EMO Hannover 2013 – második nap

EMO_Hannover_2013_masodik_napLassan végéhez ér az idei év legnagyobb gyártástechnológiai kiállítása, a hannoveri EMO 2013, melyet hatalmas nemzetközi érdeklődés övez és ahol nagy örömünkre, számtalan magyar látogatóval találkoztunk az elmúlt pár napban.

Sajnos az eredeti tervet, hogy minden nap végén bejelentkezzünk, és beszámoljunk az aznapi történésekről, nem sikerült tartanunk. Ezért most az ötödik nap végén foglaljuk össze az eddigi tapasztalatainkat.

A második napot a Beckhoff standján kezdtük, akik az automatizálás területén alkotnak maradandót, de emellett teljes szerszámgépes CNC megoldásuk is van. Frank Saueressig, CNC Termék Manager válaszolt kameránk előtt a PC alapú TwinCAT 3 újdonságaival kapcsolatos kérdéseinkre, és mutatta be az XTS rendszert.

EMO_Hannover_2013_masodik_nap - 007Amíg a csapat egyik része az interjút készítette, addig gyorsan összeszedtük az első nap eseményeit, kiválogattuk a több mint 300 fotó közül a 20 legjobbat és publikáltuk a a cikkel együtt az oldalon.

 

EMO_Hannover_2013_masodik_nap - 012

A GesKor Kft-nek köszönhetően interjút készíthettünk két európai szikraforgácsoló gépgyártóval is. A baszk ONA standján Alberto Munecas kereskedelmi vezető, míg a HEUN standján, Jörg Fleischer export manager mutatta be a legújabb fejlesztéseiket. De nem felejtettünk el a Hermle standján sem fotókat és újdonságokat gyűjteni, hiszen az 5 tengelyes megmunkálógépek egész tárházával készültek az idei EMO-ra.

 

EMO_Hannover_2013_masodik_nap - 015

A Sandvik Coromant nemzetközi sajtótájékoztatóján elsőként ismerhettük meg a cég új generációs bevonattal ellátott acél esztergáló váltólapkáit. Az Inveio™ névre keresztelt technológia amellyel a bevonat készült az egyirányú kristályorientáción alapul. Az atomok a forgácsolóél irányába koncentrálódnak, ami egyedülálló lapkaszilárdságot, kopásállóságot és szerszáméltartamot eredményez. Hamarosan részletesen is bemutatjuk a GC4325-öt, de a kíváncsiak a Sandvik Coromant weboldalán már olvashatnak róla magyarul.

 

A nap zárásaként az Amada standján is számos idén debütáló szerszámgépet örökítettünk meg, köztük több fűrészgépet, köszörűt és marógépet, hasonlóan két évvel ezelőtthöz.

amada_nagy

EMO_Hannover_2013_masodik_nap - 022

Az újdonságnak számító DYNASAW 430 és CMB 230 fűrészgépeket Ralf von der Höh, az Amada Machine Tools darabolási részlegének vezetője, míg a DPG U profilköszörűt, a Techster 126 felület- és profilköszörűt, a V8G köszörű funkcióval ellátott megmunkáló központot és az MX 150 öttengelyes megmunkáló központot Hans Peters, az Amada Machine Tools Europe GmbH alkalmazás mérnöke mutatta be kameráink előtt.

Legvégül, immár kamera és fényképezőgép nélkül, de részt vehettünk a Mazak sajtó vacsoráján, ahol személyesen találkozhattunk Tomohisa Yamazakival a Yamazaki Mazak vállalat elnök vezérigazgatójával és Marcus Burtonnel a Mazak Europe vezérigazgatójával akik a kellemes vacsora mellet a cég elmúlt egy évéről és jövőbeni kilátásairól is beszámoltak.