Bútorkészító robot – egyedi termékekhez

A legtöbb bútort, amivel manapság találkozhatunk, gépek formálták, vágták, öntötték, sajtolták vagy egyéb módon készítették. Andrey Grishko bútorkészítő robotját figyelve azonban nem a gyártósorok lenyűgöző összehangoltsága jut eszünkbe, inkább egy mesterember precíz munkája, egyszerre egy alkatrésszel foglalkozik, lassan, szisztematikusan. Tulajdonképpen ez egy robot, ami kézzel készít bútorokat.

Andrey Grishko bútorépítő robotja

Andrey Grishko bútorépítő robotja

Grishko elmondása szerint a projektet a 3D nyomtatók inspirálták, habár a gépe nagyon távol esik azok pontosságától. Az egyedi szerkentyű gyantába áztatott üvegszálat teker szép lassan egy forma köré, rétegről-rétegre, amíg az egészet be nem teríti. Miután a gyanta megkötött, a formát eltávolítják, és már kész is a lámpa vagy éppen éjjeliszekrény váza. Annak ellenére, hogy ugyanazt a formát többször is használják, két bútor sohasem lesz tökéletesen egyforma.

[vimeo clip_id=”68621154″ width=”700″ height=”394″ align=”center”]

A gép Grishko diplomamunkájaként készült az izraeli Shenkar egyetemen. Valójában a projekt első bútorai kézzel készültek, Grishko gyapjúszálakat tekert csövek köré és ragasztóval szilárdította meg. Csak ez után döntött úgy, hogy automatizálja a folyamatot, és épít egy gépet, ami képes a különböző dizájnú bútorok létrehozására. „Alaposan átgondoltam a gyártási folyamatot, mivel a módszerrel egyből kész termékeket akartam gyártani.” – magyarázta. „A számítógépes vezérlésű gyártás lehetővé teszi, hogy több egyforma bútort állítsunk elő, de mégis legyen annyi apró különbség, amennyi minden terméket egyedivé tesz.”

forrás: wired.com

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]