Hogyan lehet Edgecam-mel iglut építeni?

A tavalyi Himalája domborzati térkép projekt sikere után a szabadkai Szárity Iván Műszaki Iskola tanulói oktatójukkal idén egy eszkimó falu felépítését tervezték el az intézmény projekt-versenyére. A falu sikeresen elkészült, idén is sikerült első helyezést elérniük. Alább Németh Tibor projekt vezető beszámolóját olvashatják.

iglu01

Az idén először emelkedett nemzetközi rangra a verseny, ugyanis a falut a gyöngyösi testvériskolánkkal, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Középiskolával közösen készítettük. A terveket az idén is Németh Krisztián készítette, Solid Edge ST5 rendszerrel.

CAD/CAM készítés

A falu két kunyhó típusból készült el. A két husky kutyának egy kisebb méretű, valamint egy nagyobb az öt eszkimónak. A kis iglu 140 mm átmérőjű, négy sorból áll, mindegyik sor kilenc téglából tevődik össze, míg a nagy iglu 300 mm átmérőjű,  kilenc sorból áll, mindegyik sor tinzenkét téglából épül fel. Mindét kunyhó bejárata 5-5 kockából áll. Az iglu téglák öntőformáinak megtervezése EdgeCam programozással Szabadkán történt, közösen a gyöngyösi diákokkal, akik egy hetes képzésen vettek részt iskolánkban.

Az öntőformák kidolgozása Gyöngyösön történt, tekintettel arra, hogy igen korszerűen felszerelt CNC műhellyel rendelkeznek.

Forgácsolás közben

Az öntőformák kidolgozása

Az iglu eszkimó falu kidolgozása összesen 536 téglából áll. Az elkészítéshez 22 különböző csomag öntőformára van szükség. Egy csomag három öntőformából áll: az alsó, illetve felső öntőformából, valamint a kinyomó présből. Ezen felül, mindegyik öntőforma alulról és felülről is meg van munkálva. Az öntőformák kidolgozásánál 0.01 mm tűréshatárok között kellett dolgoznunk az alsó és felső forma pontos illeszkedése miatt. Ennek elérésére egy speciális befogót terveztünk, mely segítségével minden előgyártmány azonos helyzetbe került a gépeken.

Modellek

Az iglu kidolgozásához a következő megmunkálási eljárásokat alkalmaztuk:

  • Síkmarás
  • Nagyolás
  • Maradék anyag nagyolása
  • Profilozás
  • Fúrás
  • Párhuzamos láncolás
  • Simítás
  • Belső élek marása

A beöntő nyílás felső részének kidolgozása

iglu CAM 1

A kinyomó és öntőforma felső részének kidolgozása

iglu CAM 2

Az alsó öntőforma kidolgozása

iglu CAM 3

A felső öntőforma kidolgozása

iglu CAM 4

A kinyomó prés kidolgozása

iglu CAM 5

Programok írása

Program részlet

A téglák öntése

Öntés

Az eszkimó falu építése

Építés

A projekt kidolgozása fél évig tartott 6 tanulóval Szabadkáról és 3 tanulóval Gyöngyösről:

Kaszab Gyula, Pehli Ádám, Nagy Gergely,Hajdú Ervin, Hovanyec Arnold, Faragó Bence, Dudás Ádám, Franciskovity Zoltán.

A projektet Gyöngyösön Hevér Tibor tanár úr, Szabadkán pedig Németh Tibor tanár úr  irányította.

csoportkép1

csoportkép2

Írta:
Németh Tibor

Megosztás
[
    ]