EMO Hannover – negyedik nap

A negyedik napunk szintén eseménydúsan telt, megérkezésünk után rögtön a Peter Wolters standjára látogattunk, hogy elkészítsük a fennmaradt videó- és fotóanyagainkat. Az új fejlesztésű érintőképernyős vezérlésüket nem tudtuk nem megcsodálni újra. Úgy nézett ki, mintha egy óriási tablet lenne a szerszámgép vezérlője, amin nem mellesleg a saját fejlesztésű vezérlőprogramjuk futott. Amint elkészülünk a videóanyagok feldolgozásával, Önök is álmélkodhatnak rajta!

A Peter Wolters saját fejlesztésű vezérlője

A Peter Wolters saját fejlesztésű vezérlője

A sűrű tegnapi napunk után a Kellenberger és a TECNO.Team standjára is visszalátogattunk, hogy felvegyük az összes érdekes szögből a kiállított gépeiket, majd a GF AgieCharmilles standja felé vettük az irányt. Itt találkoztunk Szabó Gáborral, a Galika Szerszámgépek Kft. műszaki tanácsadójával, aki körbevezetett minket az igazán impozáns standon. A svájci gyártó gépei mellett a kiállított mintadarabok segítségével részletekbe menően bemutatta, mennyire sokrétűen alkalmazhatók a cég huzal, illetve tömb szikraforgácsoló gépei. Az orvostechnikai, elektronikai alkalmazásokon túl a szerszámgyártás kapott nagy hangsúlyt, melyeket gazdag fotósorozatban örökítettünk meg.

Kiállított alkatrész a GFAgie Charmilles standján

Kiállított alkatrész a GFAgie Charmilles standján

Míg a kiállítási terület túlsó oldalán levő csarnokba igyekeztünk, készítettünk néhány képet az impozáns épületekről. Bár már a két évvel ezelőtti EMO-n és a tavalyi EuroBlech-en is jártunk a hannover kiállítási központban, továbbra sem tudunk betelni azzal a monumentalitással és mértani formavilággal, ami ott fogadja a látogatókat.

Egy csendesebb csarnokba érve – esztergák és marógépek helyett szikraforgácsoló gépek töltötték meg ezt a csarnokot – a Sodick standját kerestük fel. A két évvel ezelőttről már ismerős Lee O’Connor fogadott minket, és az akkor nyilatkozó Jan van Egmond helyett idén ő mutatott be két huzalos és egy tömbös szikraforgácsoló gépet. Hamarosan Önök is megismerhetik a Sodick SL 400 Q és SLC 600 G huzalos- valamint az AD 35 L tömbös szikraforgácsoló gépeket
Mr. O’Connor tolmácsolásában.

Ha eddig nem is tűnt volna fel számunkra a trend, itt már egyértelműen világossá vált, hogy a legtöbb gyártó idén a felhasználók életének megkönnyítését és a tökéletesebb dizájnt tűzte ki célul. A Sodick gépek is óriási érintőképernyőt kaptak, bár természetesen elérhetők a korábbi gombos kialakítású kezelőegységekkel is. Mindenesetre azt látjuk, hogy a gyártók a letisztult kezelőfelületekkel és az igényes megjelenéssel a fejlettebb gyártási körülmények, a magasabb szintű automatizáltság és a tiszta környezet kialakítását ösztönzik. Reméljük, ezen törekvéseik tényleg hoznak szemléletváltást, és így egyre több alkalmazott végezheti napi feladatait barátságos, normál hőmérsékletű és biztonságos létesítményekben.

Az interjúk végeztével indultunk is tovább, méghozzá a Litz Hitech Corporation standjára. Itt Erwin Deger igazgató mutatta be cégét és kiállított gépeiket számunkra. Később Önök is megismerhetik a Litz történetét; minként nőtte ki magát a vezérlők fejlesztéséből világszerte elismert gépgyártóvá és OEM ill. ODM beszállítóvá. A vágóképek elkészítését csakúgy mint a Sodick esetén másnapra hagytuk, és mentünk is az utolsó előtti állomásra.

Interjú az FPT standján

Interjú az FPT standján

Az FPT Industrie S.P.A. 1969 óta gyárt CNC-maró és fúrógépeket. Stefano Lebduzzi, a cég műszaki igazgatója állt kameráink elé. Már-már úgy éreztük magunkat, mintha “a bálna hasában” lettünk volna, ugyanis az egyik óriási, nyitott ajtajú utazó oszlopos marógépük előtt készítettük az interjút.

A negyedik nap utolsó állomását a Yasda standja jelentette. Kenzo Chikada, a Yasda fő képviselője ismertette a standon kiállított gépeket. Itt láthattunk kéményfémből kialakított munkadarabokat illetve nagyméretű szerszámokat is. Mivel az időnk fogytán volt, a vágóképeket itt sem készítettük el, ennek ellenére sok anyagot rögzítettünk, sikerrel nyugtáztuk a negyedik napunkat is.

[nggallery id=124]
Megosztás
[
    ]