezés folyamatába bevont, más területek szakembereivel.
  • Megszünteti a szűk keresztmetszetet a szükséges tervmódosítások és kiegészítések gyors elvégzésével, mindössze néhány másodperc alatt, így nem kell kivárni, amíg a CAD-részleg átdolgozza a tervet a funkcióalapú CAD-eszközökön.
  • Nagy részletezettségű és méretezett gyártási dokumentációt készít.

Közvetlen modellezési módszer

  • Méretarányosan felrajzol mindent az egyszerű formáktól a komplex átmenetekig és felületekig.
  • A Húzás, Mozgatás, Kitöltés és Egyesítés eszközök praktikus megoldásokat biztosítanak a 3D-s tervezéshez.
  • A Húzás és Mozgatás eszközök elölnézeti és élalapú szerkesztés során is használhatók a maximális rugalmasság érdekében.
  • Megjegyzések adhatók a vékony falakhoz, tükrözött, koncentrikus, lekerekített és ferdén vágott alakzatokhoz.

Anyagjegyzék

  • Anyagjegyzéket készíthet és nyomon követheti a változásokat, a tervezési folyamat egyszerű elemévé téve a termék költségének kiszámítását már az első elképzelések megszületésétől, egészen a gyártásig.

3D-s keresztmetszetek készítése és kezelése

  • Képes 3D-s kitolt, elforgatott és íves alakzatokat rajzolni anélkül, hogy akár egy 2D-s keresztmetszet is elmaradna.
  • Pluszmunka nélkül vázolhatók fel új koncepciók és készíthetők biztos alapokon álló, 3D-s tervek.

Paraméterek korlátok nélkül

  • A méretekhez tartozó értékek egyszerűen, az elem kiválasztásával szerkeszthetők.
  • Nincs szükség bonyolult feltételrendszerek felállítására.
  • A különböző felhasználók saját méreteket hozhatnak létre és menthetnek el.

Rugalmas szerkezeti egységek

  • Az alkatrészek összeállíthatók, illetve a szerkezeti egységek szétszedhetők.
  • Szerkezeti egységek létrehozhatók már az alakzatok rajzolása előtt is.
  • Nem kell aggódni a változtatásokat akadályozó alkatrészek közötti kapcsolatok miatt.

Kontextusba helyezett tervezés

  • Nincs szükség az üzemmódok közötti kapcsolgatásra – ugyanazok az eszközök használhatók a szerkezeti egységek, az alkatrészek szerkesztéséhez, a nézetek és 3D-s kódok rajzolásához.

Import / export

  • A NYÁK-rajzok IDF-formátumban importálhatók.
  • Importálható az RS / Allied Katalógus több mint 38 000 modellje.
  • A tervek STL-formátumban exportálhatók a gyors prototípus-építés érdekében.

3D-s modellek

  • Az alkotások kombinálhatók az RS Components és az Allied Electronics ModelSource könyvtárában található, használatra kész 3D-s alkatrészmodellekkel.

A programot a DesignSpark Mechanical honlapján lehet letölteni!

Megosztás
[
    ]